Тваринництво

У господарстві «Агроінд» високих виробничих показників досягають завдяки постійному пошуку ефективних рішень

Утримати технологію

Утримати технологію
Команда «Агроінд»: головний технолог Віталій Фалько, Віктор Герасимчук, зоотехнік-селекціонер Руслан Сичевський (зліва направо)

У господарстві «Агроінд» високих виробничих показників досягають завдяки постійному пошуку ефективних рішень

ТОВ «Агроінд», що на Дніпропетровщині, — одне з найпотужніших та передових свиногосподарств України з повним циклом виробництва. Виробничі потужності компанії складаються з двох відгодівельників і репродуктора на 1800 свиноматок данської генетики. Загальне поголів’я сягає 20 тис. свиней. 

Завдяки високій технологічності та сучасній генетиці «Агроінд» досягає високих виробничих показників. Так, кількість опоросів свиноматок становить 82 на тиждень, на одну свиноматку в середньому припадає 15,5 новонароджених поросят, а втрату поросят зведено до мінімуму: до 8% на маточнику, до 3% — на дорощуванні, до 2% — на відгодівлі. Кондиційної забійної ваги 110 кг свині досягають на 165-й день життя. 

Утім, данська генетика, попри привабливу для свинарів багатоплідність, має й певні особливості. Зокрема, малий розмір новонароджених поросят, порівняно невисоку резистентність тварин до хвороб, а також проблеми з опорно-руховим апаратом без належного догляду. Тому, з досвіду ТОВ «Агроінд», для данської генетики особливо важливим є професійний менеджмент, сильна ветеринарія, правильне застосування препаратів і дотримання технології. І обов’язкова вакцинація як запорука високого статусу здоров’я тварин. 

— За інтенсивної технології, яку ми використовуємо, неможливо не застосовувати вакцинацію проти хвороб, що поширені на нашій території чи в господарстві, — розповідає головний технолог ТОВ «Агроінд» Віктор Герасимчук, — Минули ті часи, коли можна було заплющувати очі на десятивідсотковий падіж свиней. Нині падіж 1,5% — уже критично. Тому технології треба дотримуватися, інакше в нетехнологічному свинарстві можна не розраховувати на прибутки. І вакцинація для нас — обов’язковий елемент технології. 

Перш ніж застосовувати на практиці новий препарат на постійній основі (та й взагалі будь-який продукт, наприклад, корми), у господарстві його тестують на окремих групах свиней, одна з яких експериментальна, друга — контрольна, до якої застосовують аналог досліджуваного препарату. По закінченні експерименту аналізують усі технологічні (продуктивні) й економічні показники — адже не завжди витрати на застосований препарат співмірні з отриманим ефектом. Тож перевага за продуктами, ефективність яких підкріплено розумною ціною. До речі, результатами досліджень ТОВ «Агроінд» користуються й колеги-свинарі, які довіряють неупередженості та незаангажованості компанії у проведенні експериментів — у чесній боротьбі перемагає тільки найкращий продукт. 

— У своїй практиці ми застосовуємо препарати і вітчизняного, і закордонного виробництва, ефективність яких підтверджена дослідним шляхом, — каже головний технолог. — Моя політика і політика компанії така: якщо вітчизняний виробник виготовляє конкурентоздатний за якістю продукт, ми його застосовуємо, навіть якщо його ціна буде трохи вищою за імпортний аналог. Це стосується не лише ветеринарії, а й решти засобів виробництва. Закордонні препарати застосовуємо, тільки якщо в Україні немає відповідного аналога. На жаль, поки що таке співвідношення у нашій ветеринарній практиці не на користь вітчизняних препаратів: 40 проти 60%. Левову частку вітчизняних продуктів становлять препарати компанії «БіоТестЛаб» — вакцини, антибіотики, гепатопротектори, імуностимулятори. Вони відповідають нашим вимогам — якісні й економічно виправдані. 

За словами Віктора Герасимчука, в «Агроінд» досить багато і давно використовують вакцину Суімун Парво Ері проти парвовірусної інфекції та бешихи свиней — це одна з основних вакцин, без яких неможливо виробництво свинини. Точково застосовують імуностимулятор Стимул на кнурах-плідниках, чистопородних свиноматках під час лікування чи для підтримки імунітету після перенесеної хвороби. Для запобігання поширення інфекції в арсеналі компанії завжди є дезінфектант Віросан Макс — як наголошує Віктор Герасимчук, це один із найкращих дезінфектантів на вітчизняному ринку. Його застосовують для зовнішньої і внутрішньої дезінфекції, зокрема транспорту. Позиція компанії така: краще чітко дотримуватися правил біобезпеки, ніж потім перезапускати виробництво. Бо якщо кілька збудників хвороб потраплять на свинокомплекс одночасно, через необхідність масштабної вакцинації вирощувати свиней буде просто невигідно. У випадку ж потрапляння вірусу АЧС питання подальшої роботи навіть не стоятиме. 

Перевірені війною 

З початком повномасштабної війни логістика постачань ветеринарних засобів, кормів у країні порушилася — чимало компаній-постачальників не мали змоги чи бажання доставляти свої продукти до господарств, особливо тих, які працюють недалеко від лінії фронту. Але саме в такій ситуації і перевіряється справжнє партнерство. 

— Не всі постачальники мали змогу і бажання працювати з нами в перші тижні й навіть місяці війни, — згадує Віктор Герасимчук — Але тварини не розуміють, що йде війна — їх потрібно лікувати, а краще запобігати захворюванням. Проте вакцини — доволі дорогі препарати, які закуповують на два тижні, максимум місяць. Тому великих запасів у нас не було. Зізнаюся, «БіоТестЛаб» — одна з небагатьох компаній, яка в перші дні війни зв’язалася з нами й запевнила, що зроблять усе, щоб не було збоїв у постачанні. І їх не було. Тому ми вдячні компанії за її позицію, вона повелася шляхетно і підтримала нас у найтяжчий період. 

Нині фронт стабілізувався, але на Дніпропетровщині навіть за 100 км від бойових дій неспокійно — тривають постійні ракетні обстріли. В таких умовах доводиться працювати й колективу «Агроінд». Звісно, психологічно дуже важко, особливо жінкам. Але вони тримаються. 

— Нині важливо зберегти технологію, — уважає Віктор Герасимчук. — Хто провадить технологічне свинарство, зберіг менеджмент і технологію завдяки низькій ціні на зернові й добрій ціні на живця, буде з прибутком. Ми на початку війни вимушено оптимізували виробництво — коли взагалі не можна було придбати корми. Бо ми годуємо тварин із коліс, щотижня закуповуємо сировину для виготовлення комбікорму. Така оптимізація відбилася на показниках, але несуттєво. Як тільки з’явилася можливість, нам почали постачати всі компоненти для виробництва комбікорму. Але ще надзвичайно важливо в наших умовах втримати колектив, бо, як я вже сказав, без менеджменту не досягнути високих виробничих показників. Тому моє завдання як керівника — підтримати моральний дух працівників. А нашим спільним завданням окрім виробництва ми вважаємо підтримання ЗСУ та волонтерів. Що ми й робимо з перших днів війни — допомагаємо м’ясною продукцією, готуємо обіди для солдатів, надаємо всю можливу допомогу. Разом переможемо! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ