Техніка

Що має знати фермер про конструктивні переваги нових кукурудзяних жаток John Greaves

Зручно, надійно, ексклюзивно

Зручно, надійно, ексклюзивно

Що має знати фермер про конструктивні переваги нового покоління кукурудзяних жаток John Greaves.

Жатка для кукурудзи –  найскладніша за конструкцією, ще й навантаження на неї найбільше. Це пов’язано з технологічними особливостями збирання «цариці полів» – вона сьогодні наймасовіша культура в Україні. З огляду на зростання потреб господарств у такій техніці, компанія John Greaves розпочала виробництво другого покоління кукурудзяних жаток.

Нині в модельному ряді цього знаного бренду є два типи жаток: з вертикальним і горизонтальним подрібненням стебла. Перший представлений моделями ЖК-60 і ЖК-80, з яких, власне, починалося виробництво кукурудзяних жаток. Вони добре показали себе в експлуатації, щоправда вимагають значної уваги механізаторів під час обслуговування. Тому нині аграрії віддають перевагу більш сучасним моделям ЖК-62 і ЖК-82 (6- і 8-рядні відповідно) з горизонтальним подрібненням стебла. Вони простіші в експлуатації й не вимагають багато уваги з боку механізатора.

Надалі лінійку сучасних жаток поповнить12-рядна модель для потужних комбайнів. Нині її тестують у реальних умовах. Уже торік випробування показали хороші результати. Втім, для остаточного рішення про початок комерційного виробництва, жатка має обробити більше гектарів. Тож тестову програму продовжили у нинішньому сезоні.

Головною перевагою ЖК-62 і ЖК-82 є низька вага – в межах 2420 кг для 8-рядної моделі. Якщо порівнювати з іншими виробниками, вага найближчих конкурентів починається з 2500 кг. Це важливий нюанс, оскільки довше «плече» кукурудзяної  жатки створює більше навантаження на конструкцію комбайна. Відтак кожен кілограм має велике значення.

Ще однією особливістю жатки ЖК-82 від John Greaves є розміщення різального редуктора і подрібнювальних ножів. Вони знаходяться посередині русла, куди заходить стебло кукурудзи. Тобто починають подрібнювати стебло одразу, як воно потрапляє у вальці. Для порівняння: деякі інші виробники розміщують подрібнювальний редуктор разом із основним, тож стебло спочатку протягують на 40-50 см і лише потім починають подрібнювати. Через цю особливість конструкції така жатка не може зробити низький зріз, і на полі залишається довга стерня. Тим часом моделі ЖК-62 і ЖК-82 від  John Greaves забезпечують висоту зрізу 8 см – завдяки винесеному вперед різальному апарату.

Його інерційний тип значною мірою полегшує роботу жатки: подрібнення стебел кукурудзи відбувається внаслідок швидкого обертального руху ножів (а не силових властивостей редуктора) і таким чином зменшується навантаження не лише на приводи жатки, а й на комбайн.

У моделях ЖК-62 і ЖК-82 використовуються пластикові дільники. Дехто вважає, що вони менш надійні, ніж металеві, оскільки в разі пошкоджень метал можна вигнути або заварити, а з пластиком так не вдієш. Утім, минули ті часи, коли пластикові деталі виготовляли з крихкого поліетилену. Сьогодні пластик за міцністю подекуди не поступається металу. Крім того, він легший за метал. А під час збирання в морозну погоду гасить удари качанів, що падають на капот (тож вони залишатимуться в жатці, а не відскакуватимуть, як від металу)

Якщо збирання кукурудзи триває, коли температура опускається за нульову позначку, існує ще одна загроза. Нижня частина стебла, що завжди набирається вологою, в мороз перетворюється на лід. Відповідно стерня, що залишається після жатки, має властивості льодяних шипів. Коли колеса комбайна наїжджають на таку стерню, гума не витримує і пошкоджується. Це особливо часто трапляється із недорогими шинами, виробники яких не враховують можливості експлуатації саме в таких ускладнених умовах. Тому для збереження шин та гусениць комбайнів вже в базовій комплектації кукурудзяні жатки John Greaves оснащуються направляючими башмаками, які спрямовують стерню від коліс у протилежному напрямку. Стерня не «лягає» на ґрунт, але нахиляється під достатні кутом, і в результаті колеса наїжджають на стерню, притискаючи її д ґрунту без ризику пошкоджень.

Кукурудза – одна з небагатьох культур, що потребує не просто збирання врожаю, а й подрібнення стебел. І якщо рештки зернових культур проходять крізь усю систему обмолоту комбайна і подрібнюються на виході з нього, то стебла кукурудзи подрібнюються жаткою не потрапляючи всередину комбайну. Разом із тим, важливо забезпечити мінімальну висоту зрізу, щоб висока стерня не сприяла забиванню робочих органів дискових борін, плугів або чизелів. Саме для цього компанія John Greaves забезпечила висоту зрізу на рівні 8 см, чого немає в жодного іншого виробника кукурудзяних жаток в світі.

У виробництві кукурудзяних жаток John Greaves застосовуються новітні технології. Наприклад, деталі з листового металу вирізаються на трьох лазерних машинах, що забезпечує максимальну точність їх виготовлення. Значну кількість зварювальних робіт виконує робот. Це також збільшує точність та  швидкість зварювання і дозволяє уникнути негативного впливу людського фактору. Кожна деталь фарбується порошковою фарбою ще до етапу збирання. Таким чином в жатці відсутні нефарбовані поверхні, які вже після першого дощу починають іржавіти.

Компанія самостійно виготовляє редуктори для жаток. Їх корпуси алюмінієві, що зменшує загальну вагу жатки. Конічні шестерні поки що турецького виробництва, однак завод уже придбав обладнання, яке найближчим часом дасть змогу перейти до власного виготовлення цих деталей. Хоч це й чимала інвестиція, втім, вона дасть змогу гарантувати покупцям жаток наявність усіх необхідних запчастин за першої необхідності. Принциповою позицією заводу є максимальна концентрація виробництва у себе, і в цьому напрямі постійно ведеться робота. Нині лише дуже незначну кількість деталей машинобудівники закуповують за кордоном. Це, зокрема, підшипникові вузли та мисові ланцюги, а також карбідо-вольфрамовий порошок швейцарського виробництва. Його використовують для нанесення на поверхню ножів, що подрібнюють стебла кукурудзи. Обробляється лише одна сторона ножа, з іншого боку – «голий» метал. Таке рішення забезпечує ефект самозаточування, коли м’яка сторона стирається, а тверда утримує лезо. Відповідно ножі постійно гострі. Їх термін експлуатації сягає 3-4 тис. гектарів.

Вітчизняний виробник John Greaves зумів не просто створити кукурудзяну жатку, а й запропонував зручні та корисні функції, а також абсолютно ексклюзивні характеристики. Основні з них – мала вага, низький зріз (8см), корисні опції в базовій комплектації, а також доступна ціна, яка щонайменше на 30% нижча за іноземні аналоги. Оцінили переваги жаток John Greaves не тільки в Україні, а й у країнах ЄС. Після презентації у Гановері в рамках виставки Agritechnica компанія John Greaves розпочала продажі у Францію, Німеччину, Угорщину та інші країни Західної і Східної Європи.

Владислав Олійник

газета “АгроМаркет”, серпень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ