Техніка

Застосування цифрових технологій у сівалках покращує якість висіву насіння в найнесприятливіших умовах

Інтелектуальна сівба

Інтелектуальна сівба
Сівалка KUHN Maxima 3 TRM E

Застосування цифрових технологій у сівалках покращує якість висіву насіння в найнесприятливіших умовах 

Cівба є операцією, від якості якої суттєво залежить майбутній урожай. Якщо припуститися помилки, виправити її буде неможливо аж до наступного сезону. Тому чим більш технологічна сівалка, тим менша ймовірність зробити щось не так. Особливо це стосується просапних сівалок, які мають точно витримувати низку параметрів. Так, компанія KUHN пропонує покращувати якість сівби за допомогою нової просапної сівалки MAXIMA 3 TRM E з електроприводом висівного апарата. Цей агрегат має відмінні характеристики й пройшов випробування непростими умовами Сходу і Півдня нашої держави. На сьогодні сівалки працюють у різних господарствах України — відгуки власників тільки позитивні. 

На кожній секції встановлено ємність для насіння об’ємом 50 л

Однією з головних особливостей моделі є електричний привід висівного механізму. Насамперед він дає змогу суттєво зменшувати витрати часу на налаштування норми. Раніше сівалки з механічним приводом висівного апарата доводилось налаштовувати тривалий час, а потім неодноразово розкопувати рядки й перевіряти: чи все працює як треба. З електричним приводом усе стало набагато простішим. Після калібрування оператор установлює на комп’ютері задану норму й починає працювати. Якщо в процесі роботи треба змінити норму, це робиться натисканням на кілька кнопок на екрані комп’ютера. 

Також за допомогою навігаційної системи автоматично або вручну можна, не виходячи з кабіни, вимкнути рядки. Система зупиняє електроприводи відповідних висівних апаратів, і вони припиняють сіяти. Відсутність перекриттів покращує умови вегетації рослин: немає дефіциту вологи та елементів живлення, достатньо сонячного світла. До того ж зменшуються витрати насіння (щонайменше на 2–3%). 

Електропривід висівного апарату забезпечує роботу зі змінними нормами

Доволі цікаво побудована система електроживлення: на сівалці встановлено власний генератор 48 В, який приводиться у дію від ВВП трактора. Також є свій акумулятор, що стабілізує напругу. Загалом ця система здатна обслуговувати до 36 силових споживачів — електроприводів висівних секцій, приводів механізмів унесення добрив і приводів мікрогрануляторів, миттєво реагуючи на команди центрального комп’ютера. 

Слід виділити ще одну перевагу, без якої робота із сівалкою Maxima 3 TRM E не була б повноцінною: це новий термінал ISOBUS CCI 1200. Він має вищу продуктивність, кращий і більш універсальний огляд, чим забезпечує комфорт у роботі оператора. Крім того, він є унікальним на ринку, бо його великий сенсорний екран може одночасно показувати два робочих термінали й кілька іконок робочих меню для швидкого переходу до важливих для водія параметрів. 

Віталій Моргун

Як розповів виконавчий директор ПСП «Агрофірма Прогрес» Віталій Моргун, упродовж роботи з різними просапними сівалками доводилось натрапляти на таке явище, як недостатня потужність тракторів. Виробники часто заявляють, що їх агрегати можуть працювати із 80-сильними тракторами, тоді як насправді й 110 «коней» було замало. 

Сівалка KUHN Maxima 3 TRM E конструктивно легша й потребує дещо менше потужності. Отже, 110-сильний трактор може з нею нормально працювати. Проте слід розуміти, що це мінімум, на який варто розраховувати. 

Віталій Моргун також зазначив, що особливу увагу потужності трактора слід приділяти під час сівби кукурудзи. Цю культуру сіють на швидкості 10–12 км/год, тож трактор повинен «тягнути». Із соняшником простіше — тут робоча швидкість дещо менша: висівний апарат хоч і видає потрібну кількість насіння, однак слід піклуватись і про те, як воно ляже у рядок. 

Директор СФГ «Лапа І К» Андрій Лапа розповів, що для нього сівалка KUHN Maxima 3 TRM E стала саме тим рішенням, якого він давно прагнув. Ураховуючи невеликий земельний банк (близько 500 га) і надзвичайно складні умови півдня Одеської області, фермеру було непросто долучитись до сучасних технологій. Проте розуміння того, що сівалка може працювати з диференційними нормами й забезпечувати автоматичне вимкнення секцій на перекриттях, дало впевненість у вигідності такого придбання. У перший рік роботи диференційні норми не застосовували — вчились працювати з новим агрегатом. Проте тепер зацифровують поля, і надалі планують підвищити ефективність вирощування культур саме шляхом оптимізації внесення добрив і роботи з диференційними нормами сівби. 

Перед дисковим сошником встановлено очищувач рядка

Після першого сезону експлуатації директор повністю задоволений сівалкою KUHN Maxima 3 TRM E. За час користування агрегатом нарікань на неї не виникало. Головними перевагами сівалки, на думку пана Андрія, є універсальність агрегата, можливість змінювати ширину міжрядь і працювати із системами точного землеробства. На думку фахівця, сівба — це єдина польова операція, яку неможливо виправити в межах поточного сезону. Тому хороша сівалка є запорукою успіху. 

Механізатор ПСП «Агрофірма „Прогрес”» Микола Моргун поділився власним досвідом експлуатації сівалки KUHN Maxima 3 TRM Е. Він зазначив, що агрегат працює на швидкості 8–10 км/год. За робочий день (9–10 год) вдається засіяти до 25 га. Завантаження добрив відбувається 2–3 рази за зміну, залежно ті від норми. Об’єм кожної «банки» для насіння — 50 л, а в бункер для добрив вміщується 1350 л. Зазвичай за один раз завантажують тонну добрив. Уносять дещо збоку від рядка з насінням. Микола Моргун зазначив, що агрегат стабільно працює в умовах сирого ґрунту без особливих налипань. На калібрування достатньо 10–15 хв: котушка відсипає контрольну дозу добрив, яку треба зважити й внести дані в комп’ютер. Операцію можна повторити для кращої точності. З насінням ще простіше — на висівному апараті вмикається процес висіву, і комп’ютер визначає, чи точно вдається робити захват насінин. Також механізатор розповів, що вимкнення секцій відбувається за стандартною схемою: після обсівання по периметру створюється карта поля, і далі комп’ютер самостійно визначає, де засіяна площа, а де — ні. 

Ураховуючи, що не всі господарства можуть із легкістю собі дозволити придбати найсучасніше обладнання, дилер KUHN, компанія «Цеппелін Україна» пропонує різні фінансові інструменти для полегшення умов придбання господарствами й фермерами сучасної техніки й обладнання, зокрема спеціальні умови фінансування для самохідної та навісної техніки від КредоБанку — партнера ZUK, KUHN — Kredoleasing. 

Компанія «Цеппелін Україна» почала свою діяльність 1998 року і є частиною великої міжнародної мережі компаній ZEPPELIN GmbH, що постачає промислову, сільськогосподарську та будівельну техніку. В асортименті українського представництва — обладнання багатьох всесвітньо визнаних брендів, лідерів ринку сільськогосподарської техніки: Fendt, Valtra, KUHN, Farmet, Agrifac, Bourgault й ін. З компанією KUHN угоду на дистрибуцію техніки було укладено торік. Цим було значно розширено лінійку техніки, яку можна запропонувати агровиробникам різних регіонів України. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ