Агромаркет

Новини ринків

Новини ринків

Агросектор увірвався в лідери української економіки
Агросектор увірвався в лідери української економіки За шість місяців 2013 року обсяг сільгоспвиробництва виріс на 15%. Це дозволило аграрному сектору зайняти лідерські позиції в українській економіці. Про це на засіданні Кабінету Міністрів України заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. «Нагадаю, що саме аграрний сектор був визначений як проривний у Програмі активізації розвитку економіки на 2013–2014 рр.», — зазначив він. За його словами, цього року Україна не тільки готується до збору рекордного врожаю зернових, а й працює над виходом на нові ринки збуту сільгосппродукції як впливовий трейдер.
«Українські аграрії в 2013/2014 маркетинговому році (МР, липень 2013 року – червень 2014) можуть поставити на зовнішні ринки рекордні для країни 29 млн тонн зерна та посісти тим самим третє місце у світі з експорту зернових», — вважає президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

 

Україна займе 15% ринку кукурудзи — прогноз IGC
Україна займе 15% ринку кукурудзи — прогноз IGC Згідно з прогнозом IGC (Міжнародна рада з зерна) світові запаси кукурудзи досягнуть 13-річного максимуму до кінця сезону 2013/14, що зумовлено 11%-м зростанням виробництва.
«Незважаючи на сильне зростання попиту (для кукурудзи), запаси, швидше за все, різко зростуть, за оцінками, на 25% за рік до 13-річного максимуму», — ідеться у щомісячному звіті IGC.
Світове виробництво кукурудзи сягне рівня 946 млн тонн у 2013/14, що на 1 млн тонн вище попереднього прогнозу і на 92 млн тонн більше минулорічного рівня (854 млн т)
Урожай кукурудзи в США зберігся на рівні попереднього прогнозу 355 млн тонн, що на 30% більше попереднього сезону. Урожай кукурудзи в Україні був переглянутий у бік підвищення до 23,0 млн тонн порівняно з попереднім прогнозом в 21,6 млн і 20,9 у 2012/13.
У світовій торгівлі кукурудзою позиції України також посилюються — прогноз експорту зерна цієї культури з України переглянуто в бік підвищення — із 13,5 млн тонн до 14,5 млн тонн, у той час як сукупний обсяг світової торгівлі кукурудзою залишився без змін — 97,5 млн тонн. Таким чином, частка України у світовій торгівлі кукурудзою зростає з 13,84 до 14,87%. Прогноз споживання кукурудзи в Україні залишено без змін — 8,1 млн тонн.

 

Поляки перекривають автостради через дешевий ріпак з України
Поляки перекривають автостради через дешевий ріпак з України У Польщі протестують проти ввезення великої кількості дешевого ріпаку з України. Так, польські агровиробники з околиць міста Ґрудзьондз Куявсько-Поморського воєводства пообіцяли відновити протести проти того, що в Польщу, на їх думку, завозять велику кількість дешевого ріпаку з України. Це нібито призводить до того, що виробляти цю олійну рослину в Польщі вже невигідно. Крім того, польські фермери підозрюють, що ріпак, завезений з України, виробляють у районі Чорнобиля.
На цю ситуацію відреагувало видання Gazeta Wyborcza. У статті цієї газети наголошується, що зниження цін на агропродукцію, зокрема й ріпак, виникло на світових ринках не тому, що «хтось» завозить ріпак з України, а тому, що у всіх країнах був удалий урожай. У Польщі, зокрема, цього року очікуються рекордні збори ріпаку. Як пише видання, на рівень цін на цю культуру в Європі головним чином впливає біржа Matif у Парижі.

 

газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ