Овочі-Ягоди-Сад

Плівка — один із основних компонентів конструкцій для закритого ґрунту

Вибираємо тепличну плівку

Вибираємо тепличну плівку

Плівка — один із основних компонентів конструкцій для закритого ґрунту. Її якість характеризують показники світлопроникнення, розсіювання світла, гідрофільність та стійкість до УФ-випромінювання.

Основні характеристики

Є кілька основних параметрів тепличної плівки, що характеризують її якість. Передусім це світлопроникнення — кількість сонячного світла, що потрапляє всередину конструкції. У якісних прозорих тепличних плівок цей показник має становити не менше 90%.

Для оптимального росту рослинам потрібне збалансоване світло повного спектра. Якість світла так само важлива, як і його кількість. Рослина поглинає не всю сонячну енергію, а лише її фотосинтетичну активну радіацію (ФАР) — хвильовий спектр від 400 до 700 нанометрів (нм). Сучасна полімерна і хімічна промисловість зробили тепличну плівку максимально прозорою саме в спектрі ФАР. Як і скло, плівка досягла рівня світлопроникності понад 90%.

Але звичайні плівки мають властивість із часом втрачати світлопроникність. На це впливає багато чинників: зовнішні пошкодження (подряпини), дія ультрафіолету, реакція плівки на агрохімію, неякісні добавки в полімери. Якісна теплична плівка втрачає лише до 2% світлопроникності на рік.

Також варто звертати увагу на ступінь розсіювання світла. Такий ефект досягається завдяки спеціальним добавкам у матеріал під час виробництва, які сприяють рівномірному освітленню рослин. Розсіювання світла зменшує вплив затінення (від тепличних конструкцій) і самозатінення рослин. Через відносно високий рівень сонячної радіації на території України для багатьох культур бажано встановлювати тільки розсіювальну плівку.

Важливою характеристикою сучасних плівок є гідрофільність (антиконденсаційний ефект, антифог, антикрапля), коли сконденсована волога не збирається на плівці у вигляді крапель, що потрапляють на рослини, а формує тонкий шар і стікає по боках конструкції (її нахил при цьому має бути не меншим 15°). Уникнути утворення крапель на поверхні плівки вдається завдяки сучасним добавкам, що збільшують рівень змочуваності поверхні внутрішнього шару плівки. При цьому плівка абсолютно не втрачає світлопроникність та інші характеристики.

На енергозберігаючі властивості сучасних плівок впливає кополімер EVA (етиленвінілацетат). Цей компонент зменшує втрати тепла завдяки відбиттю інфрачервоного випромінювання: вдень ґрунт, конструкції й рослини в теплиці нагріваються, а ввечері втрачають тепло (за рахунок випромінення ІЧВ). У звичайних плівках виділене тепло швидко втрачається, тоді як кополімер EVA дозволяє частково утримувати його шляхом відбиття ІЧВ. Різниця температури під звичайною плівкою і плівкою з компонентом EVA становить до 3 °С.

Ще однією важливою властивістю плівки з компонентом EVA є її висока еластичність в зимовий період за температури від 0 °С до -40 °С.

Крім того, плівка має бути стійкою до механічних навантажень, зокрема міцною на розрив, і водночас тонкою. Плівка має витримувати вітрове навантаження, характерне для місцевості, велику кількість вигинів і зламів. Відповідно до умов експлуатації підбирають товщину плівки, яка зазвичай коливається в діапазоні 80–200 мкм.

 Тривалість експлуатації

Для поліетилену, на відміну від скла, характерне старіння і деградація. Поліетилен є органічною сполукою і має довгі ланцюжки молекул -CH2 -CH2 -CH2 -CH2 -. Під впливом УФ-випромінювання ці зв’язки інтенсивно розриваються, внаслідок чого поліетилен втрачає міцність, стаючи крихким і непластичним.

Для запобігання деградації поліетилену використовують світлостабілізатори УФ-випромінювання. Передовим способом стабілізації є введення в блок полімеру стабілізуючих добавок, що належать до типу HALS. Світлостабілізатор захоплює вільні радикали і перетворює на стабільні групи, запобігаючи руйнуванню полімера. Термін служби плівки обумовлюється відсотком додавання стабілізатора. Чим вищий відсоток добавки, тим довше прослужить плівка. Відсоток добавок коливається від 1 до 5%.

Одиниці вимірювання інтенсивності (щільності) УФ-випромінювання — кілоленглі (kLy) — 1 kLy = 4,19 кДж/см2 = 11,63 кВт • год/м2 . Інтенсивність УФ-випромінювання різна для різних широт. Вона набирає максимуму до екватора (200– 220 kLy/рік) і спадає до 60 kLy/рік y напрямі полюсів. Для України середньорічна інтенсивність УФ-випромінювання становить у середньому 100–120 kLy на рік, крім кримського півострова, де він трохи вищий. Іншими словами, плівка, розрахована на 3 роки експлуатації в Україні, має витримувати 360 kLy.

Багато дешевих стабілізаторів, що належать до поверхнево покривних, дають короткочасний і нестабільний УФ-захист. Ці стабілізатори можуть звузити спектр світла, що спричинить проблеми вегетації рослин і активності комах-запилювачів.

Серйозно скорочує термін служби тепличної плівки агресивна агрохімія, особливо дезінфектанти та пестициди на основі хлору й сірки. Ці елементи вступають у хімічні реакції з більшістю УФ-стабілізаторів, нейтралізуючи їх дію. Як наслідок, плівка інтенсивно мутніє, втрачає еластичність і міцність. Водночас випускаються плівки з УФ-стабілізаторами, що мають підвищену стійкість до впливу сірки і хлору (наприклад серії NOR-HALS), не зменшуючи світлопроникність.

Говорить експерт

Марія Марченко, дилер ТОВ «Планета Пластик», м. Кам’янка-Дніпровська

— Ми вже 20 років продаємо плівки виробництва компанії «Планета Пластик», тож у регіоні нас добре знають. Плівки відомі тим, що мають тривалий термін експлуатації: скажімо, виробник заявляє термін 24 місяці, а плівка може прослужити 36 місяців і більше. Звісно, для фермерів важлива надійність, вона на першому місці. Передусім висока якість плівки забезпечується тим, що виготовляється вона із чистої поліетиленової крихти. Під плівками ТОВ «Планета Пластик» фермери вирощують різноманітні овочі та ягоди. Моя родина раніше теж активно займалася вирощуванням овочів: огірків, томатів, перців, капусти. Тепер через брак часу в закритому ґрунті вирощуємо тільки столовий виноград у трьох теплицях розміром 9 × 70 м кожна.

У теплицях Марії Марченко, м. Кам’янка-Дніпровська

Щоб плівка прослужила якомога довше, ми радимо чітко дотримуватися інструкцій до її експлуатації. Така інструкція обов’язково надається покупцеві разом із товаром. Зауважу, що за нашими спостереженнями, сонце в останні роки стало активнішим. Влітку температура доходить до 50 °С. За таких умов важлива якість тепличного каркаса: якщо він металевий і добре пофарбований, проблем не виникає. Якщо ж каркас іржавий, іржа негативно впливає на плівку в місцях контакту.

Завдяки тому, що плівки випускаються різної ширини (у розвороті від 2 до 12 м) й різного типу, вони підходять для накриття споруд різного розміру одним суцільним полотном.

Зазвичай основну плівку фермери обирають завтовшки 100–150 мікрон, найпопулярніша товщина — 100 мкм. Що більшу товщину має плівка, тим вона довговічніша й водночас дорожча. Чудово зарекомендували себе щодо довговічності багатошарові плівки «Планета Пластик», розраховані на експлуатацію протягом кількох сезонів: 2, 4, 6 або 10.

Для отримання ранньої продукції в теплиці часто влаштовують так звану другу стелю, яку накривають тоншою плівкою (60–70 мкм). Коли температура на вулиці стає більш сприятливою для розвитку рослин, другу стелю знімають.

Валентина Тереховська, магазин «Агротерем», село Маяки Біляївського району Одеської області

— Ми продаємо плівки ТОВ «Планета Пластик» від початку їх виробництва. Серед наших клієнтів — і дрібні фермери, і тепличні комбінати. Поставки товару завжди відбуваються вчасно, логістика поставлена чудово. А головне — жоден інший виробник не може похвалитися таким асортиментом, як «Планета Пластик».

Зокрема, ТОВ «Планета Пластик» — перший і єдиний виробник в Україні тришарових тепличних плівок завширшки 12 м. Ці професійні тепличні плівки використовують для укриття великих теплиць і парників. Зручно те, що плівка випускається різної ширини в розвороті: не лише 12, а й 8, 9, 10 м, що дозволяє укрити теплицю до 600 кв. м одним полотном без зайвих переплат. Крім того, виробник іде назустріч фермерам і виготовляє плівку на замовлення нестандартної довжини: не лише 25, 33 і 50 м, а й відповідно до потреб конкретної тепличної конструкції. При цьому додаткова оплата з клієнта не стягується. Товщина цих плівок може варіюватися: 100, 120, 150, 180 мкм.

Лінійка професійних тепличних плівок виробництва ТОВ «Планета Пластик» може мати термін експлуатації 2, 4, 6, 10 сезонів. Чому це так важливо? Виробники намагаються зменшити собівартість виробництва, а заміна плівки — складна операція, на яку зазвичай фермерам доводиться залучати помічників. Плівка, яка не потребує частої заміни — чудове рішення для господарства. За останній рік у нашому регіоні (на Одещині) багато фермерів перейшли саме на багатошарові плівки «Планета Пластик».

У кожен із трьох шарів плівки додається основна добавка — світлостабілізатор, яка забезпечує захист молекулярної структури виробу від руйнування під негативним впливом сонячного ультрафіолетового випромінювання. У середній шар плівки вводиться спеціальна добавка, яка підвищує стійкість плівки до механічних пошкоджень і продовжує термін її служби. Крім того, за бажанням клієнта є можливість додавання до складу плівки спеціальних добавок, що поліпшують її споживчі властивості. При цьому міцність тришарової плівки на 25–30% вища, ніж в аналогічної за товщиною одношарової плівки.

В асортименті ТОВ «Планета Пластик» також є одношарові тепличні плівки з терміном експлуатації 12, 24 і 36 місяців. Здебільшого їх використовують для накриття невеликих теплиць і парників. Наприклад, плівка із заявленим терміном експлуатації 36 місяців має товщину 150 мкм і ширину в розвороті 6 м. Інший варіант — плівка з терміном експлуатації 24 місяці, вона може мати товщину від 80 до 200 мкм, ширину в розвороті від 2 до 6 м.

Кожен тип плівки під час виробництва забарвлюється в певний колір — це спосіб маркування матеріалу. Колір плівки можна розрізнити тільки в рулоні, через кілька тижнів експлуатації він повністю вигорає і плівка залишається прозорою.

Юлія Коротич

журнал “Плантатор”, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ