Агромаркет

Автоматичні гнізда

Автоматичні гнізда

В умовах нестабільної ціни на столові курячі яйця в Україні виробництво «екологічного» яйця здатне забезпечити стабільний дохід власникам і ціну, вищу за ринкову.

 
 

На сьогодні одним із найпоширеніших і природних способів отримання інкубаційного яйця є його виробництво в автоматичних гніздах. 

 

Причиною тому є невисокі початкові інвестиції, як порівняти з утриманням батьківського поголів’я в клітковому обладнанні — кількість механізованих елементів у гніздах невелика. Сьогодні все більшої популярності набуває тенденція виробництва так званого «екологічного» яйця, отриманого за аналогією з інкубаційним, у спеціальних гніздах. Така продукція на ринку України та на закордонному реалізується за вищою ціною. Птиця, що несе яйця в автоматичних підлогових гніздах, має вільний доступ до вигулу всередині приміщення і, як варіант, поза ним. 

 

На ринку Євросоюзу існує навіть кілька градацій «біо/еко» яйця. Найвища й найдорожча категорія 0 — від 45 євроцентів за штуку, вартість 1-ї категорії — 16–25 євроцентів/ шт. (ціни орієнтовні на ринку Німеччини). Наприклад, у Німеччині з 2004 року яйця маркують цифрами, де кожна цифра визначає код умов утримання курей. Їх може бути чотири типи: 

 

0. Екологічно чисте яйце, близький до природного спосіб утримання. Не більше ніж 6 курей на квадратний метр, не більше як 3000 курей у вольєрі, корм по максимуму з місцевих продуктів; 1. Вільний вигул на вулицю, хороші умови утримання; 2. Кури утримуються в закритих приміщеннях великим стадом; 3. Кури утримуються в маленьких клітках невеликими групами. Як ми бачимо, виробництво столового яйця в більш природних умовах може бути досить високомаржинальним бізнесом. 

 

Рис. Поради з облаштування пташника за експлуатації автоматичних гнізд (для батьківських стад бройлерів

Чисті килимки-чистея йце 

 

Як у виробництві інкубаційного яйця, так і столового, основним показником якості, а, відповідно, й ціни, є чистота кінцевого продукту. Отримати якісне чисте яйце допомагає поєднання кількох чинників на виробництві — від правильних килимків у гнізді й способу виштовхування птиці з гнізда до бажання птиці бути в гнізді. Особливу увагу хотілося б приділити килимкам. На перший погляд не зрозуміло, як така не значуща одиниця, як килимок, може суттєво вплинути на економічний результат виробництва курячого яйця. 

 

Сьогодні досить поширеними є килимки типу «пластикова трава». Слід зауважити, що незабаром після початку експлуатації таке покриття забивається послідом і пухом,  що призводить до утворення щільного шару посліду. Після того як яйця потрапляють на таке покриття, вони втрачають свій товарний вигляд. 

 

Розв’язання цієї проблеми запропонувала компанія «Венкоматікгруп». Запатентовані килимки цієї фірми мають унікальну структуру. Кожний «пальчиковий» елемент килимка зі звуженням на кінці, поряд з особливим складом гуми, гальмує скочування яйця під час його знесення птицею. Спеціально зроблений килимок має високі експлуатаційні характеристики і є досить стійким до миття під високим тиском. 

 

Існують два основних способи виштовхування птиці з гнізда. Перший — шляхом зміни кута нахилу сітки виштовхування з гнізда зі статичною нерухомою підлогою, другий — підлога рухається, змінюючи кут нахилу, й сама виштовхує птицю з гнізда. 

 

Підлога в гнізді, за якого система виштовхування робить його статичним, сприяє накопиченню бруду й посліду на килимках. Найправильнішим рішенням за такої ситуації є другий варіант, де рухома підлога з виштовхуванням знизу піднімає і закриває привід зубчастої рейки. За такої системи гніздо закривається килимком назовні, що робить доступ птиці неможливим, птиця також допомагає видаляти зайві забруднення з килимка, слідуючи своїм природним інстинктам. 

 

Що треба врахувати, вибираючи гніздо 

 

Насамперед зверніть увагу на простоту використання й експлуатації. Робітники, які працюють з обладнанням, повинні мати легкий доступ до елементів гнізда під час огляду або ж сервісу. Гніздо має бути комфортним для птиці. Велика кількість металу або ж слабкі елементи кріплення й розподілу гнізд роблять його некомфортним для птиці. Як наслідок, велика кількість підлогового яйця. Обладнання має легко митися, оброблятися деззасобами. Елементи виштовхування гнізда повинні мати запас міцності, не піддаючи поголів’я зайвій травмованості. 

 

Кришка гнізда повинна зручно й добре зніматися для легкого доступу та експлуатації. 

 

Усередині приміщення мають бути правильні пропорції (рис.). Заширокі приміщення дають поголів’ю багато місця для пересування, але знижують економічну доцільність вкладених коштів, завузьке — підвищує кількість підлогового яйця й робить перебування птиці менш комфортним. За стандартної ширини гнізда 1,50 м найоптимальніша ширина будівлі становить 14 м (таблиця). За такої ширини ми максимально ефективно використовуємо гнізда та наявну площу. 

 
 

Стіл збору має бути комфортним для збирання яйця й мати всі системи натяжних валів і приводів для стрічки яйцезбору. Як правило, виробники пропонують стрічки яйцезбору перфорованого типу з квадратною або округлою перфорацією. За квадратної перфорації овальне яйце краще фіксується на стрічці яйцезбору. Стрічка збору може ділитися навпіл (уздовж) спеціальним бортиком або бути цільною. На нашу думку, розподіл стрічки бортиком уздовж знижує кількість тріснутих яєць. 

 

Олександр Кирик, компанія «Фогель Україна»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ