Агрономія

Якісний протруйник – міцний фундамент майбутнього урожаю

Якісний протруйник – міцний фундамент майбутнього урожаю

Наріжним каменем захисту всіх сільськогосподарських культур є передпосівна обробка насіння. Найбільш вимогливими в цьому плані є озимі зернові культури – ячмінь та пшениця, особливо в останні роки, коли в зимовий період часті відлиги сприяють розвитку як кореневих так і листових інфекцій, саме тому так важливо не помилитись у виборі протруйника насіння. Основною задачею протруєння насіння є забезпечення появи здорових сходів.  Без протруєння втрати починаються практично відразу з моменту потрапляння насіння в ґрунт. Їх спричиняють плісняві та дріжджові гриби, збудники бактеріозів, з моменту проростання до них додаються збудники кореневих гнилей (пітіозної, гельмінтоспоріозної та фузаріозної) та ґрунтові шкідники (дротяники, личинки хрущів, озимої підгризаючої совки та інші).

Мінімальний захист насіння забезпечують протруйники на основі тебуконазолу  (Кольчуга Плюс®), вони добре контролюють збудників сажок (твердої та летючої), частково пліснявіння насіння та гельмінтоспоріозну і фузаріозну кореневі гнилі. Дещо кращу дію на цих збудників та більш ефективний захист від хвороб сходів забезпечить Томагавк®, що крім тебуконазолу містить  флутріафол – один з найбільш системних триазолів. Підсилити дію тебуконазолу на пліснявіння та кореневі гнилі можна, додаючи в бакову суміш карбендазим (Форсаж®), така композиція є бюджетним варіантом захисту насіння від широкого спектру хвороб. Компанія Agrosfera рекомендує застосовувати ці препарати за ранніх термінів сівби та оптимальної вологозабезпеченості ґрунту.

Попри високу ефективність тебуконазолу, він має і свої недоліки, а саме ретардантну дію, внаслідок якої коротшає колеоптиль – перший  листок злаків, що не має листової пластинки і являє собою замкнуту трубку. У ньому знаходиться молодий проросток і конус наростання стебла, які він захищає від пошкоджень. В нормальному стані, після проростання зернівки, він пробиває ґрунт твердою верхівкою, яка потім розривається, і з вершини колеоптиля виходить наступний листок. Але після обробки тебуконазолом це відбувається ще під землею, після чого ніжний проросток травмується часточками ґрунту та може інфікуватись збудниками хвороб, що знаходяться в ґрунті та на пожнивних рештках.

Враховуючи це, для обробки насіння зернових колосових компанія Agrosfera пропонує препарат власної розробки: Галеон®, який позбавлений недоліків попередніх препаратів та має всі  властивості, характерні для сучасного фунгіцидного протруйника:

  • Високу ефективність проти збудників хвороб, стійких до традиційних протруйників;
  • Повний контроль сажкових хвороб та відсутність ретардантної дії, що особливо актуально в умовах дефіциту вологи та сівби після збирання пізніх культур;
  • Захист від всіх поширених грибних хвороб насіння, сходів, та спектру кореневих гнилей, враховуючи пітіозну;
  • Забезпечує появу сходів на 1-2 дні раніше контролю.

Крім цього, діючі речовини препарату сприяють ефективному та раціональному засвоєнню води та поживних речовин з ґрунту і добрив, забезпечуючи дружні та швидкі сходи навіть за несприятливих погодних умов.

В разі, якщо сівба проводиться по стерньових попередниках, слід додавати в бакову суміш інсектицидний протруйник Ін Сет SC®.

Двокомпонентний фунгіцидний протруйник Галеон® рекомендовано для вирощування озимих пшениці та ячменю за інтенсивною технологією.

Ще одна розробка Компанії – препарат Пентафорс 322 FS® – єдиний на ринку України п’ятикомпонентний фунгіцидний та інсектицидний протруйник контактної та системної дії, що захищає посіви від комплексу біотичних чинників: грибних, вірусних та бактеріальних хвороб, ґрунтових, сисних та листоїдних шкідників. Поєднання компонентів з різних хімічних груп запобігає появі резистентних видів. Використання протруйника Пентафорс 322 FS® на насіннєвих посівах та посівах по стерньових попередниках забезпечить максимальне збереження сходів та, в кінцевому підсумку, якісну насіннєву та товарну продукцію.

Враховуючи непередбачувані погодні умови та наявність вологи в ґрунті в період сівби, та зміщення строків сівби на більш пізні, своєї актуальності не втрачає і провірений часом протруйник Гранівіт®. Це системно-контактний препарат, діючі речовини якого мають тривалу дію та забезпечують стовідсотковий (за умов правильного застосування) захист від летючої, твердої та інших сажок, пліснявіння та фузаріозної і гельмінтоспоріозної кореневих гнилей. Але є і інші властивості, завдяки яким він є затребуваним: за сівби на велику глибину та в пізні строки,  завдяки карбоксину,- одному із складових препарату, підвищується схожість та енергія проростання насіння. В той же час, інший складник, тирам, завдяки своїй контактній дії, довгий час захищає насіння від ґрунтових інфекцій якщо висів проводиться в сухий ґрунт.

Геннадій Підпальний, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ