Техніка

Сучасна кукурудзяна жатка та бункер-перевантажувач John Greaves пришвидшують збирання врожаю

Вдалий тандем

Вдалий тандем

Сучасна кукурудзяна жатка та бункер-перевантажувач John Greaves пришвидшують збирання та оптимізують витрати господарства.

Збирання кукурудзи нерідко відбувається у несприятливих умовах, і при цьому висока урожайність у 8–9 т (не беремо до уваги цей рік) вимагає особливого підходу для того, щоб зерно вчасно «переїхало» з поля до комори. 

Зазвичай головною проблемою кукурудзяних жнив є недостатня продуктивність техніки та низька швидкість транспортування збіжжя до сховища. Щороку певний відсоток площ взагалі не встигають зібрати восени, і комбайни продовжують працювати взимку за умови, що погода дозволятиме. Нерідко жнива завершують у березні, а святкування цієї події поєднують з міжнародним жіночим днем. 

Проблему можна вирішити, придбавши додатковий комбайн та вантажівки. Однак, якщо порахувати вартість техніки, а також зарплатню додаткових працівників, яких ще треба знайти, картина виходить не зовсім райдужна. Господар опиняється перед вибором: інвестувати сотні тисяч доларів у техніку, яка працюватиме лише кілька місяців на рік, або втрачати частину урожаю через перезимівлю у полі. Також можливий і третій варіант — винаймати техніку для збирання. Однак це справа не безкоштовна і може знизити прибутковість. До того ж із підрядником необхідно домовлятися заздалегідь, а більшість аграріїв до останнього сподіваються впоратися зі збиранням кукурудзи самостійно. І коли ситуація стає критичною, буває складно знайти вільного підрядника, який згодиться приїхати і допомогти зібрати врожай. 

Вирішувати цю проблему можна ще одним способом. Це четвертий варіант, але він справді вартий уваги. Компанія John Greaves пропонує для цього використовувати її техніку — бункер-перевантажувач і кукурудзяну жатку ЖК-82. Це зовсім інші інвестиції, їхній розмір далекий від вартості комбайна і вантажівок. Тепер спробуємо розібратись, як це працює. 

Пришвидшуючи логістику 

Використовувати бункер-перевантажувач слід за декількох причин. Кукурудза — це досить пізня культура, збирання якої нерідко відбувається у вологих умовах. Відповідно, автомобільна техніка не може заїжджати у поля, і для цього є одразу декілька причин. По-перше, автомобільні шини створюють значно більший питомий тиск на ґрунт та ущільнюють його. По-друге, у вологих умовах автомобілі взагалі не здатні рухатися по полю. Коли виникає необхідність витягати з багнюки зерновоз, жнива призупиняються, техніка і люди відволікаються на рятувальну операцію, яка може тривати не одну годину. При цьому завжди є ризик пошкодження вантажних автомобілів під час буксирування — сучасні трактори мають достатнє тягове зусилля, щоб деформувати або зламати раму або інші елементи конструкції, до яких чіпляють трос. Можна також згадати, що колеса вантажівок не розраховані для пересування по стерні кукурудзи і можуть бути легко пошкоджені. Тому для перевезення зерна по полях необхідно використовувати трактор із бункером-перевантажувачем. Компанія John Greaves розробила власну модель перевантажувача, яка може оптимізувати процес збирання і подовжити час ефективної роботи комбайнів завдяки пришвидшенню їх розвантаження, оскільки вивантаження в такі бункери відбувається на ходу. 

Бункери за лічені хвилини здійснюють перевантаження зерна в зерновоз або відвозять його до місця зберігання. Така проміжна ланка дозволяє залучити до збору врожаю меншу кількість комбайнів. Практика свідчить, замість трьох комбайнів можна використовувати лише два, якщо їм «допомагатиме» один бункер-перевантажувач. 

Бункери-перевантажувачі незамінні під час використання технологій no-till та strip-till, оскільки в цьому разі виїзд вантажних автомобілів на поле суворо заборонений. Якщо ж комбайни для вивантаження щоразу їздитимуть на край поля, це призведе до зниження їхньої продуктивності. Своєю чергою, колеса трактора і бункера-перевантажувача значно менше ущільнюють ґрунт, оскільки мають значно більшу пляму контакту і рівномірно розподіляють навантаження на поверхню ґрунту, уникаючи значного ущільнення. Ґрунтозачепи тракторних коліс забезпечують якісне зчеплення навіть у вологих умовах, тож така комбінація може безперебійно працювати як у сухих, так і у вологих умовах. 

Швидкісна жатка 

Комбайн може мати неперевершено високу продуктивність, але якщо жатка не здатна працювати швидко, використати усі можливості комбайна не вдасться. Жатка ЖК-82 торговельної марки John Greaves має низку переваг, які допомагають покращити показники продуктивності комбайна. 

Розпочати слід із того, що жатка має меншу за конкурентів вагу — вона становить 2420 кг для 8-рядної моделі. В інших виробників вага 8-рядних жаток починається з 2500 кг. Враховуючи, що кукурудзяні жатки значно довші, ніж зернові чи соняшникові, внаслідок більшого «плеча» утворюється більше навантаження на конструкцію комбайна. У цьому випадку кожен кілограм має велике значення. 

Ще однією особливістю жатки ЖК-82 є розміщення різального редуктора і подрібнювальних ножів. Вони знаходяться посередині русла, куди заходить стебло кукурудзи. Тобто стебло починає подрібнюватись одразу, як тільки потрапляє у вальці. Деякі інші виробники розташовують подрібнювальний редуктор разом з основним, і стебло спочатку протягується на 40–50 см і лише потім починає подрібнюватись. Це може завадити зробити низький зріз, і на полі залишиться довга стерня. Жатки ЖК-62 і ЖК-82 внаслідок винесеного вперед різального апарата забезпечують висоту зрізу 8 см. 

Для полегшення роботи жатки на ній застосовується інерційний тип різального апарата. Це значною мірою полегшує роботу жатки, оскільки подрібнення стебел кукурудзи відбувається внаслідок швидкого обертального руху ножів, а не силових властивостей редуктора. Таким чином зменшується навантаження не лише на приводи жатки, а і на комбайн також. 

Під час збирання в морозну погоду є ще одна загроза. Нижня частина стебла кукурудзи завжди набирається вологою, яка в мороз перетворюється на лід. Відповідно, стерня, що залишається після жатки, має властивості льодяних шипів. Коли колеса комбайна наїжджають на таку стерню, гума не витримує і пошкоджується. Це особливо часто трапляється з недорогими шинами, виробники яких не враховують можливості експлуатації саме в таких ускладнених умовах. Тому для збереження шин та гусениць комбайнів вже в базовій комплектації кукурудзяні жатки John Greaves оснащують спрямовувальними башмаками, які спрямовують стерню від коліс у протилежному напрямку. Стерня не «лягає» на ґрунт, але нахиляється під достатнім кутом, і в результаті колеса наїжджають на стерню, притискаючи її до ґрунту без ризику пошкоджень. 

Технічні особливості техніки John Greaves пришвидшують збирання кукурудзи, роблять цей процес безперервним, зменшують потребу в інвестиціях у техніку. Використовуючи бункер-перевантажувач та сучасну кукурудзяну жатку, аграрії отримують два інструменти, які повністю відповідають потребам швидкого збирання. Вони збільшують загальну продуктивність усього комплексу машин, що працюють у полі, і покращують якість виконання окремих технологічних операцій: безпосередньо збирання і перевезення. 

Владислав Олійник 

газета “АгроМаркет”, жовтень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ