Тваринництво

Капуста на будь-який смак

Капуста на будь-який смак
Володимир Кузьмінчук

Підприємець Володимир Кузьмінчук з села Волиця біля Житомира вирощує білоголову капусту різних термінів дозрівання на площі 22 га. Урожай ранньої капусти отримує на рівні 70–80 тонн з гектара, середньостиглих, середньопізніх і пізніх гібридів — понад 80 тонн з гектара. У 2018 році окремі ділянки капусти Агресор F1 і Лексикон F1 дали 120 тонн з гектара.

 

ПП «Кузьмінчук» обробляє 110 га орендованої землі. Вирощують зернові, технічні та овочеві культури. Білоголова капуста різних термінів дозрівання, цвітна та броколі в цілому займають у господарстві 22 га. Ранню капусту культивують на чотирьох гектарах, середньостиглу — на двох, а середньопізню та пізню — на десяти гектарах. Цвітної капусти й броколі висаджують по два гектари.

 

Також господарство має власні теплиці. Опалювані плівкові теплиці займають площу 2000 м2. Одна з них обладнана водяною системою опалення, інша — повітряною. Неопалювані теплиці займають площу 3000 м2.

Капуста білоголова

 

— Капусту на попереднє місце повертаємо на третій або четвертий рік, — розповідає директор Володимир Кузьмінчук. — Не вирощуємо ранню капусту після зернових культур, які обробляли гербіцидом Гранстар Про, оскільки може бути післядія. Також поганим попередником для капусти є пшениця, адже вона приваблює трипсів, які потім активно шкодять головкам. Зазвичай вирощуємо капусту після сої, гречки, багаторічних трав. Торік наприкінці червня на полі, де попередником була соя, на 2,5 га висадили капусту Агресор F1. На цій ділянці практично не спостерігалося хвороб, хімічний захист був профілактичним.

 

Ґрунти підприємства — чорноземи звичайні. Під капусту їх готують з осені, вносять хлористий калій, щоб за зиму вимився хлор.

 

— Торік спробували чизелювання. Для експерименту 12 га зорали на зяб, а на 6 га провели глибоке розпушування, — розповідає директор. — Результат останнього мені сподобався. Ми чизельним плугом руйнуємо ущільнену підорну підошву та розпушуємо ґрунт на глибину 50 см. За зиму на полі накопичується більше вологи, тоді рослини краще ростуть та розвиваються, дають більший урожай. Думаю, що треба проводити таку операцію раз на два або три роки.

 

Рано навесні закривають вологу боронами. За два тижні до висаджування розсади в поле ґрунт обробляють від бур’янів гербіцидом Трефлан. Потім вносять комплексні мінеральні добрива Yara Mila та проводять культивацію комбінованим агрегатом типу «Європак».

 

З ранньостиглих капуст вирощують гібрид Сунта F1 (Takii Seed) із вегетаційним періодом 53–56 днів та гібрид Балбро F1 (Hazera) із вегетаційним періодом 60–70 днів.

 

Із середньостиглих капуст культивують Круізор F1 (Syngenta). Середньопізній Агресор F1 стабільно дає добрий урожай, його висаджують у кілька термінів. Також є посіви Лексикону F1 та Золтану F1.

 

Капусту вирощують тільки з касетної розсади, щоб рівномірно наростали головки.

 
 

Розсадне відділення

 

З 15 лютого висівають на розсаду солодкий перець, 20–25 лютого — ранню капусту. Середньостиглу капусту висівають в неопалювані теплиці з 15 квітня, після неї поетапно сіють середньопізню та пізню. Щільність посадки в розсадному відділенні сягає 1000 рослин на квадратний метр. Проти хвороб розсаду обробляють біопрепаратами Планриз, Триходермін, Пентафаг.

 

Загалом підприємство вирощує приблизно 1,5 млн рослин касетної розсади для власних потреб і на продаж. Після розсади в теплицях культивують томати.

 

Капуста в полі

 

Перед висаджуванням спочатку розбивають поле на смуги завширшки 18 м, відповідно до ширини захвату обприскувача. Роблять технологічні колії, які займають 15% площі.

 

Розсаду ранньої капусти висаджують у поле з 15 квітня. Інші капусти садять конвеєрним способом: кожні два тижні висаджують партію розсади. Завершують садіння наприкінці червня пізніми сортами.

 

— Торік під посадку капусти ми чекали дощу, — ділиться досвідом Володимир Кузьмінчук. — Терміни висаджування вже_ проходили, а його все не було. Тоді вирішили садити розсаду без поливу в сухий ґрунт, заглиблюючи розсадосадильну машину. Розсада прижилася чудово, випало лише 2% рослин.

 

Розсаду капусти висаджують за схемою 75×40 см. Одна смуга завширшки 18 м вміщає 24 рядки. Густота стояння — 35 тис. рослин на гектар.

 

Після висаджування розсади посіви обробляють від альтернаріозу біопрепаратами Планриз і Триходермін раз на 10 днів. До змикання листків у рядках проводять дві або три міжрядні культивації, у період інтенсивного наростання головок — одне просапування.

 

— Торік у період наростання надземної маси випадали дощі, тому капусту не поливали, — уточнює пан Володимир. — Подекуди посіви були уражені альтернаріозом. Проти хвороб їх обробляли фунгіцидами Квадріс, Казумін 2Л у поєднанні з Медян Екстра 350 SC. У пізніх посадках Агресор F1 не був уражений хворобами.

 

За вегетаційний період проводили від п’яти до шести обробок від шкідників інсектицидами Енжіо, Белт, Актара з інтервалом у два тижні.

 

Збирання врожаю

 

Ранню капусту збирають 20–25 червня, зрізують виповнені головки вагою від одного до півтора кілограма і пакують їх в овочеві сітки. Урожайність ранньої капусти Сунта F1 становить 70 т з гектара, Балбро F1 — не менше 80 т з гектара.

 

Середньостиглу капусту Круізор F1 збирають на початку серпня. Урожай середньостиглої, середньопізньої та пізньої капусти перевищує 80 т з гектара. Окремі ділянки гібридів Агресор F1 і Лексикон F1 дали у 2018 році 120 т з гектара. На трьох гектарах капусти Золтан F1 на крапельному поливі збільшили густоту стояння рослин на 15 тис./га й отримали врожай 100 т/га. На загущених посівах якість головок краща, адже вони наростають однакової величини.

 

На зберігання в овочесховище закладають гібриди Золтан F1 і Лексикон F1 обсягом від 200 до 300 т. Капусту зі сховища продають до 15 квітня. Втрати під час зберігання становлять до 20%.

 

Білоголову капусту продають із поля. Восени 2018 року оптова ціна становила 3,50 грн/кг. Капусту закуповують оптовики з Києва, Житомира, Вінниці, Рівного.

 

Капуста цвітна та броколі

 

В Україні капусту цвітну та броколі вирощують на незначних площах, — зауважує директор. — Плануємо під цими видами капуст збільшити посівну площу, оскільки на них є ціна. У броколі є один недолік: короткий термін збирання. Не встиг за два дні зібрати — рослини зацвіли.

 

Солодкий перець

 

Три роки поспіль у господарстві вирощують солодкий перець Білозерка на крапельному поливі. У невеликій кількості культивують кубоподібний перець Геркулес F1, випробовують й інші кубоподібні гібриди.

 

У перших числах травня висаджують розсаду перців у поле.

 

На Житомирщині встигає достигнути 40% урожаю кубоподібних перців. Більшу частину врожаю недобирають через перші приморозки, які можуть траплятися в другій декаді вересня. Через це підприємство досі вирощує ранній сорт Білозерка, попри низьку ціну на нього. У Білозерки встигають зібрати майже 100% плодів, урожай становить від 30 до 40 т з гектара.

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, січень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ