Тваринництво

Живлення для полуниць

Живлення для полуниць

За даними провідних виробників посадкового матеріалу ягідних культур в Україні, відомий сорт Альба дає врожай на рівні 25–30 т/га, Азія – 28–32 т/га, Роксана –– 38 т/га. Обов’язковими умовами при цьому є посадка 50 тис. рослин на гектар і належна агротехніка вирощування, яка включає підготовку ділянки для висаджування розсади з основним внесенням добрив.  

  

Загальні правила 

 

Внесенню добрив має передувати аналіз ґрунту, який можна замовити в будь-якій спеціалізованій лабораторії або в сільськогосподарському науково-дослідному інституті, наприклад у Київському інституті садівництва. Стандартне дослідження ґрунту включає аналіз рівня pH, умісту гумусу, азоту (N), фосфору (P) та калію (K). Додатково можна визначити вміст елементів, що присутні в менших кількостях, таких як магній (Mg), бор (B), залізо (Fe), цинк (Zn) і марганець (Ma). 

 

Полуниці дуже чутливі до вмісту солей у ґрунті, тому слід уникати внесення великої кількості органічних добрив безпосередньо перед висаджуванням розсади, оскільки це може пошкодити кореневу систему рослин. Найкращим періодом внесення гною є осінь попереднього року, якщо висаджування заплановане на весну, або весна, якщо висаджування заплановане на осінь поточного року. Гній, як і більшість мінеральних добрив, слід добре загорнути в ґрунт. Фосфорні, кальцієві та магнієві добрива вносять у ґрунт перед оранкою. Азот і калій можна додатково вносити під час росту рослин. 

 

Часто фермери, особливо початківці, нехтують аналізом ґрунту перед закладанням ягідної плантації або вносять добрива на око. Вони сподіваються компенсувати нестачу певного елемента, якщо вона проявиться, за рахунок фертигації або листкових підживлень. Однак основні дози добрив, потрібні для формування 20–30 т/га врожаю, настільки великі, що зробити це неможливо. Фертигація і листкове внесення добрив можуть лише дещо скоригувати ситуацію. Крім того, для листкових підживлень мають бути вагомі причини, що заважають поживним речовинам засвоюватися через кореневу систему. 

 

Органічні добрива 

 

Полуниці добре ростуть на ґрунті, в який внесені органічні добрива. Органічні добрива покращують структуру ґрунту, стимулюють у ньому біологічну активність та підвищують уміст гумусу. Ґрунт з більшим умістом гумусу довше утримує вологу. 

 

Оскільки на більшості плантацій полуниці вирощують протягом 2–3 років, органічні добрива кілька сезонів поспіль постачають рослинам основні мінерали, якщо внесена їх достатня кількість. Найкращим для використання органічним добривом є компостований коров’ячий гній. Інші типи гною (свинячий гній, курячий послід) також можуть використовуватися, але в компостованій формі, тобто змішані з соломою. Залежно від типу ґрунту рекомендується вносити 50–100 т/га.  

 

Рівень PH 

 

Числом рН вимірюється кислотність ґрунту та вміст у ньому кальцію (Са). Якщо число рН становить 7,0, то це означає, що ґрунт нейтральний. Якщо число рН менше ніж 7,0 одиниць, то ґрунт кислий; якщо більше як 7,0, то лужний. Ґрунт із числом рН від 5,0 до 7,0 підходить для вирощування полуниць. Оптимальні значення рН для полуниць — у діапазоні 5,5–6,0. Якщо число менше ніж 5,0, то в полуниць будуть проблеми із засвоєнням поживних елементів (K, Mg). Рівень рН можна покращити шляхом своєчасного внесення вапна або крейди. Хорошим і дешевим джерелом СаО є дефекат, продукт переробки цукрових буряків, але з огляду на дороге транспортування застосовувати його доцільно тільки в зонах наявності сировини. За потреби в покращенні рівня рН вапно вносять заздалегідь, як і гній. 

 

Фосфор 

 

Фосфор — будівельний елемент рослинних тканин, він входить до складу білків та інших органічних сполук. Зокрема, фосфор важливий для розвитку кореневої системи рослин. Це мінерал із низькою рухливістю та повільною дією, тому вносити його рекомендується завчасно до висаджування. Оптимальний рівень фосфору коливається в межах 160–240 мг на 1 кг ґрунту. Найпоширенішими джерелами фосфору є суперфосфат (P = 16%, N = 3%) і амофос (P = 52%, N = 12%). Фосфор міститься також у гної. Більш точну кількість фосфору та рекомендації щодо форми його внесення має надати лабораторія за результатами аналізу ґрунту. 

 

Результатом нестачі фосфору буде обмежений розвиток кореневої системи рослин, їх уповільнений ріст, також характерною ознакою є темно-зелене листя, інколи з пурпуровим відблиском. Плоди за нестачі фосфору будуть невеликого розміру. 

 

Калій 

 

Калій — це мобільний елемент, важливий для розвитку транспортної системи рослин, формування цвіту й плодів. Результатом недостатньої кількості калію є рослина з невеликим листям і невеликою кількістю квітконосів. Краї листя починають жовтіти й висихають. Процес висихання починається спершу в старого листя, у разі значної нестачі листя може засохнути повністю. 

 

Рівень калію в поживному ґрунті становить 120–180 мг/кг ґрунту. джерелом калію можуть бути калійно-магнієві добрива (k = 25%, mg = 15%) або калійна селітра (k = 32%, n = 14%). 

 

Плоди полуниць під час формування й дозрівання потребують великої кількості калію. Якщо ґрунт містить калій у достатньому обсязі, додатково для вирощування полуниць слід вносити 100 кг/гектар. Рекомендується розділити цей обсяг на дві частини: 50 кг/га до або одразу після висаджування, а решту 50 кг/га у період цвітіння. 

 

Азот 

 

Азот — це критичний елемент для росту рослин. Азот є важливою частиною хлорофілу, речовини, що надає рослинам зеленого кольору. Азот — мобільний елемент, що може легко вимитися з ґрунту, тому його запаси слід регулярно поповнювати для підтримки росту рослин. Внесення азоту проводять під час вегетації. Нестача азоту проявляється у світло-зеленому або жовтому забарвленні листя, передусім на молодих листках. Плоди та листя мають невеликий розмір. Результатом значної нестачі стає червоне забарвлення стебел. Поширеним джерелом азоту є аміачна селітра (N = 34,4%), карбамід (46%) та нітроамофоска (N = 16%, P = 16%, K = 16%). 

 

Надлишок азоту теж може викликати проблеми, такі як формування великих листків, нестійких до хвороб і комах-шкідників. Крім того, гниль плодів частіше зустрічається в рослин на фоні високого рівня азоту. 

 

У середньому під час періоду росту полуниці засвоюють із ґрунту приблизно 80–100 кг/га N-активних інгредієнтів. У період між висаджуванням і цвітінням рослини засвоюють 25–30 кг, між цвітінням і початком дозрівання плодів — 30 кг, а в період дозрівання — ще 25–30 кг азоту. Азот дуже рухомий у ґрунті, тому не слід вносити одночасно його великі кількості, раціональніше створювати запаси на рівні 20 кг/га. Азот важливий для багатьох процесів росту, тому він завжди повинен бути доступним для засвоєння рослиною. У цілому річний обсяг внесення азоту для полуниць має становити на рівні 100 кг/га. 

 

Рекомендується роздільне внесення азоту. До 30 кг/га (200 кг нітроамофоски) потрібно внести безпосередньо після висаджування. Ще 30 кг/га N вносять під час періоду росту, залежно від стану рослин і погоди. Під час сильних дощів велика кількість азоту може бути вимита. У цьому разі після дощів слід внести додаткову кількість азоту. Під час стресової ситуації для рослини, наприклад, після внесення значної кількості гербіцидів для боротьби з бур’янами, додаткове внесення азоту буде стимулювати ріст рослин. 

 

Магній 

 

Магній — важливий елемент для стимуляції листоутворення. Нестача магнію проявляється у вигляді бурих плям між прожилками листя, особливо старого. Листя може стати бурим і повністю відмерти. 

 

Якщо вміст магнію в ґрунті достатній, для формування врожаю полуниць слід внести 100 кг/га MgO. Магній краще вносити до початку підготовки ґрунту. У холодну весну та за низького рівня рН < 5,0 засвоєння магнію може бути проблематичним. У такому разі проводять обприскування рослин 2%-м розчином сульфату магнію. 

 

Марія Михно 

журнал “Плантатор”, січень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ