Овочі-Ягоди-Сад

Тривалість та якість зберігання кавунів залежать від сорту і стиглості плодів

Зберігання кавунів

Зберігання кавунів

Тривалість та якість зберігання кавунів залежать від сорту і ступеня стиглості зібраних плодів. Встановлено, що стиглі кавуни без механічних пошкоджень за оптимальних умов зберігаються найдовше.

Для подовження періоду споживання кавунів підбирають сорти для тривалого зберігання. За дотримання певних умов термін зберігання плодів кавуна можна подовжити до 4 місяців.

Є два шляхи післязбиральної підготовки врожаю до зберігання. Перший –– коли цілеспрямовано вирощують плоди для закладання на зберігання. Другий — коли частину продукції не вдається реалізувати в період збирання врожаю, і її змушені зберігати до підвищення ціни.

Вирощування кавунів для зберігання

Для зберігання найбільш придатні плоди середньопізніх та пізніх сортів, у яких щільна, товста шкірка і міцна м’якоть: Сніжок, Таврійський, Астраханський, Биковський, Холодок, Мелітопольський 142, Ікар, Карнак, Дайтона. Також придатні сорти з високим умістом пектинів, які в розчиненому вигляді здатні утримувати воду в значних обсягах і зберігають пружність плодів. До таких сортів належать: Протектор 2, Атлант, Новорічний, Різдвяний, Спаський, Херсонський.

Поле для посіву слід ретельно підготувати. Якщо поле засмічене багаторічними коренепаростковими або кореневищними бур’янами, то замість культивації восени по вегетуючих бур’янах застосовують гербіциди суцільної дії (гліфосати).

Важливим елементом технології вирощування є термін посіву. Посів кавуна, плоди якого йдуть на зберігання, проводять після закінчення сівби інших товарних посівів баштану, тобто в другій половині травня. Завдяки пізньому посіву вдається уникнути зараження рослин фузаріозним в’яненням.

У подальшому догляд за посівами не відрізняється від звичайного: три міжрядні культивації та два ручні прополювання в рядку. Систему захисту посівів, урожай яких призначений для тривалого зберігання, слід побудувати так, щоб не допустити пошкодження рослин, особливо плодів, шкідниками і хворобами. Для цього всі обробки фунгіцидами проводять з профілактичною метою за фенологічними фазами в обов’язковому порядку, незалежно від того, є захворювання чи ні. Бо навіть невеликий відсоток пошкоджених плодів під час зберігання обертається великою кількістю непридатних до вживання кавунів.

Щоб запобігти виникненню резистентності в збудників хвороб (борошнистої роси, фузаріозу, антракнозу), посіви почергово обробляють фунгіцидами системної та контактної дії, щоб досягти бажаного результату. Остання обробка кавунів фунгіцидами має бути проведена 1%-ним розчином хлорокису міді (для кращого прилипання до суспензії додають прилипач із таким розрахунком, щоб цей препарат зберігався на поверхні плодів, закладених на зберігання.

Після розростання пагонів у міжряддях прохід механізмів стає неможливим, тому для проведення хімічної обробки доводиться проводити складання пагонів з міжрядь для створення технологічної колії, де буде проходити колія трактора з оприскувачем (обов’язково широкозахватним). Колію позначають кілочками, в подальшому по ній проводять обробки.

Збирання та закладання на зберігання

Перед збиранням плодів на зберігання проводять підготовку сховища. Після дегазації й побілки сховища вапняним розчином приміщення фумігують сірчистим газом (спалювання меленої сірки). Виходячи з того, що спеціальних сховищ для зберігання плодів баштанних культур не будують, а пристосовують відповідні для цієї мети приміщення, в яких індивідуальні параметри режиму зберігання, тому дуже обережно підходять до визначення терміну зберігання. Термін зберігання кавунів не повинен перевищувати чотирьох місяців, інакше різко знижується якість плодів, і в геометричній прогресії зростає кількість відходів.

Зазвичай збирають кавуни для закладання на зберігання після збирання товарних плантацій, урожай яких реалізується одразу після дозрівання плодів. Перед початком збирання фахівець повинен провести вибірку плодів з визначенням стиглості (визначають по вусику, який повинен бути сухим, але не ламким). Від кількості закладеного товарного врожаю (валу) після зберігання близько 20% плодів може бути відходу. На зберігання слід відбирати тільки зрілі плоди, не даючи їм перестигати в полі. З цією метою проводять посів у пізні терміни, і тут важливо розрахувати час дозрівання і вгадати характер осені (рання або пізня). Але краще орієнтуватися на середньо-багаторічні показники, які врівноважують ризик по роках.

Збирання плодів на зберігання проводять без обривання плодоніжок в другу половину сонячного дня з тим, щоб плоди були сухими. У такому разі вони менше тріскаються під час навантаження і транспортування й не потребують післязбирального просушування. У вологу погоду плоди збирають у невеликі купи по ходу руху транспортного засобу і дають їм вилежатися в полі протягом 3–4 днів. Механізоване скочування у валки не допускається через те, що ймовірна велика кількість механічних пошкоджень плодів.

Відбирають на зберігання плоди, типові для сорту, не пошкоджені хворобами, шкідниками, без механічних пошкоджень. Плоди кавуна під час навантаження повинні перекидатися не більше трьох разів і укладатися не вище трьох ярусів. Кузов транспортного засобу має бути вистелений шаром соломи не менше 30 см або тирсою шаром 20 см. Під час завантаження працівники одягають рукавиці, щоб не пошкодити руки колючками, а також для очищення плодів від ґрунту. Навантаження здійснюється в тракторні причепи без нарощування бортів. Під час завантаження сховищ кавунами їх укладають шарами, перестилаючи кожен шар кавунів соломою товщиною 15–20 см або очеретяними матами до 5 шарів.

Якщо кавуни планують зберігати в контейнерах, перед збиранням плодів контейнери розставляють у полі через певну відстань, їх завантажують вручну «ланцюжком». Після заповнення контейнерів їх вантажать у кузов причепа навантажувачем, у сховищах встановлюють у штабелі. Контейнери є збірно-розбірні, дерев’яно-металеві або металеві. До недоліків такого способу зберігання можна віднести великі фінансові витрати на закупівлю (виготовлення) контейнерів, їх зберігання та ремонт.

Завантаження сховища плодами проводять поступово, першочерговим завданням у цей період є охолодження плодів і сховища. Вночі проводять провітрювання (охолоджують), у другу половину дня просушують, щоб не було конденсату. У подальшому в пристосованих сховищах створюють інтенсивну вентиляцію, щоб зменшити кількість конденсату, який утворився під час дихання плодів. Вентиляція приміщень має проводитися інтенсивно і систематично із застосуванням промислових вентиляторів для створення протягів.

У промислових сховищах застосовують штучне охолодження за допомогою холодильних установок і за короткий час знижують температуру до 4–6 °С, підтримуючи відносну вологість повітря в межах 70–80%.

Під час зберігання не рідше разу на тиждень обов’язково оглядають плоди, роблячи вибірку в різних місцях із подальшою дегустацією для контролю смакових якостей.

Якщо потрібно подовжити термін зберігання плодів кавуна в осінній період (на місяць) до підвищення ринкової ціни, то краще зберігати плоди в копні соломи, тирсі, амбарному зерні, силосних ямах, земляних траншеях. Місця складування вибирають на сухих, незатоплюваних територіях, при цьому перешаровують плоди соломою, тирсою, очеретяними матами. Необхідно стежити за висотою буртів (не більше 5 шарів для кавунів) і забезпечити захист від дощів, влаштувавши дах із щитів з ухилом до країв з водовідведенням води в бік від місця складування. Безперечно, за тимчасових умов зберігання ризик псування продукції зростає, але протягом місяця баштан зберігається в товарному вигляді без особливих зусиль і витрат.

Анатолій Наумов, канд. с.-г. наук
Людмила Наумова

журнал “Плантатор”, січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ