Овочі-Ягоди-Сад

Огірки по-закарпатськи

Огірки по-закарпатськи

Одноосібна господиня Єлизавета Бокшо із села Чомонин Мукачівського району на Закарпатті вирощує огірки на глинистому ґрунті у весняних плівкових теплицях. Теплиці займають площу півтора гектара. Улітку з кожного квадратного метра господиня збирає до 2,5 кг плодів.  

 

Єлизавета Бокшо

Родина Єлизавети Бокшо займається вирощуванням огірків на продаж протягом восьми років. Спочатку обладнали для цього плівкову теплицю площею 400 м2. Два роки тому родина виграла у «Закарпатського центру економічного розвитку “Еган Еде”» грант на 170 тис. гривень. На ці гроші побудували три весняні плівкові теплиці з обігрівом. Ґрунт, на якому розташовані споруди, виявився не найкращим для гарбузових — глинистим. Ця ділянка раніше не оброблялася. Районна лабораторія, куди віддали зразки ґрунту, визначила, що на цьому місці огірки вирощувати можна. — Для покращення структури ґрунту вносили суміш, приготовлену з тирси, соломи та перегною в рівних частинах, — розповідає господиня. — Цей субстрат під час поливу гарно вбирає воду, добре пропускає свіже повітря, швидко розкладається та збагачує ґрунт поживними речовинами. 

 

Огірки вирощують в одному подовженому обороті, до листопада. Продають плоди на ринку Мукачева. Влітку оптова ціна становила 4–5 грн за кіло, у жовтні — 14–15 грн. 

 

Теплиці 

 

Блочні саморобні теплиці накриті одинарною плівкою угорського виробництва товщиною 150 мкм. Опалює їх дров’яний котел потужністю 300 кВт через систему труб для підігріву ґрунту. У теплицях прокладена система крапельного зрошення. 

 

— Оскільки в березні було холодно, на опалення теплиць витратили понад 100 тис. гривень, адже кубометр дров коштує 750 грн, — розповідає господиня. — У травні також уночі доводилось опалювати теплиці. 

 

Гібриди 

 

Вирощують надранній огірок СВ 4097 ЦВ F1 та ранній Мірабелл F1 (Seminis). Ці гібриди подобаються господині тим, що формують вирівняні плоди, які на продаж можна не сортувати. Мірабелл більш стійкий до грибних хвороб та більш продуктивний, ніж гібрид СВ 4097 ЦВ. 

 

Сівба 

 

— У нас на Закарпатті практикується сумісне вирощування розсади двома господарями-сусідами, — зауважує господиня. — Один із господарів виділяє теплицю. Готуємо приміщення, наповнюємо пластикові стаканчики субстратом, сіємо, доглядаємо за сіянцями та розсадою разом. Так ми економимо гроші на опаленні. Цього року огірки сіяли 15 січня. Висаджували розсаду в теплиці 19 лютого, коли на розсаді з’явилося три-чотири справжні листки, у прогрітий до 16 °С ґрунт. 

 

Схема посадки огірків дворядкова, міжряддя мають ширину 60 см, відстань між рослинами в рядку становить 33 см, на доріжку відводили один метр. Крапельна стрічка покладена з обох боків рядка. 

 

Догляд 

 

Для живлення рослин застосовують водорозчинні добрива Yara. До початку плодоношення почергово вносять різні розчини. Наприклад, починають із розчину А: на 1000 л поливної води дають 0,5 кг калію, 0,5 кг нітрату амонію і 0,3 кг сульфату магнію. На другий день вносять розчин В: на 1000 л води дають один кілограм кальцію та 0,3 кг нітрату амонію. Раз на тиждень вносять Кристалон (N13P40K13), при цьому один кілограм добрив розчиняють у 1000 л води. 

 

У період плодоношення рослин співвідношення поживних елементів коригують. Починають із розчину А: на 1000 л поливної води дають 1 кг кальцію і 0,3 кг нітрату амонію. На другий день вносять розчин В: на 1000 л води дають один кілограм калію і 0,3 кг сульфату магнію. Проти кореневих гнилей обробляють рослини на початку росту препаратом Превікур Енерджі 840 SL, у період вегетації вносять по листу Фітоспорін-М.

 

Щоб рослинигарно укорінилися, до висоти 50 см від землі на огірках видаляють усі плоди. Крім того, до висоти 1,5 м на основному стеблі прищипують усі пасинки. Коли з’являються нові пагони, їх прищипують на три листки, стебло перекидають через шпалеру та опускають на один метр і прищипують верхівку. 

 

Для боротьби з трипсами 16 травня в теплиці заселили хижого кліща амблісейуса кукумеріса, 100 особин на 1 м2. Крім того, для боротьби з павутинним кліщем заселили фітосейулюса: 15 особин на 1 м2. Біометод у теплиці працював місяць, із підвищенням температури та зниженням вологості біоагенти стали менш продуктивними. З поливом починають у теплицях рости бур’яни, їх знищують за допомогою просапувань. На глинистих ґрунтах ці операції поліпшують водопроникність, збільшують доступ повітря до кореневої системи рослин. 

 

Влітку теплиці покривають затінювальною сіткою або використовують спеціальну фарбу для плівки. 

 

Восени рослини більш виснажені, тому схильні до ураження пероноспорозом і сірою гниллю. Спробували біофунгіцид Фітоспорін-М, але він не дав стовідсоткового захисту. Доводилося використовувати фунгіциди Браво, Інфініто, Превікур Енерджі 840 SL. Протягом усього сезону павутинного кліща в теплицях не було, а проти трипсів використовували інсектицид Актара. 

 

Наприкінці вересня, коли вночі температура повітря на поверхні ґрунту опускалася до 0 °С, теплиці опалювали, щоб не було різких перепадів температур та не створювалися сприятливі умови для розвитку грибних хвороб. 

 

Збирання 

 

У цьому році через нетипово холодний березень огірки вступили в плодоношення на 8–10 днів пізніше, ніж торік. 

 

— Перший урожай збирали 19 березня. Навесні та влітку вибірки огірків проводили через день, урожайність становила 2,5 кг із квадратного метра, восени — наполовину менше, — підсумовує господиня. 

 

Зібрані огірки не сортують, продають усі підряд. Ранню продукцію до травня вкладають у бананові ящики, пізніше — у поліетиленові пакети місткістю 20 кг, щоб з огірків не випаровувалася волога. 

 

Дезінфекція 

 

Після завершення сезону з теплиць видаляють рослинні рештки та проводять дезінфекцію. Для цього використовують формалін із витратною нормою 10 л на 600 м2. Розчин заливають у генератор гарячого туману Plusfog bio і обробляють поверхні. Теплиці герметично закривають на два тижні, потім їх провітрюють. 

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ