Тваринництво

Вітчизняні препарати-стимулятори сприяють реалізації генетичного потенціалу високопродуктивних тварин

Захист, стимуляція, профілактика

Захист, стимуляція, профілактика

Вітчизняні препарати-стимулятори сприяють реалізації генетичного потенціалу високопродуктивних тварин.  

Cтратегії, націлені на стимулювання природного захисту організму речовинами, здатними модулювати імунні функції, викликають усе більший інтерес у ветеринарії. 

Найчастіше стан імунодефіциту реєструють у новонароджених телят у перші дні життя: це пояснюється відсутністю або низьким умістом імуноглобулінів у сироватці крові телят молозивного віку. Порушення та недосконалість адаптаційних процесів у перші дні життя новонародженого найчастіше проявляються розвитком патології шлунковокишкового тракту та дихальної системи. Віковий імунодефіцит виникає також у період відлучення за різкого переведення молодняку на рослинний корм. Унаслідок кормового стресу виснажуються механізми захисту та порушується синтез імуноглобулінів. 

Не менш важливо підтримувати обмінні процеси впродовж вирощування тварин, стимулювати опірність організму до інтоксикацій, захворювань різної етіології. Сучасні інтенсивні методи із застосуванням високопродуктивних порід і впровадженням промислової технології суттєво відрізняються від традиційних. З тим часто фізіологічні можливості організму тварин не в змозі змінюватися так швидко, як того вимагають умови промислового утримання, що призводить до стресового стану. Тварина в стані стресу помітно втрачає вагу, слабшає, у неї знижується опірність до захворювань, порушується відтворна здатність, відбуваються зміни в метаболізмі, зокрема, втрачається енергія, яка б могла бути використана для росту й розвитку організму. 

Для запобігання порушенням обміну речовин, подолання негативного впливу стрес-чинників створено препаратистимулятори та вітамінно-мінеральні комплекси, використання яких стали важливими заходами у сучасній ветеринарії. 

Так, наприклад, за словами директора департаменту тваринництва ТОВ «Агрофірма Пісчанська» (Харківська обл.) Костянтина Джумана, такі засоби ветеринарної медицини реально й ефективно допомагають підтримувати тварин у процесі утримання. Перевагу на підприємстві віддали вітчизняній продукції виробництва компанії «БІОТЕСТЛАБ»: препаратам Стимул і L-цин. 

Костянтин Джуман, директор департаменту тваринництва ТОВ «Агрофірма Пісчанська»

«Наше господарство — в Харківській області, Красноградський район. Утримуємо 4550 голів ВРХ, з них 1860 — фуражні корови і 1650 — дійні. Середня продуктивність — 36,5–37,2 літра на добу. Показники якості молока: жир — 3,7, білок — 3,3, бактеріальна забрудненість — 7 (ТБК), кількість соматичних клітин — менша за 100 тис. Працюємо з молокозаводами торговельних марок “Злагода”, “Лакталіс”, “Данон”, “Агромол”», — зазначає Костянтин Джуман. 

У господарстві встановлено доїльну залу типу «карусель» та сучасну систему видалення гною із застосуванням вакуумної самохідної машини американського виробника. «Все інше — як на будь-якій сучасній технологічній фермі: безприв’язне утримання, силосні ями, навантажувачі, кормозмішувачі», — додає Костянтин Ярославович. 

Стимул для імунітету та росту 

Стимул — сучасний багатокомпонентний комплексний препарат, що містить біологічно активні речовини із вираженими адаптогенними, імуностимуляційними, загальнотонізувальними діями, покращує обмін речовин, клітинний обмін, регенерацію тканин. Досягається це завдяки унікальному збалансованому складу, до якого входять нуклеїнат натрію і комплекс із понад 200 біологічно активних речовин (вітаміни, вітаміноподібні речовини, амінокислоти, мінеральні речовини та ін.). Нуклеїнат натрію належить до групи препаратів природного походження й входить до складу природних речовин організму; є індуктором лейкоцитарної реакції, стимулятором внутрішньоклітинного метаболізму, нуклеїнового обміну в організмі тварин, особливо за послабленого імунітету. Має протизапальну активність, пригнічує підвищену агрегацію тромбоцитів.  

«Ми користуємося Стимулом на молодняку групи 02, його прописано у схемі лікування. Зокрема, Стимул застосовуємо паралельно з антибіотиком», — пояснює Костянтин Джуман. 

Застосування тільки антибактеріальних препаратів за зниженої функціональної активності чинників резистентності й імунологічної реакції організму можуть не досягати бажаного результату. Тому потрібно застосовувати комплекс терапевтичних засобів, що мають антибактеріальні властивості й стимулюють реактивність організму. 

Також Стимул у господарстві застосовують як додатковий продукт для покращення метаболічних процесів, досягнення запланованих показників приросту молодняку. 

«Провели експеримент. І що помітили: тварини, які не отримували Стимул, мали приріст на 30–40 грамів менше, ніж тварини, яким двічі кололи препарат. Тому було ухвалено рішення на 14-й і 35-й дні робити такі профілактичні ін’єкції, щоб телятко краще розвивалося, досягало бажаного результату. Схему легко можна адаптувати під технологічні умови будь-якого господарства. Ми результатом задоволені, користуємося Стимулом понад рік», — розповідає пан Костянтин. 

Додати енергії 

Крім того, у господарстві застосовують ще один препарат від того самого вітчизняного виробника — L-цин. До його складу входять бутафосфан, вітаміни В12, В3, L-карнітин (В11). Механізм дії препарату полягає в стимуляції метаболічних процесів як у нормі, так і за патології, покращує функціональний стан печінки, підвищує енергетичні запаси організму, має тонізувальну, гепатозахисну та детоксикаційну дію, нормалізує метаболічні й регенеративні процеси, сприяє росту й розвитку тварин. 

Застосування L-цину коровам сприяє поліпшенню відтворювальних можливостей організму, профілактиці післяпологових ускладнень, скорочує період безпліддя, профілактує кетоз, підвищує показники збереження молодняку та дорослих тварин. Ефективність препарату забезпечується підвищенням стійкості організму до стресових чинників, збільшення рівня загального білка та глюкози в крові, завдяки гепатопротекторній дії, активізації процесів засвоювання корму, тонізуювальній дії на м’язи, стимулюванню апетиту та енергообміну, підвищенню опірності організму, нормалізації кислотно-лужної рівноваги, нормалізації обміну кальцію, фосфору, магнію та стимулюванню кровотворення тощо. 

«Нині у нас є кілька схем, у яких ми застосовуємо L-цин. Є профілактична схема, де ми колемо на 3-й, 7-й та 9-й дні, і є схема щодо кетозних тварин, — рекомендує Костянтин Джуман. — L-цин застосовуємо також у схемі синхронізації, а також у лікувальних схемах по новотільних тваринах по новотільних тваринах, згідно рекомендацій виробника». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ