Овочі-Ягоди-Сад

Якість насіння та завзяття господарів ФГ «Сильне» дають їм безперервний урожай білоголової капусти

Волинська білоголова

Волинська білоголова

Якість насіння, здорова розсада та завзяття господарів ФГ «Сильне» дають їм безперервний урожай білоголової капусти з червня до жовтня навіть на богарі.

Сергій Нестерчук

Ніколи не пізно стати до роботи на землі. Сергій Нестерчук створив господарство у 2009 році, оскільки хотів мати власну справу. Та по-справжньому чоловік занурився у світ агро лише п’ять років тому, коли остаточно облишив роботу в банківській установі, де працював 15 років. Відтоді у фокусі волинянина — розвиток рослин, листочків і корінців, бо чим вони більші й здоровіші, тим швидше конвертуються у прибуток родинного господарства ФГ «Сильне». 

Пан Сергій — уродженець села Сильне Ківерцівського району Волинської області. На землі працювали його батьки й діди. Саме з дідового паю у 2 га почалося ФГ «Сильне». Потім додалися ще кілька паїв родичів та орендована земля. Наразі господарство обробляє 250 га, 40 із яких займають овочі: капуста, томати, солодкий перець, коренеплоди, зеленні. Допомагають Сергієві та його дружині Ірині батьки з обох сторін, сестра з чоловіком та син Олександр, одинадцятикласник, на якого покладають надії як на спадкоємця справи. У господарстві є професійний агроном Павло Шнит. 

Гнучкість асортименту 

ФГ «Сильне» — багатопрофільне господарство: є й зернові, і овочі, що дає можливість для диверсифікації бізнесу й дотримання сівозміни. Щодо овочевого асортименту, то його з року в рік коригує ситуація на ринку. Так, останнім часом фермери були змушені скоротити кількість салатів, які успішно вирощували впродовж восьми років, бо попит і ціна на цю продукцію на Волині впали. Сподіваються, що тимчасово. Трохи салатів із насіння компанії «Рійк Цваан» сіють на початку та наприкінці сезону в теплиці, в ці терміни вони добре продаються. Із наступом коронавірусу в «Сильному» не стали висаджувати цвітну й червоноголову капусти, адже не було зрозумілим, як працюватимуть магазини та ринки, яким буде попит. Обмежилися ранньою броколі та білоголовою капустою різних термінів достигання, яку вирощують у відкритому ґрунті. 

Вирощування капусти у ФГ «Сильне»

Корнішони попри перепони 

Як би не склалося на ринку, в господарстві дотримуються правила, що земля не повинна порожніти ні в полі, ні в теплиці. Узимку в захищеному ґрунті ФГ «Сильне» виганяє цибулю на пір’я. Завдяки цьому в десяти найманих працівників із місцевих жителів робота є цілорічно. Із 25 лютого починається висів овочів на розсаду, яку потім продають. У цей же час висівають на розсаду капусту, яку далі висаджують на власних полях. 

Цього сезону на місце, звільнене після овочевої розсади, наприкінці червня висіяли рійкцваанівські огіркикорнішони Чайковський F1 і Ромара F1. У цих гібридів ранній період дозрівання, рослини відкриті, компактні, добре регенеруються та мають потужну кореневу систему. Плоди темно-зеленого кольору з гарними смаковими якостями без гіркоти. Вони добре пішли в ріст, у середині липня були висаджені на місце постійного вирощування в теплиці й досі радують плодами, хоча весна й літо-2020 виявилися вкрай недружніми до цього овочу. Через різкі коливання температур рослини огірків зазнали стресу й хворіли. У закритому ґрунті, а ще більше відкритому, така ситуація спостерігалася на всій території Волинської і Чернівецької областей, а також у Тернопільській, де вирощуванням огірків займаються цілими селами. Саме тому на цей овоч трималася влітку висока ціна, що вразила споживача, — 35–45 грн/кг. Але завдяки такій ціні фермерам, що зібрали врожай, вдалося трохи заробити. 

Успіх — у потужній кореневій системі 

— Насіння всіх видів капусти теж купуємо в «Рійк Цваан», адже воно неодноразово довело свою надійність, — каже Сергій Миколайович. — Цілком покладаємося на поради фахівців компанії у виборі гібридів. Ґрунти на Волині малогумусні, місцями кислі. Значення має пристосованість рослин до наших умов, їх реакція на раптові погодні зміни. Також важливо, що в компанії «Рійк Цваан» миттєво відгукуються на будь-які агрономічні запити, можуть піти на відтермінування сплати за наданий товар. У лютому цього року на запрошення «Рійк Цваан» я відвідав семінар на одній з найбільших селекційних станцій компанії у світі в м. Марне (Німеччина), який саме спеціалізується на капустах. Подія стала для мене надзвичайно корисною, було багато нових знайомств, емоцій, позитиву. Там я ознайомився з нелегким і тривалим процесом виведення нових гібридів, а також перейняв досвід вирощування капусти в німецьких колег. 

Капуста в господарстві Нестерчуків — основна овочева культура, висаджується на площі 30 га, переважно білоголова. На досвіді перевірено, що комфортно почуваються на ківерцівських полях ранні гібриди білоголової Пушма F1, Адема F1, Лема F1, Сіліма F1, середні Корсума F1, пізні Анкома F1 і Муксума F1, броколі Агасі F1, цвітна капуста Сантамарія F1, романеско Пунтоверде F1, червоноголова Рексома F1. 

Насіння білоголової капусти на розсаду висівають із кінця лютого. Посіви повторюють кожні десять днів, створюючи капустяний конвеєр, що дозволяє торгувати головками з червня до листопада. 

У відкритий ґрунт розсаду починають висаджувати із 5 квітня, коли мине загроза серйозних заморозків. Для цього застосовують чотирирядну саджалку. Міжряддя — 70 см. Щільність посадки рослин залежить від терміну достигання: для ранніх гібридів — 45–50 тис. на гектар, для середніх і пізніх, у яких розетка більша, — 35–40 тисяч. Добрива вносять під час садіння. Розсаду перед посадкою насичують поживним розчином гуматів з додаванням інсектицидів і фунгіцидів. Для цього торф’яні кубики з рослинами на кілька хвилин занурюють у розчин. За словами фермера, дії препаратів вистачає на три тижні, далі за потреби рослини обробляють засобами захисту по листу. 

Полив на капустяному полі відсутній. 

— Покладаємося на матінку-природу та потужну кореневу систему гібридів капусти від «Рійк Цваан», — розповідає Сергій. 

Серед хвороб найбільше докучає кила, для її профілактики дотримуються сівозміни. Серед шкідників найагресивніші — білокрилка і трипс, про якого ще недавно на Волині навіть не чули. Найнеприємніше, що трипси за короткий час встигли пристосуватися до широковживаних препаратів захисту. Це змушує весь час шукати нові засоби, до яких у нього не виробилося звикання. 

Мінливі споживчі смаки 

Сховища господарство не має, і тому є кілька причин. Ринок упевнено демонструє, що зберігання не завжди дає додатковий прибуток. Наприклад, восени минулого року білоголову капусту продавали по 5 грн/кг, а навесні за неї давали 3 грн/кг. Зваживши це, ФГ «Сильне» продає овочі з поля. 

— У першій половині вересня гуртом капусту білоголову брали по 3,5 грн/кг, у роздріб можна було продати по 5 грн/кг, — коментує пан Сергій. — Оскільки прогнозувати ситуацію складно, орієнтуємося так: якщо все добре продалося, то збільшуємо посадки. 

Сергій переконаний, що без капусти немає українського столу, тому й надалі господарство ставиться до неї як до перспективної культури. 

Олена Сухорукова

журнал “Плантатор”, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ