Агромаркет

Час розплати

Час розплати

На значну втрату довіри іноземних інвесторів до українського аграрного ринку агрохолдинги відреагували початком виплати дивідендів. Якщо в березні про це вперше у своїй історії оголосив «Миронівський хлібопродукт», то вже влітку естафету перейняли «Мілкіленд» і «Кернел».

Час розплати Інвестори стали більше цінувати можливість компанії генерувати грошовий потік, ніж розвивати нові інвестиційні проекти. Це спричинило підвищення зацікавленості до виплат дивідендів підприємствами, особливо в аграрному секторі. Відтак провідні компанії розпочали анонсувати зміни у своїй дивідендній політиці. Відтепер міноритарні власники вперше зможуть отримати віддачу від своїх капіталовкладень в акції українських аграрних холдингів.
Першим назустріч інвесторам пішов найбільший український виробник курятини «Миронівський хлібопродукт». У березні компанія Юрія Косюка вперше у своїй історії ухвалила рішення про виплату дивідендів. На ці цілі агрохолдинг направить 120 млн дол. США (1,13 дол. США на одну акцію). Навіть більше, як ідеться у повідомленні МХП, нова політика підтверджує намір компанії виплачувати щорічні дивіденди акціонерам на регулярній основі. «Ми очікували, що компанія направить на виплату дивідендів до 50% прибутку за результатами 2013–2014 років, але 120 млн дол. США вже тепер — це сюрприз», — розповів у коментарі для Forbes директор московського представництва інвесткомпанії Prosperity Capital Management Олексій Кривошапко (міноритарій МХП). Зважитися на такі щедрі виплати «Миронівському хлібопродукту» дозволили його фінансові результати. Сам Юрій Косюк зазначив, що для його компанії минулий рік видався вдалим — 2012 року агрохолдинг збільшив чистий прибуток на 20% (до 311 млн дол. США), дохід на 14% (до 1,4 млрд дол. США), а EBIDTA на 17%.
Позитивний сигнал ринку у вигляді виплати дивідендів улітку підтримав «Кернел». У липні Рада директорів Kernel Holding SA затвердила дивідендну політику, згідно з якої 2014 року заплановано вперше виплатити дивіденди на рівні 0,25 дол. США за акцію. Прикметно що ця заява була зроблена на тлі негативних фінансових результатів. Так, чистий збиток компанії в І кварталі 2013 року становив 3 млн дол. США у порівнянні з прибутком у розмірі 37 млн дол. США за аналогічний період 2012 року.
У червні стало відомо, що «Мілкіленд», молочна група з активами в Україні, Росії та Польщі, має намір виплатити дивіденди за 2012 рік у розмірі 0,08 євро на акцію, направивши на це 2,5 млн євро. Виплата дивідендів здійснюватиметься 15 листопада акціонерам, які перебуватимуть у реєстрі станом на 1 листопада 2013 року.
Євген Тимошенко, керівник департаменту ризик-менеджменту, старший аналітик юридичної фірми (МЮФ) Integrites, вважає, що такими заявами про виплати дивідендів компанії підігрівають до себе інтерес. «Ще однією можливою причиною таких намірів є випередження претензій із боку інвесторів щодо виплат, адже сучасні ринки спонукають людей бажати, аби їх гроші працювали активніше», — зазначає експерт. — У такій ситуації міноритаріїв уже мало тішить просто активна реінвестиція прибутків. Якщо взяти західний сегмент ринку, то, на відміну від українського, там велику роль у доході інвестора відіграють як спекулятивні заробітки, так і дивідендні виплати».
Дмитро Гринчишин, директор PwC Ukraine, вважає, що у сьогоднішніх ринкових обставинах дії компанії, продиктовані баченням мажоритарного акціонера, мають враховувати й інтереси міноритаріїв. «Зневага інтересами міноритарних акціонерів — правило поганого тону й може негативно позначитися на діяльності компанії», — переконаний він.
Отже, новий етап у розвитку вітчизняних агрохолдингів, який характеризується зміною дивідендної політики, вже стартував. Швидше за все, за першою трійкою підтягнуться інші. Та чи зможе вдихнути в іноземних інвесторів новий інтерес до українських аграрних активів лише виплата дивідендів — дуже сумнівно.

 

Зоряна Гошовська

газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ