Агромаркет

Нанококтейль для рекордсменів

Нанококтейль для рекордсменів

На інноваційні мікродобрива й біопрепарати компанії «Мінераліс Україна» є попит навіть у Євросоюзі.

 

Попри всі смакові переваги шашлику й кетчупу, людський організм значно швидше та краще засвоїть парову котлету і йогурт. Власне й організм рослини не завжди здатний повноцінно ввібрати всі корисні мікроелементи з основних добрив. А тому щедре підживлення далеко не завжди стає запорукою щедрої врожайності. Як запобігти такій ситуації, добре знає компанія «Мінераліс Україна» — перший і єдиний на наших теренах виробник мікродобрив і біопрепаратів із застосуванням нанотехнологій.

 

Наукове підґрунтя унікальних розробок підприємства директор компанії Юрій Ліпський описує, наче захопливий блокбастер. Для наочності демонструє відео, у якому за допомогою комп’ютерної графіки відтворено суть фізичного процесу розщеплення металів — міді, магнію, марганцю, цинку, заліза, кобальту, молібдену, неодиму, селену, германію. І дійсно, можливості застосованої виробниками плазмово-імпульсної технології вражають. А наночастинки чистих металів, взаємодіючи з природними карбоновими кислотами, — янтарною, молочною, лимонною — стають основою для інноваційних мікродобрив.

Нано-мінераліс

Геніальне за своєю простотою та високотехнологічне за виконанням рішення: рослина отримує розчин, максимально наближений за своїми характеристиками до фізіологічних рідин, які в ній циркулюють. І, відповідно, може його максимально швидко засвоїти. До речі, отримати такі субстанції з наночастинками металів внаслідок класичних хімічних реакцій — надзвичайно дорого й довго (дозволити собі це нині можуть хіба потужні фармацевтичні компанії розвинених країн світу). А тому, скориставшись напрацюваннями академічної фізики, українські інноватори зробили справжній прорив у царині нанотехнологій — а за ефективністю своїх продуктів випередили багатьох конкурентів. Результат успішної синергії науки й виробництва ТОВ «Мінераліс Україна» засвідчили експерти й науковці профільних академічних інститутів Національної академії наук та Української аграрної академії наук України.

 

Створена за шість років роботи підприємства інноваційна лінійка рідких полімікродобрив високоефективних біологічних й антибактеріальних препаратів яскраво виділяється за своєю хімічною чистотою й фізіологічною активністю. Продукти інших брендів зазвичай містять багато азоту й неорганічної сірки, токсичної для рослин. Натомість нанококтейлі компанії «Мінераліс Україна» фактично не містять сірки, бо у їх виробництві хімічно синтезовані солі металів не використовуються — тільки чисті метали. Щоправда, на прохання клієнтів-овочівників розробили препарат з органічною сіркою, яку полюбляють перець, цибуля, капуста, часник. Вона не така токсична й уже за 10–20 хв після внесення повністю засвоюється рослиною й бере участь у метаболічних процесах. Дози азоту в усіх цих суспензіях — мінімальні (тільки для фіксації формули), а в мікродобриві «Нано-Мінераліс» його немає взагалі. Інноваційна технологія дозволяє розробникам додавати до складу препаратів рідкоземельні елементи (зокрема, унікальні імуномодулятори — неодим, селен, германій), що фактично недоступно іншим виробникам. Жоден конкурент допоки не навчився поєднувати бактерії з розчином металів, тож іннокулянт для сої в лінійці «Біо-Мінераліс», що має у складі кобальт, молібден і магній, можна по праву назвати унікальним. Ще одна інновація — біофунгіцид із трьома видами бактерій, які акумулюють азот, фосфор і калій. І таких розробок у лінійці ТОВ «Мінераліс Україна» чимало.

 

Серед переваг цих препаратів — широкий спектр застосування в сільгоспвиробництві, можливість використання в різноманітних розчинах — від кислих до лужних, екологічна безпечність та економічна ефективність. Скажімо, вклавши трохи більше ніж 2 грн на обробку насіння ріпаку на гектар, господар отримав на 700 грн додаткового врожаю. Навіть у ризикових регіонах нива вродила на 10% краще. Підживлюючи рослини такими нанококтейлями, аграрії навіть здобували світові рекорди, наприклад, з урожайності сої. На Херсонщині, де в господарстві ніколи не було пшениці вищої за 3-й клас, отримали фактично весь урожай 2-го класу. Помітне зростання якості й на овочах і фруктах.

 

Позаторік інноваційну компанію визнано «Золотим експортером 2016». Нині на часі поглиблення співпраці з європейськими партнерами — Литвою, Латвією, а також Туреччиною й Нідерландами. Шкода тільки, що на рідних теренах чимало фермерів і досі оцінюють якість добрив за вагою каністри й «годують» свої посіви «шашликом із кетчупом»…

 

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ