Тваринництво

Протягом наступних років не варто очікувати зниження серодньодобових температур

Боротьба з тепловим стресом

Боротьба з тепловим стресом

Протягом наступних років не варто очікувати зниження серодньодобових температур, а потрібно адаптуватися до цих змін і бути готовим до таких викликів.  

Україна, як і весь світ, уже відчуває на собі зміни клімату. Згідно з даними з відкритих джерел, за останнє десятиліття кожен рік в Україні був теплішим, ніж середньостатистичні показники за тривалий період. Унаслідок цих змін ми можемо очікувати негативні наслідки на сільське господарство — не лише рослинництво, а й на сегмент тваринництва, особливо гостро від високих температур потерпає птиця, погіршуються основні господарські показники її утримання і ,як наслідок — значні економічні втрати. 

Правильно підібрана стратегія боротьби з тепловим стресом допоможе уникнути негативних наслідків, спричинених цим процесом. Підвищення зовнішньої температури понад норму призводить до надмірного підвищення температури тіла птиці, зниження цілісності кишківника, зниження антиоксидантного статусу. Як наслідок відбувається зниження споживання корму, спостерігається недостатнє надходження обмінної енергії в організм птиці, погіршення якості м’яса, збільшення конверсії корму, погіршення загального стану стада, а в найгірших випадках — падіж. 

ПРОФІЛАКТИКА ТЕПЛОВОГО СТРЕСУ 

Профілактичні заходи, спрямовані на запобігання тепловому стресу в птахівництві, мають бути продуманими на кілька кроків наперед, бо птиця дуже гостро реагує на зміни зовнішньої температури. Кожен градус вищий від норми матиме негативний економічний ефект у результаті. 

Отже, тепловий стрес є доволі актуальною та глобальною проблемою, тому шляхи оптимізації мікроклімату, правильний менеджмент фермерського господарства, адаптований період освітлення та час годівлі, збалансовані раціони годівлі є обов’язковими умовами успішного виробництва. 

Птиця в основному охолоджується повітрям, для цього потрібно забезпечити належну вентиляцію, дотримуватися всіх норм і параметрів мікроклімату в пташнику. 

У спеку рекомендується збільшити рух повітря над птицею для кращого теплообміну. У літню пору пильну увагу слід приділяти програмі освітлення та часу годівлі. Потрібно уникати згодовування корму в найспекотніші години дня — 13:00–18:00. Практикують також увімкнення світла на 1–2 год вночі, а також вимкнення — в найспекотніші години дня (проте не варто такий підхід застосовувати для молодняку). 

Правильно збалансовані раціони також є важливим інструментом у боротьбі з тепловим стресом. Зниження вмісту протеїну, підвищення вмісту жиру в кормі, баланс амінокислот, кальцієво-фосфорного співвідношення, додавання кількості вітамінів у корм, контроль рівня натрію та хлору — всі ці дії допомагають мінімізувати негативну дію високих температур. 

Проте часто виробники не можуть передбачити різких змін погодних умов і, як наслідок, не можуть вчасно застосувати правильну стратегію годівлі, бо корм може бути вже виготовлений. У такій ситуації найкращим рішенням буде застосувати препарати, додавши їх у питну воду. Компанія Cargill розробила й пропонує продукт Almaril Plus, що знижує негативний вплив теплового стресу. 

До складу продукту входять такі компоненти: електроліти, бетаїн, натуральні антиоксиданти, енергія й інші складники. 

Завдяки високій концентрації електролітів підвищується споживання води та регулюється водно-електролітний і кислотно-лужний баланс. Наявність декстрози забезпечує швидку й високодоступну енергію, дефіцит якої виникає за негативної дії високих температур. Бетаїн слугує осмопротектором в умовах теплового стресу. Осмоліт,, що є в рослинах, легко засвоюють клітини кишківника, печінки та нирок. Додавання бетаїну покращує продуктивність (збільшення ваги та відсоток грудного м’яса). Також бетаїн допомагає утримувати воду в клітинах в умовах осмотичного стресу. Природні антиоксиданти, що входять в продукт Almaril Plus, підтримують антиоксидантний статус, забезпечують захист від вільних радикалів. 

Almaril Plus застосовують перорально з водою для бройлерів і несучок за теплового стресу в дозі 2 л на 1000 л води. Препарат випоюють впродовж 4–5 діб. Його застосування може бути подовжено за тривалого теплового стресу. Потрібно стежити за прогнозом погоди, і за день до ймовірного суттєвого підвищення температури з профілактичною метою призначати препарат Almaril Plus відповідно до рекомендацій. 

Тепловий стрес — проблема, що потребує комплексного підходу, і тільки за виконання всіх параметрів й умов утримання можна досягти потрібного результату. 

Боротьба з тепловим стресом полягає не лише в тому, щоб зберегти життя птиці, а й у тому, щоб вона росла й далі. 

Крім того, спостерігається позитивний ефект від введення продукту на початкових етапах вирощування. Застосування Almaril Plus в дозі 1–1,5 л протягом 4–5 днів забезпечить надходження швидкої та високодоступної енергії, що сприятиме хорошому старту вирощування бройлера. Ще однією можливою опцією буде введення препарату за кілька днів перед забоєм або перед транспортуванням — це допоможе запобігти виникненню стресу в птиці, а також набрати додаткову вагу. 

Анатолій Кулик, провідний технолог з вирощування та годівлі птиці, ТОВ «Каргілл ЕН»
Дмитро Тесля, фахівець із складання рецептур для кормів, ТОВ «Каргілл ЕН»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ