Агромаркет

Правильний вибір кросу

Правильний вибір кросу

Найкращі характеристики, порівнюючи з представниками вихідних ліній, мають гібридні кроси птиці з покращеною продуктивністю.   

 

Сучасні селекційні компанії пропонують величезне різноманіття кросів птиці, які відрізняються за показниками продуктивності, примхливості до умов утримання, вимогами до кількості та якості кормів, які споживає птиця, порівнюючи з тими породами, що були раніше.   

 

Такі яєчні кроси, як Lohmann Brown, Lohman White (LSL Classic) і Lohmann Sandy, на сьогодні є одними з найпродуктивніших кросів яєчного напряму. Вони з’явилися в результаті багаторічної праці німецьких генетиків фірми Lohmann Tierzucht GmbH. Для виведення цієї лінії схрещували чотири вихідних породи та їх гібриди в першому поколінні, в основу якого закладалося одержання високопродуктивного кросу незалежно від умов їх утримання.   

 
 

Курочки й півники цієї німецької породи добре зарекомендували себе в Україні протягом багатьох років, хоча спочатку передбачалося, що ареалом їх проживання буде тільки м’який клімат Європи. Сьогодні їх масово утримують у промисловому птахівництві для отримання прибутку.  

 

Так, одна несучка кросу Lohmann здатна давати за 12 місяців від 305 до 315 харчових яєць середньою вагою 62,5–64,5 г зі світло-коричневою, білою або кремовою щільною шкаралупою. Причому несучки цих кросів відрізняються скоростиглістю та ранньою несучістю — перше яйце з’являється вже на 135-ту добу вирощування, а в 160–180 діб птиця досягає максимальної несучості.  

 

Найважливішим є те, що птиця має дуже високі показники збереженості як у період вирощування, так і в період продуктивності — 96–98%.  

 

Птиця яєчних кросів Lohmann Brown і Lohman White зовсім невибаглива в догляді, має високий ступінь адаптації та виживання в найскладніших умовах, а також стійка до умов утримання як за підлогового, так і кліткового вирощування.  

 

За зовнішнім виглядом несучки та півні мають щільне, добре сформоване тіло, розвинені крила, горизонтальний тулуб, груди й живіт широкі. Особини цього кросу не схильні до надмірного набору ваги, легко уживаються з представниками інших видів, швидко звикають до нових умов. Ця птиця відмінно підходить як для отримання яєць, так і м’яса. Наприклад, жива вага півників досягає 3–3,5 кг, а несучок — 1,7–1,9 кг, що є оптимальним варіантом проти інших яєчних кросів. Птиця кросу Lohmann White споживає мінімальну кількість корму, тож витрати на її годівлю мінімальні. Так, із першого по 20-й тиждень життя птиця споживає 7,4–7,8 кг комбікорму, а в продуктивний період — 110–120 г на добу.  

 

Птиця Lohmann Brown і Lohmann White швидко адаптується до нового клімату й навіть низьку температуру витримує без проблем. Курчата цих кросів аутосексні, тобто стадо з несучок можна сформувати буквально з перших днів життя, відбракувавши півників від курочок за кольором. 

 

Говорять експерти 

 

Олена Бєбко, директор ПФ «Поділля» 

 

– Наше підприємство постійно шукало постачальника кросу птиці, який би був не лише постачальником, а й, скажімо, другом нашої компанії. А це передбачає, по-перше, бути з нами одним цілим, тобто разом працювати на конкретний результат; по-друге, отримувати технічну допомогу впродовж усього циклу вирощування птиці, незважаючи на країну та відстань між нами.  

 

Я вважаю, що, як у кожної людини, є найулюбленіша страва, так і в технолога підприємства є крос птиці, з яким комфортно та приємно працювати. Вже чотири роки поспіль наша птахофабрика успішно працює з польською компанією Drobiarstwo Opolskie, отримуючи від них повний технічний супровід, поради, консультації, підтримку з питань вирощування птиці яєчних кросів Lohmann Brown і Lohmann White.  

 

Не буду казати, що є кроси хороші чи погані, просто є багато чинників у вирощуванні птиці різних порід. І коли протягом кількох років працюєш з одним видом, за цей час уже вивчаєш усі тонкощі, специфіку вирощування й годівлі тощо, то вже потім набагато легше отримати високі продуктивні показники. Наприклад, є кроси, де птиця добового віку під час посадки дуже ледача, неактивна, тобто не охоче йде до води та корму, тому її потрібно примушувати підійматися та рухатися. А є такі кроси, наприклад, як Lohmann Brown і Lohmann White, які під час посадки, навпаки, активні, бігають, п’ють і намагаються відразу споживати корм.  

 

Звичайно, коли цих нюансів не знати, неправильно підійти до вирощування цього кросу, щось не враховувати, то можуть виникнути проблеми, які потрібно буде швидко розв’язувати. Ми вирішили працювати з Drobiarstwo Opolskie, тому, що ця компанія на наше прохання робить вакцинопрофілактику інфекційних хвороб відповідно до епізоотичного стану конкретно нашого господарства із застосуванням автоматів американської компанії Nova-Tech Engineerind, гарантуючи 100% дієвість вакцин.  

 

Період вирощування птиці сьогодні — 860 діб, але виробники кросу разом із генетиками вже нам пропонують утримувати птицю довше. Застосовувати для цього метод подовження строків експлуатації — примусову линьку, за якої в цеху різко змінюються режими освітлення, напування й годівлі курей. Після примусової линьки кури несуть більші яйця, тим самим подовжуючи продуктивний період. Також застосування яскравого світла в пташниках і згодовування комбікормів із високим умістом протеїну активізує несучок до відновлення відкладання яєць.  

 

Олена Ващенко, директор ПП «Біла Каста»  

 

– Ми вже кілька років успішно працюємо з німецьким кросом Lohmann Brown, і в цьому є низка переваг. По-перше, птиця забезпечує нашому підприємству хороший рівень рентабельності — висока та рання несучість досягається за найменших, порівнюючи з іншими кросами, витрат на утримання. По-друге, птиця цього кросу практично не схильна до стресових чинників, спокійна, легко переходить на інший склад раціону та стійка до несприятливих чинників. По-третє, харчові яйця великі, з міцною коричневою шкаралупою, що для нашої місцевості дуже важливо. Зауважу, якщо зробити аналіз споживання харчових курячих яєць по регіонах, то виявиться, що на Заході України віддають перевагу більш коричневому кольору яйця, а на Сході — білому, хоча поживні якості цих продуктів однакові.  

 

Якщо кілька років тому перед птахофабриками країни ставилося завдання виробляти якомога більше харчових яєць будь-якими способами, то завдання сьогодення — дати продукцію відповідно до обґрунтованих норм харчування, з низькою собівартістю й високими поживними якостями. Такі параметри ми саме отримуємо від кросу Lohmann Brown, і це повністю задовольняє споживача.  

 

Поставляє добовий молодняк на наше підприємство компанія Drobiarstwo Opolskie (Польща) вже не перший рік, і ми пишаємося, що працюємо саме з ними. Так, ми завжди впевнені у якості птиці — поголів’я здорове та вільне від таких інфекцій, як Salmonella, Mycoplasma, й небезпечних інфекційних захворювань — хвороби Ньюкасла, Марека тощо. Також компанія надає технічний супровід щодо вирощування птиці, підтримку та консультацію в технологічних питаннях або в разі виникнення проблем. Знаю, що цей крос отримав багато позитивних відгуків не лише від професійних птахівників, а й від простих селян. За їхнім описанням, ця птиця невелика за розмірами, добре пристосована щодо вирощування в домашніх умовах, невередлива до годівлі, потребує мінімальних фінансових і фізичних вкладень.  

 

Матеріал надала компанія Drobiarstwo Opolskie

Наталія Жейнова   

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ