Тваринництво

Здоров’я кишківника

Здоров’я кишківника

Мурамідаза сприяє виведенню мертвих бактеріальних клітин із травного тракту, поліпшує його функціональність, підвищує засвоюваність поживних речовин корму. 

Ефективне функціонування травного тракту птиці стає все важливішим питанням для забезпечення прибуткового й стабільного виробництва.

Функціональність травного тракту визначається як стан рівноваги, коли між мікробіомою й травним трактом є симбіотичний баланс, а добробут і продуктивність тварин не обмежуються його дисфункцією. Регуляція шлунково-кишкового тракту (ШКТ) є багатофакторним явищем, до якого входять індивідуальна годівля, структурна та функціональна цілісність кишкового бар’єра, взаємодія між мікробіотою та господарем, ефективне травлення та всмоктування корму, а також вплив на добробут й імунну систему птиці.

Оптимізація функції шлунково-кишкового тракту через баланс мікробіоти складу кормів має важливе значення для забезпечення ефективного використання кормів. Однак нові наукові дослідження свідчать про те, що невраховані за попередніх досліджень чинники можуть впливати на оптимальну функціональність шлунково-кишкового тракту та знижувати продуктивність тварин. Розуміння цього дозволяє вплинути на ситуацію і поліпшити функціональність травного тракту.

Пептидоглікани та функціональність ШКТ

Пептидоглікан (PGN), також відомий як муреїн, є структурним полімером, що складається з цукрів й амінокислот, які містяться в бактеріальній клітинній стінці. PGN складають до 90% сухої маси грампозитивних бактерій, які, у свою чергу, складають близько 75% мікробіоти травного тракту птиці. PGN — основні компоненти мертвих бактеріальних клітин, що постійно вивільняються в кишківнику в процесі відмирання й поділу, нагромаджуючись у кишківнику. Як результат цього процесу — бактеріальні уламки клітин перешкоджають нормальному функціонуванню кишківника.

Донедавна присутній у шлунково-кишковому тракті (ШКТ) мертвій бактеріальній біомасі не приділялося достатньо уваги в дослідженнях. Вони в основному були зосереджені на живій частині мікробіоті. Нині стає все поширенішою думка, що накопичення фрагментів клітинної стінки бактерій на поверхні кишкової стінки заважає його здатності засвоювати поживні речовини, що призводить до зниження засвоюваності корму, погіршення ефективності годівлі й продуктивності тварин.

Розблокувати прихований потенціал

Тваринники на практиці застосовують розчини, призначені для модуляції живих популяцій бактерій або їх знищення. Компанія DSM застосовує інший підхід, тому розробила препарат Баланціус (Balancius), орієнтований на мертві бактерії. Це перша і єдина мурамідаза, яка працює в кишківнику, допомагаючи підтримувати баланс між годівлею, мікробіотою й добробутом організму господаря. Унікальний спосіб дії цього препарату призводить до руйнування PGN і ефективно допомагає виводити мертві бактеріальні клітини з травного тракту. Цей процес розкриває потенціал травного тракту птиці й значно підвищує ефективність використання корму шляхом підвищення його засвоюваності, що призводить у результаті до ліпшого зростання птиці.

Отримані дані вказують на те, що Баланціус оптимізує функціональність травного тракту підвищенням засвоюваності та всмоктування поживних речовин. Результатом споживання додаткових поживних речовин є підвищення швидкості конверсії кормів у курчат-бройлерів на 4–6 балів (3%). 

Переваги для сталого розвитку 

Вживання Баланціус у раціоні птиці також призводить до значного поліпшення результатів вирощування й стабільних приростів. Додаючи його в корм для 1 млн бройлерів (до досягнення ваги 2,5 кг, за конверсії корму — 1,64), виробники можуть зменшити конверсію корму до 1,59, що означає зменшити на 125 тис. кілограмів витрати корму, потрібного для отримання тієї самої кількості м’яса. Крім того, передбачається, що застосування цього продукту для бройлерів може сприяти скороченню викидів парникових газів. Balancius значно поліпшує ефективність відгодівлі птиці та сприяє значній економії у виробництві м’яса птиці. В кінці 2018 року регулятори низки країн світу (США, Бразилія, Мексика й ін.) схвалили продукт для використання на бройлерах.

Продукт також отримав позитивний висновок Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA), що підтверджує його безпеку та ефективність.

Матеріал надала компанія DSM

журнал «Наше Птахівництво», вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/, належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ