Агромаркет

Готуємо ґрунт до сівби машинами LEMKEN

Готуємо ґрунт до сівби машинами LEMKEN
 
 

Основною метою передпосівної підготовки ґрунту є створення посівного шару зі сприятливими умовами для проростання насіння, подальшого росту й розвитку культурних рослин.

На українському ринку компанія LEMKEN пропонує агрегати передпосівного обробітку ґрунту, які забезпечують відмінну якість й оптимальне розпушування ґрунту в усьому посівному горизонті.

 

Систем-Компактор

 

Універсальний комбінований агрегат Систем-Компактор, який виконує передпосівну підготовку ґрунту за один робочий прохід, виготовляється із шириною захвату від 3 до 12 м. Ці знаряддя готують ґрунт на глибину загортання насіння в межах від 2 до 15 см. Ці агрегати відрізняються від аналогічних машин інших виробників тим, що вони якісно готують ґрунт під сівбу дрібнонасінних культур (льон, морква, трави тощо) на глибину 2 см. Жоден інший агрегат передпосівного обробітку ґрунту не здатен забезпечити належну у при роботі на такій глибині.

 

Робочими органами агрегатів Систем-Компактор є два ряди стрілчастих лап, два пластинчастих котки, два вирівнювальних бруси та кільчасто-шпоровий коток. Стрілчасті лапи розпушують ґрунт на точно встановлену глибину. Планчасті котки подрібнюють і кришать ґрунт, а вирівнювальні бруси вирівнюють посівну площу. Кільчасто-шпоровий коток прикочує й ущільнює шар ґрунту над насіннєвим ложем. Крім того, коток сортує грудки: дрібні грудки залишаються внизу, а великі виносяться на поверхню, захищаючи у такий спосіб насіннєве ложе від розмивання в результаті дощів, вітрів й ерозійних процесів.

 

Слідорозпушувачі, які виготовлено у вигляді стрілчастих лемешів, зручно й безступінчасто регулюються на будь-яку ширину колії трактора та на будь-яку ширину шин.

 

Для роботи агрегатів Систем-Компактор на важких ґрунтах рекомендується використовувати робочі секції з гамма-зубами. Відстань між зубами становить 11 см за максимальної глибини обробітку приблизно 12 см. Завдяки вертикальному розміщенню зубів на відміну від похилого розміщення вологий шар ґрунту не виноситься на поверхню.

 

Добре ущільнення ґрунту відбувається завдяки важким коткам. Розміщення зі зміщенням кільця котків з’єднані між собою таким чином, що практично унеможливлюється їх перекручування та забивання. Як альтернатива в осінню пору на вологих ґрунтах можуть використовуватися трубчасто-ребристі котки.

 

Для підвищення продуктивності за передпосівного обробітку ґрунту компанія LEMKEN пропонує систему Гігант 10/800, Гігант 10/1000, Гігант 10/1200. Дві причіпних комбінації для підготовки ґрунту Систем-Компактор із шириною захвату кожної 4,0 м, 5,0 або 6,0 м навішуються на важелі триточкової навіски. Завдяки системі нижніх тяг із маятниковим механізмом гасіння коливань окремі робочі секції, незалежно одна від іншої, копіюють рельєф ґрунту.

 

Оптимальна робоча швидкість агрегатів Систем-Компактор становить 10–12 км/год. В результаті ефективної роботи цих знарядь забезпечується швидка й рівномірна схожість насіння. Фахівці довели, що використання Системи-Компактор дозволяє отримати збільшення врожаю до 15%.

 

Для зручності транспортування агрегати Систем-Компактор за допомогою гідравліки складаються до транспортної ширини 3 м (для 12-метрового агрегата — до 4 м).

 

 
 

Корунд

 

Універсальний комбінований агрегат передпосівного обробітку ґрунту Корунд відрізняється особливо високою якістю вирівнювання, розпушення та кришіння ґрунту за високої продуктивності.

 

Агрегат Корунд складається з незалежних півтораметрових секцій, які навішуються на рамі в межах ширини захвату 3,0–9,0 м. Агрегати виготовляють тільки навісні. Раму агрегата виготовлено з високоякісної пружинної сталі, вона витримує великі ударні навантаження й забезпечує стабільну роботу впродовж тривалої експлуатації.

 

Коротка та компактна конструкція Корунд забезпечує оптимальне положення точки тяги й таким чином дозволяє використовувати ці агрегати з тракторами, які розвивають невелике тягове зусилля. Завдяки невеликій вазі машин триточкова навіска трактора легко справляється з агрегатами, що мають велику робочу ширину захвату.

 

Агрегат комплектується двома можливими варіантами робочих секцій — із плоскими або пружинними зубами. Секція плоских зубів складається з п’яти рядів прямих чи зігнутих зубів — усього їх 25 штук. Відстань між зубами — 60 мм. Така комбінація зубів створює ефект рівномірного розпушування за поверхневого обробітку ґрунту.

 

Секція пружинних зубів складається з чотирьох рядів. Шістнадцять зубів, відстань між якими становить 98 мм, створюють ефект рівномірного розпушення за глибокого обробітку ґрунту. Замість пружинних зубів секція може комплектуватися зубами типу «Марафон» і «Гамма». У свою чергу, зуби типу «Марафон» із долотом можуть оснащуватися стрілчатою лапою.

 

Паралелограмне навішування робочих секцій гарантує рівномірну глибину обробітку ґрунту. Регулювання робочих секцій на глибину обробітку від 3 до 15 см відбувається ступенево за допомогою перестановки штифтів в отворах.

 

Вирівнювання поверхні ґрунту агрегатами Корунд відбувається за допомогою пружинної багатофункціональної планки, яка може мати два положення — з нахилом назад або з нахилом уперед. На середніх і важких ґрунтах планку встановлюють із нахилом назад, у бік знаряддя. На легких ґрунтах пружинна планка встановлюється з нахилом уперед, у бік трактора.

 

Корунд оснащено подвійним зубчастим або трубчасто-зубчастим котками, які виготовляють із діаметром переднього котка 330 мм, а заднього — 270 мм.

 

Незалежно від робочої ширини захвату всі агрегати Корунд мають транспортну ширину 3,0 м і транспортну висоту до 4,0 м. Пристрій керування переводить секції в транспортне положення й одночасно їх блокує.

 

 

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ