Агромаркет

Елеватору потрібна небулізація

Елеватору потрібна небулізація

Українські виробники вже оцінили переваги прогресивної технології й активно її застосовують

 

Уже понад сотні елеваторних підприємств України вдалося істотно вдосконалити ефективність своєї роботи завдяки прогресивній французькій технології небулізації Пірігрен-50,ХТ. Запровадження цього дієвого методу захисту зерна в зерносховищах дало можливість відчутно мінімізувати кількісно-якісні втрати та оптимізувати логістику. Звісно ж, це – неабияка конкурентна перевага в умовах сьогодення бізнесу.

 

 

Обробка зерна інсектицидом Пірігрен-50, ХТ® можлива під час приймання, перекидання та відвантаження

Як це працює

 

Інсектицид контактної дії Пірігрен-50, ХТ (діюча речовина піриміфос-метил) в Україні пропонує французька компанія-виробник SOJAM  . Він призначений для обробки всіх ранніх зернових (пшениця, ячмінь, жито, овес, сорго, полба, спельта) й кукурудзи. Завдяки обладнанню, розробленому спеціально для мікроскопічного розпилення й рівномірного розподілу препарату, потік зерна під час завантаження у сховище або вивантаження з нього у вагон (див. схему), вкриває рідкий інсектицид у вигляді туману (величина краплин становить 10-20 мікрон). Це і є метод небулізації. Його застосовують до всіх типів зерносховищ – як вертикального, так і підлогового зберігання (за умови механізації складів).

Таблиця. Об’єми зерна, які можна обробити залежно від дозування «Пірігрен 50, ХТ®»

 

 

Рисунок. Кількісно-якісні та логістичні втрати зерна, пов’язані з зараженням під час зберігання та відвантаження.

 

Лише одна обробка!

 

Обробка цим препаратом, залежно від дозування та ступеня зараженості зерна, забезпечує захист від комах-шкідників на 3 місяці (4л/100 т зерна), 6 місяців (6 л/100 т) і 12 місяців (8 л/100 т), лівідуючи існуюче зараження та захищаючи від повторного чи прихованої форми. Препарат ефективний проти комірних комах (довгоносики, борошноїди, хрущаки, борошняні кліщі, блестянки, капюшонники, зернова й борошняна міль тощо). Оброблене інсектицидом Пірігрен-50, ХТ зерно можна переміщати (відвантажувати, перевантажувати тощо) без повторної обробки, а також відвантажувати зерно на переробку, в т.ч. на борошно, солод, комбікорм відразу після обробкиТака перевага дає суттєву оптимізацію ресурсів, а також дозволяє ефективно керувати ризиками (передусім – боротися з зараженістю шкідниками) на всіх ланках логістичного ланцюжка, зокрема, при завантаженні експортних партій продукції в річкових та портових терміналах.

 

Максимальний ефект

 

Пірігрен-50,ХТ може постачатися в тарі 25 л (каністра), 200 л (бочка) і 1000 л (контейнер).

Відповідно до нормативних вимог України, гранично допустима концентрація піриміфос-метилу (діючої речовини) в зерні становить 5 мг/кг. У разі максимального дозування препарату Пірігрен-50, ХТ (8 л/100 т) ГДК становить 4 мг/кг, тобто, навіть у момент обробки показник не перевищує нормативні вимоги. Максимальний ефект досягається через 72-96 год після обробки: комахи гинуть, не встигаючи пошкодити зерно. Інсектецид Пірігрен-50-ХТ не впливає на якісні показники зернової маси (гігрометрія, вологопоглинання, борошномельні властивості, схожість насіння, залишковий уміст важких металів).

 

Європейська якість

 

Спеціальне обладнання для небулізації Пірігрен 50, ХТ гарантує безпеку як для кінцевого споживача продукції, так і для персоналу елеватора. Оскільки формуляція препарату готова до використання, то працівникам не потрібно його розбавляти, дозувати, змішувати тощо (таким чином контакт персоналу з інсектицидом відсутній). До слова, залежно від потужностей і конструкції елеватора, можна обрати переносне чи стаціонарне обладнання. Воно просте у використанні. До того ж персонал зерноскладу здатний самостійно обробити зерно, суттєво зменшуючи витрати часу та коштів на цю операцію.

 

Дбаючи про ефективність

 

Водночас показником високої відповідальності компанії «Сожам Україна» є забезпечення нею регулярного обслуговування встановленого обладнання й оперативна доставка інсектициду в потрібній кількості. За такого високого рівня клієнтського сервісу кожне господарство має нагоду індивідуально визначитися, коли і з яким дозуванням обробляти зерно: при прийманні, при перекиданні, в процесі зберігання або при відвантаження. Час – це гроші. Відтак технологія, що дозволяє з найменшими втратами зберігати зерно і планувати його реалізацію за умов найкращої ринкової кон’юнктури, –  це можливість підвищити ефективність агробізнесу. А вашому елеватору потрібна небулізація?

 

 
Говорять виробники

 

«Група компаній «Укрлендфармінг» є одним із найбільших українських виробників зерна. І ми раді співпрацювати із Sojam, компанією, яка допомагає нам захищати урожай від шкідників у ефективний і безпечний спосіб. Sojam виявляє справжню майстерність в гнучкості, розробляючи обладнання під наші потреби: як для елеваторів напільного зберігання зерна на 60 тис. тонн, так і елеваторів на 490 тисяч тонн із ємностями по 30 тисяч тонн. Протягом багаторічної роботи ми випробували технології і обладнання Sojam і вони високоефективно працюють навіть на таких динамічних лініях, які переробляють понад 6 тисяч тонн зерна на добу. Завдяки Sojam ми впевні, що воно буде тривалий час захищеним від шкідників і водночас – безпечним для людей»

Володимир Сущенко, директор департаменту зерно зберігання, переробки та комбікормового виробництва ГК «Укрлендфармінг»

 

«Встановили систему СОЖАМ-небулізація на трьох елеваторах різного типу (напольники, металеві силоси), також за допомогою переносного обладнання можемо користуватися і на інших зерноскладах. Препаратом ПІРІГРЕН-50 задоволені, протягом 4 років мали змогу порівняти якість та економіку зберігання з та без обробки. Ранню групу намагаємося повністю обробити при прийомці і спокійно чекаємо на прийнятну ціну на зерно хоч до весни. Економіка складається, вдалося в рази оптимізувати кількісно-якісні та логістичні питання»

Олександр Попов, керівник технічного департаменту ТОВ «Волинь-зерно-продукт»

 

«Застосовуємо обробку ПІРІГРЕНОМ-50 на нашому елеваторі напольного типу вже кілька років поспіль. Обробляємо пшеницю і ячмінь при прийомці безпосередньо перед тим, як помістити у склад. Даємо 6 л/100 т і однієї обробоки вистачає практично до весни й при цьому можемо відвантажуватися в будь-який момент. Зараженість не з’являється, навіть якщо не встигли попередньо обробити склад»

Роман Шацький, директор Березинського елеватора, ГК АФК

 

«Використовуємо ПІРІГРЕН-50 уже три роки поспіль на нашому СОГовському елеваторі потужністю 211 тис. т. Технологія ідеально підходить для тривалого зберігання, а також і для швидкої ліквідації зараженості при відвантаженн, навіть за мінусової температури. Завдяки наявності великої кількості силосів можемо також обробляти тільки ті партії, що  проблемні чи будуть довго лежати. Якістю обладнання і сервісом задоволені»

Сергій Ткаченко, директор ДП Хлібна база №73

 

 

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ