Інтерв'ю

Якщо на перше місце поставити якість, завжди можна продати урожай на експорт

Знання якості

Віталій Агатій
директор ПП «Сад Буковини»

Якщо на перше місце поставити якість, завжди можна продати урожай на експорт і за хорошою ціною, впевнені власники ПП «Сад Буковини»

Віталій Агатій

Приватне підприємство «Сад Буковини» з 2003 року обробляло 20 га яблуневого саду — половину на підщепі М 9, а половину на 106-й. А у 2016-му 10 га 106-ї викорчували та поступово за три роки посадили саджанці М 9 на італійській шпалері під градобійну сітку та крапельний полив.

Господарству не треба збільшувати площі саду, тому що воно йде шляхом інтенсифікації та впровадження нових технологій, пояснює директор ПП «Сад Буковини» Віталій Агатій. Змінюючи старі сади на нові, садівники планують отримувати вдвічі більший урожай з гектара. Тим більше, що ринок, на думку пана Агатія, сьогодні дозволяє заробляти на яблуках. Якщо на перше місце поставити якість, завжди можна продати урожай на експорт і за хорошою ціною, незважаючи на перевиробництво яблук, хаотичність українського ринку та коливання цін.

Як «Сад Буковини» долає терени кліматичних змін та яблучного ринку, пан Віталій Агатій розповів «Садівництву по-українськи».

 Пане Віталію, на якому посадковому матеріалі ви закладали молодий сад?

— Саджанці брали в Італії та Нідерландах — з формуванням кніп-баум 5+, 7+. Вирощуємо сорти Чемпіон, Джонаголд Декоста, Ренет Симиренка, Голден, Фуджи, Пінова, Гала, Джероміні. Минулого року з 10 га старого саду на М 9 ми зібрали 600 т, тобто 60 т/га в середньому вийшло. Молодий сад поки що не давав великого урожаю, цього сезону тільки починає вступати в плодоношення.

 Як у вас організовано зрошення?

— У нас є басейн, куди воду набираємо зі свердловини. Зрошення провели перед тим, як висадити молодий сад. Полив ми зробили вже і у старому саду, схема садіння — 3,8, × 1 м. Він дає дуже непогані врожаї, тому ми поки що не плануємо його корчувати.

Систему зрошення нам ставила компанія «Іригатор». Автоматичний фільтр стоїть, звичайна помпа, фертигація. Обладнання працює з 2015 року без нарікань.

 Чи потрібно щось змінювати в системі зрошення через зміни клімату?

— Поки що нас усе задовольняє. Бувають періоди, коли по два місяці немає дощу, тоді ми поливаємо інтенсивніше. А зараз взагалі не запускаємо крапельну систему — третій день ллє дощ (бесіда відбувалася 31 травня 2021 року. — Ред.). Вологи достатньо.

 Які роботи ви проводите в саду нині та до яких готуєтеся?

— Наприкінці травня основне — це обприскування. Люди працюють в основному тільки у молодому саду — підв’язують дерева й формують центральний провідник. Червень — липень — серпень — яблуку потрібно давати багато кальцію. Ми підживлюємо переважно хлористим кальцієм. З ручних робіт — це обрізування червоних сортів на однорічні пагони, які затіняють яблука, щоб було краще забарвлення. І ручне проріджування зав’язі — коригуємо кількість яблук на дереві. Перед цим обов’язково використовуємо спочатку хімічне проріджування. Хоча цього року через холод робили його пізніше. Також обов’язково використовували двічі (на початку травня та у кінці) регулятор росту Регаліс, щоб не було сильного приросту.

 Яку стратегію захисту ви застосовуєте?

— Ми більше працюємо контактними препаратами — Каптан, Делан. Перед дощем намагаємося більше працювати контактними, а якщо два-три дні дощ не припиняється, додаємо системні препарати.

 У цей період яке живлення даєте рослинам?

— Основне — це фосфор, магній, кальцію треба багато. Даємо також комплексні препарати марок Wuxal, Yara, Rosaliq та амінокислоти з мікроелементами.

 Боротьба з якими хворобами та шкідниками найактуальніша цього сезону?

— Зараз починається літ плодожерки та листокрутки. Проти них ми застосовуємо Проклейм і Кораген. Довгоносика та Оленки навіть не помічав цього року — дуже холодно було. З більшістю інших шкідників схожа ситуація — цього сезону вони не інтенсивно літають, як показують виставлені пастки. Можливо, коли потеплішає в червні, буде активніший літ.

 Чи відчули ви якісь зміни динаміки щодо хвороб через холодну весну?

— Нині ще не видно всього. Однак зараз у нас найбільше навантаження парші — боремося з нею. Для неї цієї весни ідеальні умови: дощ, постійна волога та температура вище ніж 15 градусів. Перед кожним дощем доводиться обробляти контактним препаратом, буває, що і двічі на тиждень. Зараз ризик отримати паршу на плодах набагато більший, ніж минулого сезону (тоді всі більш-менш впоралися з хворобою). Приблизно така ж ситуація була у позаминулий сезон — в результаті у багатьох садівників було багато неякісної продукції. Впоралися ми з паршею чи ні у цьому сезоні, буде видно пізніше. Більше проблем холод спричинив льоту бджоли, коли почав цвісти сад. Можна припустити, що запилення було не дуже добрим: коли потепліло, і почала літати бджола, сад вже майже відцвітав. І червневе обсипання плодів покаже, якісне було запилення чи ні.

 Чи можна вже прогнозувати, зважаючи на всі ці обставини, яким буде майбутній урожай?

— Бачу, що останніми роками садівники відповідальніше ставляться до своєї професії, інтенсивніше почали обробляти, бо розуміють, що треба мати якісний товар, яким легше торгувати. Тому я думаю, що з паршею більшість справиться. Навіть при тому, що було погане запилення у травні, я очікую, що врожай буде доволі великим цього року. Дивлячись на сади, я бачу, що всі вони добре зацвіли цього року. Якщо королівські квіти і не запилилися, то наступні запилилися непогано.

 Чи вистачало вам препаратів у зв’язку з тим, що довелося цьогоріч обробляти сад більше через погоду?

— Ми почали десь на тиждень пізніше обробляти, навіть мідними препаратами, тому нічого не змінилося в цьому сенсі, все вийшло пропорційно. Максимум одне-два обприскування додались, і то тільки контактним препаратом. А так все йде за стандартною схемою.

 У кого ви купуєте препарати?

— У нашому регіоні працюють дві потужних фірми — «Ерідон» та «Агромаркет». Беремо в них препарати різних виробників — Syngenta, Bayer, Adama Summit-Agro. У них тільки оригінальні препарати, і взагалі ми з ними працюємо із самого моменту закладання саду, тобто понад 15 років. Я впевнений в їхній продукції.

 Як ви оцінюєте торішню ринкову ситуацію по яблуках і чого очікуєте від майбутнього сезону продажу яблук?

— Минулого сезону, як я і передбачав, багато садівників очікували високої ціни у зв’язку з тим, що був малий урожай. І у Польщі, і в Україні. Але, як у нас завжди відбувається, у нас хаотичний ринок — ніхто нічого не відстежує, і тому не знали, які реальні врожаї зібрали. Через це багато садівників притримали яблука, і зараз це дуже негативно позначилося на ринку. Ціна на яблуко наприкінці весни дещо знизилась, особливо на Голден. Це означає, що будуть великі залишки яблука на осінь, і це певним чином впливатиме на ціну нового урожаю. А враховуючи, що вже зараз видно, що він буде доволі великий, причому у всіх регіонах, можна очікувати не дуже хорошу ціну восени та до кінця 2021 року. Єдиний порятунок може бути, якщо внаслідок невисокої ціни ми зможемо продавати яблука на експорт. Минулого сезону на зовнішні ринки яблука дуже мало пішло, бо на внутрішньому ринку висока ціна була.

 Ви експортуєте яблука?

— Останні роки у нас не було великих обсягів урожаїв, бо ми міняли частину саду. І вже дивилися на ситуацію: якщо на внутрішньому ринку був надлишок яблука, то ми продавали на експорт. А якщо ціна була доволі високою, як минулого сезону, то ми продавали на внутрішній ринок. Взимку був великий попит, і до березня ми 95% всього яблука продали на внутрішній ринок.

 Але ж і імпортного яблука було не багато…

— Так, але з квітня почали завозити польське яблуко Вони багато яблука притримали — очікували високої ціни. Тепер скидають ціну і завозять до України. Причому дуже хорошої якості, якісно фасоване, тому воно непогано йде. До того ж і наші садівники притримали, й на цьому фоні ціна має знижуватися. Прогнозувати майбутню ціну дуже складно. Хотілося б на рівні 8–12 грн на внутрішньому ринку, але, можливо, буде менше.

 Це приблизно ситуація 2018 року?

— Десь так. До речі, тоді багато відправили на експорт, бо ціна була доступна — 5–8 грн. У середині травня в Україні яблука вже не було. І цього року, можливо, відправлятимемо на експорт. Працюємо через експортерів. Для прямих постачань треба мати більші обсяги. Але у нас доволі якісний продукт, і його беруть на зовнішні ринки. Майже щороку крім минулого ми щось відправляли на експорт — коли більше, коли менше: у Євросоюз, Прибалтику, Білорусь, Сирію.

 Як зберігаєте яблука?

— У нас сховище на 1 тис. тонн. Це звичайні холодильники, які ми побудували давно з використанням сендвіч-панелей, фруктових випарників і компресорів Bitzer. Для кращого зберігання обробляємо 1-MCP.

 Чи плануєте збільшувати площу саду та взагалі чи є в цьому сенс?

— Розширятися поки не плануємо. Однак ми нещодавно замінили старий сад новим, і там очікуємо потужних врожаїв. І ще декілька років будемо нарощувати обсяги виробництва за допомогою молодого саду. Сьогодні, дивлячись на поточну ситуацію, кожен садівник намагається впроваджувати нові технології, збільшити валовий збір з гектара. Наприклад, поміняти, як ми, старі сади на нові, пробувати нові сорти. Тобто загалом щороку обсяг яблук збільшуватиметься. Тому я не бачу сенсу додавати нові площі, якщо можна вдвічі збільшити виробництво, просто змінивши старі сади на нові.

 А які саме нові технології запроваджуєте, щоб збирати більше з гектара?

— Торік ми придбали контурний обрізувач італійського виробника Fama, який перший раз застосували після збирання торішнього урожаю. Плануємо і літнє обрізування робити ним. Якісна техніка зручна у користуванні. Ми нею дуже задоволені.

 Розкажіть про свої канали збуту яблук в Україні?

— Це великі торговельні мережі, до яких ми постачаємо через трейдерів. Є і постійні клієнти.

 Які сорти з вашого саду найкраще продавалися минулого сезону?

— Найкраще йшли торік Джонагольд і Чемпіон, а в кінці сезону непоганий попит був на Айдаред. Найгірше, думаю, за останні 10 років, продавався Голден. Не знаю, з чим це пов’язано… Можливо, з тим, що був великий врожай Голдена, а, може, й з тим, що люди почали споживати більше червоного яблука. У кожному сховищі хоч потрохи цього сорту лишилося. Він виявився найпроблемнішим. Нині Айдаред продається дорожче, ніж Голден. Таке ми спостерігаємо перший раз за багато років.

 Про що, на вашу думку, насамперед садівникові варто подбати у червні-липні?

— Я б порадив садівникам завжди думати про якість свого товару: забарвлення, калібр, чистота плоду. Щоб вони були без парші, без сітки. Якщо буде якість, то буде легко торгувати яблуком. Зараз багато дрібних садівників виходять на ринок із неякісним яблуком, намагаються якнайшвидше продати його, самі собі збивають ціну. А якісне яблуко і на експорт, і на внутрішній ринок заберуть за хорошою ціною. Три роки тому вже був великий врожай в Україні й у Польщі, але все яблуко продалося, ще й ціна почала рости. Тому на якість треба працювати. Травень — парша, червень — липень — серпень — треба стежити й давати більше кальцію, щоб яблуко зберігалося і мало нормальну щільність.