Тваринництво

Вплив температури й руху повітря в пташнику на добробут і продуктивність бройлерів

Зважайте на комфорт

Зважайте на комфорт
Слід зауважувати на зростання птиці: чим швидше зростають бройлери, тим більше виробляють тепла

 Вплив температури й руху повітря в пташнику на добробут і продуктивність бройлерів.

Одне з найпоширеніших завдань серед виробників бройлерів — визначити, чи комфортно птиці за різних налаштувань вентиляції. 

ПТИЦЯ ЗАВЖДИ ВТРАЧАЄ ТЕПЛО 

Птиця завжди втрачає тепло в навколишнє середовище, тому що глибинна температура її тіла — приблизно +41 °C, що вище, ніж температура повітря в пташнику. Очевидно, що температура навколишнього середовища значно впливає на швидкість втрати тепла птахами. 

Поняття «спекотно» або «холодно» визначається сприйняттям птицею навколишнього середовища. Якщо птиця не втрачає потрібну для її комфорту кількість тепла, температура її тіла почне підвищуватися, і їй буде спекотно. Якщо ж птиця втрачає досить тепла, щоб підтримувати температуру тіла з мінімальними зусиллями з його боку, або взагалі без них, такий стан уважається комфортним. 

ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ 

Близько 60% тепла птиця втрачає через дихальну систему. Відносна вологість — ще один важливий чинник, що впливає на втрату тепла. 60% втрати тепла птицею відбувається внаслідок випаровування вологи з її дихальної системи. Такі дані стосуються як добових курчат, так і батьківського стада бройлерів віком 50 тижнів. 

Дихальна система птиці — це, по суті, мініатюрна випарна охолоджувальна касета. Чим нижча відносна вологість, тим більша кількість вологи випаровується з дихальної системи птиці. А чим більше тепла втрачає птиця, тим прохолодніше вона почуватиметься. 

Таким чином, навіть якщо ви підтримуєте рекомендовану температуру в пташнику, добовому пташеняті все одно буде холодно, якщо відносна вологість повітря занадто низька (20%). З іншого боку, температура в приміщенні (+18 °С) може бути для неї спекотною, якщо відносна вологість занадто висока (80%). Це можуть бути найочевидніші проблеми, що впливають на сприйняття птицею тепла і холоду, але є й інші, не менш важливі чинники. Одним із них є швидкість росту. 

ШВИДКІСТЬ РОСТУ БРОЙЛЕРА 

Швидкорослі кроси споживають більше корму і тому виробляють більше тепла. Так, наприклад, чи сприймається температура у +24 °С як спекотна для птиці до 1,8 кг, деякою мірою залежить від кросу. Швидкоросла птиця, що споживає високоенергетичний корм, може не втрачати достатньої кількості тепла, що може спричинити тепловий стрес. З іншого боку, молодняку батьківського стада бройлерів, яке не споживає стільки корму, може бути холодно за тих самих +24 °С, тому що воно може втратити набагато більше тепла, ніж виробляє. 

Якщо курча споживає багато корму і швидко росте, температуру в пташнику, як правило, потрібно знижувати вже протягом першого тижня, ніж для птиці, що повільно росте. Це пов’язано з тим, що швидкорослі кроси виділяють більше тепла і, отже, їм потрібна нижча температура в пташнику, щоб їм було комфортно. 

ЩІЛЬНІСТЬ ПОСАДКИ КУРЧАТ 

Щільність посадки птиці сильно впливає на сприйняття птицею теплового середовища, особливо в кінці туру. Дослідження показали: чим вища щільність — тим нижча швидкість втрати тепла незалежно від температури в пташнику. 

Було проведено дослідження температури тіла 7-тижневих бройлерів за щільності посадки від 19,5 до 37,5 кг/ м.. Протягом тижневого дослідження температура приміщення коливалася від +13 до +27 °С, а рух повітря над птицею становив 0,5 м/с. Дослідження показало, що температура тіла бройлерів підвищується зі збільшенням щільності посадки. Наприклад, за температури приміщення +20 °С зі збільшенням щільності з 19,5 до 30 кг/м., температура птиці зросла приблизно на 0,2 °С. Зі збільшенням щільності посадки з 30 до 37,5 кг/м. температура тіла бройлерів підвищилась ще на 0,2 °С. 

Щільність посадки птиці сильно впливає на сприйняття птицею теплового середовища

Найкращий спосіб відстежувати комфорт курчат — це спостерігати за їх поведінкою і відповідним чином регулювати температуру. Курчата, яким комфортно, збираються в нові й нові групки, вони активні. Курчата, яким спекотно, будуть розходитися по всій підстилці, намагаючись віддалитися один від одного й охолодитися. Замерзлі курчата лишатимуться в одній сформованій групі, шукаючи тепле місце на підстилці, замість шукати воду та корм. 

ШВИДКІСТЬ РУХУ ПОВІТРЯ 

Повітря, що рухається над птицею, також впливає на швидкість втрати тепла. Як правило, більша швидкість повітря призводить до більшого відведення тепла. Але кількість тепла, що видаляється, залежить від різниці між температурою тіла птиці й температурою повітря, що ще більше ускладнює ситуацію по розумінню температури, яку птиця відчуває насправді. Дослідження показали, що навіть за швидкості вітру близько 3 м/с кількість тепла, що птиця втрачає, може бути зменшена вдвічі за підвищення температури повітря в пташнику з +24 до +31 °С. Якщо температура повітря підвищиться до температури, близької до температури тіла птиці, яка дорівнює +41 °С, вона не втрачатиме тепло взагалі незалежно від швидкості руху повітря. 

СТВОРЕННЯ КОМФОРТНОГО СЕРЕДОВИЩА 

Щоб птиця росла в комфортних умовах, треба докласти зусилля. 

Варто пам’ятати, що: 

• з підвищенням відносної вологості повітря птиці стає спекотніше; 

• для швидкорослих кросів зазвичай потрібна нижча температура в пташнику; 

• мірою збільшення швидкості руху повітря птиці стає прохолодніше; 

• щільність посадки впливає на швидкість втрати тепла птицею. 

І наостанок. Найголовніше — знайдіть час, щоб поспостерігати за поголів’ям у пташнику. Вони розосереджені? Збиваються в купу? Хто з них злегка важко дихає? Чи занадто вони гучні? Скільки їдять, п’ють? Скільки сплять? 

Це може бути кліше, але якщо ви витратите час, щоб «послухати» вашу птицю, вони «розкажуть» вам усе, що вам потрібно знати. 

За матеріалами Майкла Царика, технічного фахівця Департаменту птахівництва Університету Джорджії 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ