Тваринництво

Станки вільного доступу створюють зручну в керуванні систему групового утримання свиноматок на ділянках запліднення й очікування

Зона комфорту

Зона комфорту

 Станки вільного доступу створюють зручну в керуванні систему групового утримання свиноматок на ділянках запліднення й очікування  

Cьогодні в сільському господарстві застосовують велику кількість новітнього цифрового обладнання. В індустрії свинарства особливо актуальною є тема інноваційних технологій у системах утримання свиноматок. Однак упровадження технологій, спрямованих на комфортне утримання тварин, не означає, що рішення має складатися з дорогої електроніки, програмованих контролерів (ПЛК) і приєднання до інтернету. Це може мати інноваційний механічний дизайн, який одночасно усуває виробничі проблеми й не потребує зайвих капіталовкладень. 

Станки вільного доступу в поєднанні з груповими загонами, з кормовими станціями, плечовими роздільниками компанії HOG SLAT створюють зручну в керуванні систему групового утримання свиноматок на ділянках запліднення й очікування, що відповідає вимогам добробуту тварин без складного обслуговування та проблем із комунікацією, характерних для систем електронного годування свиноматок. 

Станки вільного доступу, або ж станки, що самі зачиняються, поєднують стандартне обладнання, індивідуальний станок для свиноматок із дверцятами, які активують самі свиноматки. Персоналу не потрібно навчатися працювати з таким обладнання. Фахівець обходить станки, перевіряючи свиноматок; тварин, які не їдять, швидко виявляють і лікують. 

Система годівлі в станках вільного доступу також знайома фахівцям. Це шнекова або ланцюгова система подачі корму, яку роками застосовують у подібних конфігураціях утримання. 

Станок із вільним доступом від HOG SLAT сконструйовано таким чином, щоб свиноматка могла легко входити й виходити з нього. Коли свиноматка входить у станок із вільним доступом, задні двері зачиняються, даючи їй змогу спокійно їсти. Вона може повернутися до групового загону в будь-який час, штовхнувши двері, щоб відчинити їх. 

Надійна система замикання дає змогу плавно зачинити до 25 станків одним важелем

Дизайн станків вільного доступу відрізняється від майже будь-якого іншого обладнання, створеного для утримання свиней, наявністю рухливих механізмів. Так, у нас є станки, що відчиняються, годівниці з рухливими важелями, але це не одне й те саме. Внутрішній спусковий затвор і затвори задніх дверей станків вільного доступу повинні рухатися плавно, і це має бути протягом багатьох років. 

HOG SLAT почала процес розробки станків вільного доступу понад сім років тому, відвідуючи ферми та вивчаючи переваги й вади станків із вільним доступом по всій Європі. Провівши аналіз, HOG SLAT створила перший прототип для тестувань на фермах у Німеччині та США. Готовий продукт, що наведено у цій статті, є п’ятою версією розробок компанії. 

Увага до деталей 

HOG SLAT застосували комп’ютерне моделювання, щоб визначити точне розташування точки шарніра для правильного балансу між дверцятами. Це моделювання дало змогу протестувати різні конфігурації задніх дверцят, тригерного механізму, ширини й довжини станка.  

Для тривалого строку експлуатації обладнання шарніри мають рухатись рівно, плавно і стабільно без будь-якого люфту. Шарніри HOG SLAT — це великі сталеві втулки, приварені до рухомих дверцят. Вони обертаються на вставках із неіржавної сталі, щільно прикріплених до бортика станка. Шарнірна точка пройшла випробування на довговічність 300 тис. автоматизованих циклів активації, що відповідає 40 рокам використання на фермі. Цей шарнір і баланс найсуттєвіше відрізняється між загонами від HOG SLAT та іншими на ринку. Менш міцні шарніри з часом послаблюються і перешкоджають плавній роботі дверцят, виникають заїдання дверцят, що перешкоджає вільному руху свиноматки, а отже, виникає стрес у тварини, що впливає на її загальний стан і подальше самопочуття. 

Міцність матеріалів 

З’єднання між задніми та передніми дверцятами має бути жорстким. HOG SLAT використовує одинарний стрижень для механізму важеля з можливістю невеликого регулювання балансу дверцят, завдяки чому фахівцю зі штучного запліднення свиноматок зручніше здійснювати процес запліднення. Щоб перевірити з’єднання, ми замкнули дверцята й багаторазово вдарили по них із силою понад 200 кг, перевіряючи на міцність. 

Регульовані ніжки 

Ніжки з неіржавної сталі вставляють всередину труби загону, завдяки чому вони легко регулюються по висоті. Це регулювання висоти має вирішальне значення на нерівній підлозі, бо плавна робота дверей загону залежить від рівня встановлення. Обертання ніжок на 360° забезпечує надійне кріплення до підлоги. 

Ніжки з неіржавної сталі вставляють всередину труби загону, завдяки чому вони легко регулюються по висоті

Важіль-фіксатор 

Важливою особливістю станків вільного доступу від HOG SLAT є можливість зачинити ряд станків зі свиноматками. Надійна система замикання дає змогу плавно зачинити до 25 станків одним важелем. Також можна зачиняти й окремих свиноматок для проведення оглядів — це дасть змогу персоналу безпечно та легко приділити увагу кожній свиноматці індивідуально. 

Трубчаста конструкція 

Стабільність є надважливою для правильної роботи станків вільного доступу. Суцільні стрижні не мають такої жорсткості, як трубчасті, вони злегка згинаються в разі активації затворів, викликаючи заїдання. 

Стандартна ширина 

Зміна ширини означає зміну ваги дверцят, що змінює баланс системи. Стандартна ширина 61 см забезпечує достатньо місця для запліднення та підходить для більшості конфігурацій загонів. 

Разом із постачанням перевіреного обладнання HOG SLAT також надає експертні знання з компонування обладнання для проєктів нового будівництва або реконструкції наявних. 

Система, схвалена свиноматками 

Численні дослідження доводять, що станки вільного доступу позитивно впливають на добробут свиноматок. Наприклад, кожний такий станок є, по суті, зоною усамітнення для менш домінантних тварин, де свиноматка може «заховатися» від інших. Завітавши до багатьох ферм зі станками вільного доступу, було помічено, як багато свиноматок віддають перевагу перебуванню саме в станках, усамітнившись. Водночас тварина може будь-коли повернутися на вигульний майданчик загону. 

Виробникам свинини слід оцінювати кожну нову технологію через призму того, чи сприяє вона загальному прибутку ферми. HOG SLAT пропонує рентабельне, сприятливіше для використання працівниками ферми рішення задля покращення добробуту свиноматок. 

Статтю надала компанія HOG SLAT

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ