Овочі-Ягоди-Сад

Важливо розуміти скільки шарів плівки матиме теплична конструкція

Одинарна чи подвійна?

Одинарна чи подвійна?

Важливо розуміти, скільки шарів плівки матиме теплична конструкція. Різниця у втратах тепла в тунелі, покритому плівкою в один чи два шари, є доволі значною.  

Плівкові тунелі з одинарною плівкою є дешевшими, до них проникає більше світла, проте вони потребують більших витрат для обігріву. У зблокованих тунелях, накритих плівкою в один шар, із метою пониження витрат на обігрів можна монтувати енергозберігаючі шторки, проте це теж потребує додаткових інвестицій. 

До переваг тунелів із подвійною плівкою належить менша потреба в обігріві й більша безпека вирощування, оскільки в разі пошкодження зовнішнього шару плівки рослини й надалі будуть під захистом внутрішнього шару. Факторів, які можуть пошкодити плівку, доволі багато: передусім це погодні умови, що спричинюють обмерзання. Головною вадою подвійного плівкового накриття є більші витрати на саму плівку, менше проникнення сонячних променів через подвійну плівку до середини тунелю, а також більші витрати на електроенергію за умови, що повітря між прошарками плівки треба підкачувати. 

Рівень опалення 

У таблицях 1 і 2 подано середню потребу в теплі для двох плівкових тунелів (кожен площею 1 га) на підставі калькуляції за останні 10 років. Перший — з подвійною плівкою, другий — з одинарним шаром плівки. Тунелі розміщені в Польщі в районі Познані. Для проведення обчислень прийнято, що обігрів у тунелі вмикається, коли температура всередині тунелю опускається нижче 15–20 °С залежно від інтенсивності сонячної активності. Що менше світла, тим нижча температура, за якої розпочинається опалення. Також прийнято, що рослини в тунелі висаджені на початку січня, а збирання врожаю має бути завершене під кінець грудня. 

Прийнято, що дефіцит вологи має становити 3 г/м3, а інтенсивність випаровування — 0,8 мл/м2. Під час обчислень до уваги взято стандартні значення найважливіших чинників, що впливають на втрати тепла. У таблицях наведено найпопулярніші носії енергії а Польщі: мазут, природний газ, вугілля та подрібнене вугілля. У розрахунках взято до уваги теплотворну здатність різних видів палива та ефективність котлів. 

Отримані дані щодо потреби в теплі в тунелях із подвійною плівкою (424,4 кВт/м2 тунелю) є дещо більшими, ніж у разі використання найсучасніших теплиць з енергозберігальними завісами (шторами) і сіткою для затінення. Зокрема, в літературі наводяться дані, що в Нідерландах для вирощування томатів від січня до грудня в середньому використовують близько 40 м3 високометанового природного газу на 1 м2 теплиці. На основі підрахунків для тунелю з подвійною плівкою з’ясовано, що в умовах Польщі потреба становить від 48,5 до 59,4 м3 природного газу/м2 тунелю. 

Коментар

Ігор Мільчев, директор ТОВ «Агро-Новатор»

Основним напрямом діяльності нашої компанії є продаж обладнання та комплектуючих для систем крапельного зрошення, а також плівка теплична і мульчувальна, у тому числі для захищеного ґрунту, суничних і ягідних  проєктів.

ТОВ «Агро-Новатор» –– це передусім якість і професіоналізм. Фахівці нашої компанії постійно підтримують рівень знань, якого вимагає сучасне сільгоспвиробництво. Географія наших проєктів доволі велика, від Криму до  Чернігова, від Чернівеччини до Луганщини нас знають і цінують. Будемо раді співпраці!

За матеріалами польських видань 

Марія Михно

журнал “Плантатор”, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ