Овочі-Ягоди-Сад

Агрогосподарство «Екофілд» збирає білоголову капусту від «Рійк Цваан» від червня до кінця жовтня

Достигання за розкладом

Достигання за розкладом

Керівник ТОВ «Екофілд» Микола Росіцький білоголову капусту від «Рійк Цваан» збирає від червня до кінця жовтня. Завдяки однорідним якісним головкам господарство має щорічну перепустку до мережі «АТБ».  

Диктат ринку  

Загалом ТОВ «Екофілд» обробляє в с. Чаплинка Дніпропетровської області 170 га відкритого ґрунту, вирощують томати, баклажани, перці, капусту, моркву та столові буряки. 

Білоголова капуста посідає чільне місце: під нею зайнято 60 га. Поточного року на ділянці в 1,5 га посадили ще й савойську, результатом лишилися задоволені. У 2000-х Микола Іванович уже вирощував її, але тоді покупці обходили стороною головки незвичного вигляду. Тепер споживач більш обізнаний про цей різновид капусти. Насіння савойської капусти Мадлен F1 господар придбав у компанії «Рійк Цваан». За роки партнерських стосунків у господарстві змогли підібрати свій асортимент гібридів білоголових капуст від «Рійк Цваан». Багато років поспіль гібрид червоноголової капусти Рексома F1 віддячує чудовим результатом за своєчасну турботу протягом усього періоду вирощування. Гібриди буряків Бетті F1 та Зепо F1 є для фермера запорукою високих врожаїв за будь-яких погодних умов. 

Максим Борисов, регіональний представник у східному регіоні

За словами Миколи Івановича, гібриди капусти різних термінів достигання допомогли створити справжній конвеєр, бо всі заявлені компанією «Рійк Цваан» строки вирощування відповідають дійсності. Враховуючи їх, в «Екофілді» спочатку висаджують надранні гібриди Заріссіма F1 та Лема F1, період достигання яких від висаджування розсади становить 46–50 днів. Доповнює їх у ранньому сегменті Пушма F1 (до 55 днів) та Адема F1 (60–65), за ними — середня Топма F1 (70–80), середньопізні Корсума F1 та Джинтама F1, головки яких залежно від термінів посадки можна збирати після 90–110 днів вегетації. Продовжує конвеєр гібрид Конгама F1 з періодом вегетації 110–120 днів. Завершують капустяний ланцюжок Флексима F1 (120–130 днів) та Лагріма F1 (125–140 днів). 

— Для мене як господаря певність із термінами достигання має значення, — говорить Микола Росіцький. — Кожен додатковий день вегетації головку робить щільнішою й важчою, листя — більш глянцевим, що подобається покупцю. Водночас перетримувати капусту на полі не можна, адже качани (серцевина головки) можуть порозтріскуватися буквально за день. Така продукція вважається менш якісною, супермаркети брати її не хочуть. Коли ми готуємо партію для мереж, кожну головку переглядаємо кілька разів. Обираючи новий гібрид, я також звертаю увагу на те, чи є в нього стійкість до розтріскування. Із сортів «Рійк Цваан» до таких, приміром, належать рання Адема F1, середня Топма F1. 

Завдяки гібридам «Рійк Цваан» виконується ще одна вимога споживачів: вага головки не повинна перевищувати 2,5 кг. Ідеальною супермаркети вважають ще меншу — до 1,5 кг. 

— Важливо, що в капустяних гібридах «Рійк Цваан» обмеження ваги — від 0,8 до 4 кг — закладено на рівні генетики. Звісно, розмір головки можна зменшити шляхом збільшення щільності посадки, але тільки цього буває недостатньо, — зауважує овочівник Росіцький. — Крім того, у гібридів, які наразі вирощую, є важлива особливість: головки виростають однакового розміру, тобто однорідні. Такої властивості, на жаль, не мають вітчизняні сорти та деякі інші гібриди. 

Капуста Конгама F1 стандарт для супермаркету

Нічого зайвого, бо зайве — гроші на вітер 

Вирощувати овочі очільник «Екофілду» став 30 років тому, капусту — 25. За цей час багато що змінилося. Наразі всім керує раціональність. Від сортів перейшли до гібридів, бо останні швидше нарощують масу, рівномірно достигають. Це дозволяє уникнути певних ризиків у вирощуванні, більш раціонально використовувати засоби захисту рослин, а також добрива та воду. Пестициди вносять лише за потреби, бо це гроші. Мінеральних добрив дають рівно стільки, скільки потрібно рослини, і тільки після аналізу ґрунту, бо це теж гроші. Крім того, постійно слідкують за вмістом нітратів у вирощеній продукції, яка поставляється в торгові мережі. 

Як овочівник старої школи, Микола Іванович у справі підживлення не покладається лише на хімію, передусім удобрює поля органікою. Щоб зменшити обробку хімічними засобами, намагається висадити гібриди, стійкі до шкодочинних факторів. Наприклад, капуста Конгама F1, Флексима F1 й Джинтама F1 та ряд інших гібридів компанії мають високу стійкість до фузаріозу, а Флексима F1 завдяки наявності на листках потужного воскового нальоту та пізньому формуванню головки дає можливість запобігти ушкодженням від трипсів. Хоча навала трипсів, совок і попелиць, які дошкуляють останніми роками всім регіонам України, змушує проводити профілактичні обприскування. Навіть якщо шкідники не загрожують урожаю, вони псують товарний вигляд продукції.

Холодний розрахунок керує товаровиробниками, коли вони намагаються механізувати всі робочі процеси. 

— Ручна праця стала дорогою, — зазначає наш співрозмовник. – Капусту, на відміну від коренеплодів, ми поки збираємо вручну, але я вже міркую, де слід підтягти паски, щоб купити спеціальну техніку. До того ж збиральників катастрофічно не вистачає, і ця ситуація з кожним роком погіршується. Приміром, цього року не знайшов людей на збирання томатів — урожай одного з полів довелося заорати. Минулого року возив робітників за 100 км в один бік. А ще ж треба сплатити зарплату і податки на неї. 

Із поливом Миколі Івановичу, можна сказати, пощастило. У його районі повністю збереглася меліоративна система радянських часів, не розкрадено жодного метра трубопроводу. Вода на поля Росіцького та його сусідів потрапляє за 50 км від насосної станції. Фермери наперед замовляють певний обсяг. Полив усієї площі в його господарстві відбувається через дві дощувальні системи американського виробництва T-L Irrigation на гідравлічному приводі постійного руху. 

Пізніх гібридів капусти в «Екофілді» висаджується більше, бо вони краще зберігаються. Урожай попереднього сезону реалізують до початку червня, а з 10 червня на полиці маркетів починає надходити рання капуста. Для подовження реалізації капусти, моркви, буряків ще двадцять років тому господарство збудувало добре вентильоване сховище на 3 тис. тонн із холодильною установкою. У ньому овочі чекають на свого покупця в контейнерах. 

Столові буряки в господарстві теж мають давню прописку. 

— Раніше казали про борщові буряки й салатні. Наразі покупці хочуть буряки лише темно-червоного кольору. Через те зупинив свою увагу на гібридах Зепо F1 й Бетті, — розповідає Микола Росіцький. 

Всі коренеплоди вирощують на зберігання й реалізацію взимку, бо в літньо-осінній період споживач має чималу пропозицію від дрібних виробників, які продають овочі з поля. 

— Ми продаємо майже 95% коренеплодів і капусти через мережу «АТБ» у Дніпропетровській, Харківській та Київській областях. На цій мережі зупинилися не випадково. Хоча там і виставляють високі вимоги, але, на відміну від інших мереж, проводять вчасний розрахунок: якщо пообіцяли гроші за товар через 14 днів, то у визначений термін проплата буде. Завдяки цьому маю й оборотні кошти, й на зарплату. А коли продам овочі, можу вже рахувати свій урожай. 

Олена Сухорукова

журнал “Плантатор”, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ