Тваринництво

Поради щодо керування системою вентиляції в пташниках для бройлерів в умовах спекотного та вологого клімату

Надійна робота вентиляції

Надійна робота вентиляції

Поради щодо керування системою вентиляції в пташниках для бройлерів в умовах спекотного та вологого клімату.  

Багато областей центральних регіонів світу добре відомі спекотним і вологим кліматом. У деякі пори року середня температура та відносна вологість (RH) становлять понад +25 °C та 80% RH. Такі умови є проблемою для досягнення високої ефективності вирощування бройлерів. 

ЗАКРИТЕ І ВІДКРИТЕ ВИРОБНИЧІ СЕРЕДОВИЩА 

Загальновизнаним є той факт, що в закритому виробничому середовищі з високоякісною системою вентиляції та поєднанням бічної й тунельної вентиляції досягається вища продуктивність бройлерів, ніж за вирощування за традиційної відкритої системи вентиляції у приміщенні. Знижена смертність, вища щільність посадки, покращений коефіцієнт засвоєння корму (FCR) та середній щоденний приріст ваги, порівнюючи з огородженими середовищами та відкритими системами приміщень як універсальне правило приміщення з контрольованим середовищем за правильного використання, може підвищити загальну продуктивність до 20%, як порівняти з відкритим приміщенням. 

ЕФЕКТ ОХОЛОДЖЕННЯ 

Тунельна вентиляція в спекотних і вологих умовах забезпечує великий обсяг повітря для відведення тепла від птиці шляхом створення ефекту охолодження. Зниження ефективної температури, що відчуває птиця, за допомогою руху повітря називається ефектом охолодження. Рух повітря відводить тепло, створюване тілами птиці мірою їхнього зростання. Підвищення обсягу потоку повітря забезпечує нижчі ефективні температури для птиці й створює відчуття прохолоди. Основним є той факт, що «спекотні умови з високою вологістю найкраще регулює швидкий потік повітря». 

Ключовим в оцінюванні ефекту охолодження є вік птиці. Молодша птиця з меншим оперенням відчуває нижчі ефективні температури за тієї ж швидкості повітря, що й дорослі з добрим оперенням. Пояснюється це тим, що в дорослішої птиці поверхня шкіри менша, порівнюючи з молодшою птицею. Тому ефект охолодження швидкості повітря нижчий для старшої птиці. Оцінюючи найефективніші температури в приміщенні, слід ураховувати інші чинники, такі як щільність заселення та відносна вологість. Спостереження за птицею в приміщенні є найкращим методом визначення ідеальних умов для кожної вікової стадії. 

ОХОЛОДЖЕННЯ ВИПАРОВУВАННЯМ 

У секції тунельної вентиляції приміщення встановлено охолоджувальні касети, що зволожують. Енергія, що поглинається під час випаровування, знижує температуру повітря в приміщенні. Потік повітря створює ефект охолодження, який може зменшити температуру в приміщенні на 10 °C або й більше. Максимальне випаровування досягається за встановлення водяних насосів, щоб забезпечити достатнє зволоження касет для оптимального випаровування води. Якщо в касети надходить дуже багато води, цілком можливо, що це призведе до вищої відносної вологості. У деяких випадках — до вищої ефективної температури в приміщенні. 

СИСТЕМА КАСЕТНОГО ОХОЛОДЖЕННЯ DA 100B/150B 

Збереження високої продуктивності в спекотні періоди. Касети охолодження можна використовувати для припливного клапана тунельною та комбітуннельною системою вентиляції. Повітря охолоджується під час проходження через касети охолодження, що постійно підтримуються вологими за допомогою системи крапельного зрошення. Свіже повітря охолоджується під час поглинання водяної пари з касет охолодження. DA 100B/150B є укомплектованою системою касетного охолодження, яка відрізняється великою гнучкістю в застосуванні й легко адаптується відповідно до більшості типів приміщень. 

На відміну від інших систем охолодження не потрібен окремий резервуар для води. Резервуар об’єднано з нижнім жолобом і тим самим є частиною системи жолобів. 

Вода подається без застосування спеціальних розподільних матів, які застосовують у багатьох інших системах. 

Функція зливання є особливістю системи. Метою процесу зливання є підтримання концентрації солей нижче від певного рівня шляхом постійного видалення системи охолодження води з надлишковим умістом мінералів і її заміни на свіжу воду з нижчим умістом мінералів. 

Переваги системи касетного охолодження: 

• велика площа поверхні касети — високий охолоджувальний ефект сприяє поліпшенню продуктивності; 

• відсутність зниження або зменшене зниження продуктивності у спекотні періоди; 

• запобігання тепловому стресу у тварин і збільшенню смертності в дуже спекотні періоди; 

• додаткова волога не додається у повітря — можливість використання у місцях із високим рівнем вологості; 

• надійна система навіть за поганої якості води; 

• унікальне рішення для спекотних і сухих місць, що усуває коливання температури. 

Нижче наведено перелік порад з керування, які допоможуть впоратися з можливими проблемами, що виникають у спекотних і вологих умовах. 

КЕРУВАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЄЮ В ПТАШНИКАХ ДЛЯ БРОЙЛЕРІВ 

Насамперед потрібно забезпечити достатню потужність вентилятора. 

Потрібно, щоб потужність вентилятора була достатньою для створення ефекту охолодження в приміщенні для охолодження птиці, коли бройлери підростуть. Охолодження під дією вітру значно знижується, коли зовнішня температура перевищує +32 °C. Тому треба застосовувати охолодження, щоб температура в приміщенні була нижчою за +32 °C. У спекотних і вологих умовах рекомендована швидкість вітру має перевищувати 3 м/с. 

Регулярно перевіряйте вентилятори, камери охолодження та систему охолодження випаровуванням на необхідність технічного обслуговування. Ми рекомендуємо звертати пильну увагу на техобслуговування обладнання перед щорічним піком спеки та вологості. 

Слід також тримати оптимальний баланс між швидкістю вітру й температурою. 

Птиця охолоджується внаслідок внутрішнього охолодження випаровування за допомогою респіраторної системи, пришвидшено дихаючи, щоб себе охолодити. Така форма терморегуляції менш ефективна через підвищення вологості в приміщенні. Коли за високої відносної вологості підвищується температура, потрібно знайти оптимальний баланс між швидкістю вітру, температурою та вологістю. Ефект охолодження буде ефективним, допоки температура не підвищиться до +32 °С. Внутрішньо випарне охолодження птиці буде ефективним, допоки відносна вологість не досягне 80%. Тому слід бути обережними з випарними зволожувальними касетами, бо під час їх використання підвищується рівень вологості в приміщенні. Як правило, на кожен 1 °C зниження температури в приміщенні  за допомогою випарного охолодження відносна вологість підвищується на 4–6%. 

Забезпечте зниження температури в нічний час. 

Вентиляція вночі може стати вашим другом. Робота тунельної вентиляції в нічний час може бути корисною для старшої птиці. 

Це дасть їй можливість охолонути після денної спеки. Щоб дати можливість птиці позбутися накопиченої за день надмірної спеки, можна значно знизити температуру в нічний час проти денної. Для дорослішої птиці (>25 днів / >1,8 кг) можна допустити зниження нічної температури на 15–18 °C нижче від денної. 

Знизьте або вимкніть охолодження вночі й запустіть тунельний вентилятор на максимум, щоб знизити денні температури. 

Випарне охолодження знизить внутрішню температуру в приміщенні. Однак, як згадувалося вище, випарне охолодження може спричинити стрес птиці підвищенням вологості й обмеженням здатності птиці охолодитися самостійно. Ніколи не допускайте, щоб випарне охолодження вимикало вентилятор. Передусім попросіть спеціаліста з технічного обслуговування відрегулювати таймер циклу охолодження, щоб використовувати мінімальний обсяг води для охолодження. 

Випарне охолодження має доповнювати тунельну вентиляцію. Воно не є заміною охолодження приміщення за допомогою вентиляторів системи вентиляції. Контролер мікроклімату компанії SKOV надає користувачеві можливість насамперед забезпечити максимальну економію електроенергії шляхом запуску охолодження до досягнення максимальної швидкості повітря або приділити основну увагу комфорту птиці шляхом запуску охолодження після досягнення максимальної швидкості повітря. 

Важливо враховувати налаштування температури. 

Урахуйте температуру приміщення в разі вирощування птиці в спекотних і вологих умовах. Налаштуйте температуру на значення, за якого згідно з вашими спостереженнями птиця почувається комфортно. Прагніть, щоб за спекотних і вологих умов внутрішня температура приміщення становила +28 °C. Спочатку застосовуйте систему розпилення у приміщення за її наявності. Потім — охолодження, щоб знизити температуру в приміщенні до +28 °C. 

Під час перевірки температури в приміщенні перевіряйте показання датчиків на торці тунельного вентилятора (тепліший кінець) приміщення, а не середнє значення двох або трьох датчиків.

 Ураховуйте тип птахівничого приміщення. 

Пташники європейського типу зазвичай дуже широкі з відносно високими стелями. У приміщеннях такого типу застосування тунельної вентиляції в спекотних і вологих умовах може призвести до холодніших температур у передній частині приміщення та тепліших — у задній частині приміщення. Птиця природним чином переміщається в прохолоднішу частину приміщення, підвищуючи щільність заселення та ймовірність надмірного скупчення у годівниць і напувалок. 

Установіть перегородки в приміщенні, щоб запобігти переміщенню птиці та підвищити однорідність її розподілення. 

Розгляньте можливість установлення вентилятора більшої потужності, щоб вирівняти різницю температур у приміщенні, якщо різниця температур між передньою та задньою частинами перевищує +4 °C. 

Остерігайтеся витоків води. 

Використання води, особливо скидання, може підвищити вологість у приміщенні, спричинивши респіраторний стрес у птиці. 

Щодня контролюйте споживання води в приміщенні, перевіряючи висоту води в напувалці, тиск води, співвідношення води та корму й справність обладнання, щоб уникнути будь-яких непотрібних витоків води. 

Зважайте на зниження щільності заселення. 

Ураховуйте щільність заселення приміщення під час спекотних і вологих періодів року. 

Розгляньте можливість зниження щільності заселення у приміщенні під час піка спекотних і вологих періодів, щоб максимально підвищити продуктивність птахів. 

Матеріал надала компанія «Агроклімат Україна» 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ