Овочі-Ягоди-Сад

Ефективний захист капусти від шкідників

Ефективний захист капусти від шкідників

Щороку виробникам потрібно захищати свої врожаї як від традиційних шкідників на капустах, таких як хрестоцвіті блішки, капустяні молі та інші, так і від порівняно нових для цієї культури: білокрилок, коричневого мармурового клопа.

Капусти увійшли до раціону харчування українців як повсякденна страва. Листя капусти білоголової є цінним продуктом, що містить велику кількість вітамінів, а за вмістом аскорбінової кислоти капуста може змагатися з лимонами та апельсинами. І що вкрай важливо, в пізньостиглих сортах вітамін C зберігається майже всю зиму. Окрім цього, капуста містить цілий комплекс мікроелементів: кальцій, залізо, магній, фосфор, особливо багато в ній калію.

Страв із капусти можна приготувати багато. Український борщ –– це найвідоміша страва з використанням капусти в Україні.

Вирощування білоголових та червоноголових капуст займає найбільше місце в структурі площ овочевого сегменту України (до 20%). Вирощуючи капусту, фермери мають змогу не тільки продавати її після дозрівання з поля, а й закладати на зберігання у сховища для подальшої реалізації протягом наступних 3–5 місяців, що дає змогу зменшити ризики від низької ціни на продукцію восени з поля та вигідно продавати капусту зі сховищ при вигідній пропозиції від покупців.

У вирощуванні капусти фермери приділяють особливу увагу інсектицидному захисту, оскільки присутність шкідників надзвичайно велика. На сьогодні компанія FMC може запропонувати інсектицидні рішення для захисту капуст, починаючи від вирощування розсади або появи сходів (у разі прямого висіву в ґрунт) і до збирання врожаю.

Інсектицид Верімарк® розпочинає естафету інсектицидного захисту капусти вже від вирощування розсади або появи сходів. Верімарк® застосовують для замочування або обприскування розсади овочів у касетах чи розсадних ящиках перед висаджуванням молодих рослин на поле, не пізніше ніж за три доби до висаджування. Саме у фазі 2–5 справжніх листків розсада капусти стає об’єктом для таких небезпечних шкідників, як хрестоцвіті блішки, личинки весняної капустяної мухи, капустяний листоїд, білан капустяний, попелиці. Ці шкідники зимують на дворічних капустяних бур’янах та післязбиральних рештках. Вони пробуджуються рано навесні, коли ґрунт прогрівається до 11–12 °С або середньодобова температура повітря становить 12–14 °С, починають харчуватися хрестоцвітими бур’янами. Після висаджування розсади чи появи сходів капусти в полі шкідники переходять на виробничі площі капустяних культур, чим завдають величезних збитків фермерам.

Пошкодження рослин капусти коричневим мармуровим клопом.
Пошкодження головки капусти тютюновим трипсом.
Пошкодження рослин капусти капустяною міллю.

Перед приготуванням робочого розчину препарату Верімарк® слід перевірити рН води, яка буде використана для цього розчину. Інсектицид є стабільним та максимально зберігає свої властивості, коли рівень pH робочого розчину становить 5,0–6,0, <7,0. За потреби слід додавати кислотні буфери.

Для замочування (промивання) розсади капусти робочим розчином важливо дотримуватися таких рекомендацій: Верімарк® розчиняють у 2–3 л води та замочують або обприскують рослини розсади в касетах із нормою витрат 15 мл інсектициду на 1000 рослин. Важливо, щоб після замочування розсади вологоємкість субстрату із кореневою системою становила 100% ввібраного робочого розчину. Після цього не рекомендовано проводити полив розсади до ранку наступної доби для повного поглинання рослиною діючої речовини Верімарк®.

При застосуванні інсектициду Верімарк® для обробки висаджених у поле рослин чи сходів капусти після прямого висіву в ґрунт рекомендуємо застосовувати 0,5 л/га препарату за допомогою системи крапельного зрошення під рослини. Це внесення потрібно зробити в 1/3 – 1/2 циклу зрошення культури, щоб робочий розчин потрапив на добре зволожений ґрунт із вологістю не менше 80% для рівномірного розподілення в кореневій зоні рослини. Крапельні лінії системи зрошення мають розміщуватися на відстані не більше 10 см від стебла рослини.

Замочування (обприскування розсади) та промивання (поливання) розсади або сходів на полі на ранніх стадіях розвитку культури захищає рослини від широкого спектра шкідників завдяки високій системній дії продукту. Завдяки такому застосуванню Верімарк® захищає рослину впродовж 4 тижнів!

Заселення капусти броколі білокрилкою

Також за використання інсектициду Верімарк® у захисті культури, відбувається краще укорінення молодих рослин, що в подальшому повернеться фермеру приємним бонусом у вигляді істотної прибавки врожаю!

Крім того, застосування інсектициду Верімарк® на ранніх стадіях розвитку культури забезпечує захист овочевих рослин від вірусних хвороб, що переносяться шкідниками. У такий спосіб Верімарк® допомагає рослині розвиватися без стресів, більш потужно та без втрати врожаю.

Після захисту розсади або сходів молодих рослин із використанням препарату Верімарк® естафету переймає інсектицид Ексірель® –– він призначений для захисту рослин у період вегетації. Адже після того, як закінчується захисний період дії, забезпечений Верімарк® (близько 30 днів), активізуються такі небезпечні шкідники капусти, як капустяна міль, цикадки, види біланів, капустяні совки, трипси.

Інсектициди Ексірель® і Верімарк® є представниками найновішої групи препаратів –– це антраніламіди. Ексірель® ефективно використовується для захисту капусти в нормі 0,75–1,0 л/га. Для досягнення найкращого захисного результату Ексірель®потрібно застосовувати двома послідовними обробками з інтервалом 10–12 днів. Найоптимальніше застосувати Ексірель® на ранніх фазах розвитку культури і, що дуже важливо, на початковому етапі появи шкідників. Препарат викликає швидку зупинку живлення шкідників, унеможливлюючи пошкодження ними культур. Для отримання вищої ефективності, особливо проти сисної групи комах, до інсектициду Ексірель® потрібно обов’язково додавати багатофункціональний ад’ювант на основі рослинної олії Кодасайд у нормі 2,0 л/га, який дозволяє препарату краще закріпитися на обробленій поверхні рослин.

У сезоні 2020 на полях капусти з’явилися неочікувані шкідники: білокрилки та коричневий мармуровий клоп! Раніше їх спостерігали поодиноко і ніколи не фіксували шкідливості.

Значну шкоду від коричневого мармурового клопа фермери України почали спостерігати вже в липнісерпні на ранньостиглих та середньостиглих білоголових капустах, на броколі та цвітній капусті. У 2016–2018 рр. цей шкідник з’явився та почав активно шкодити на Кавказі та півдні РФ. Цього року через теплу зиму та практично повну відсутність морозів коричневий мармуровий клоп мігрував та успішно перезимував в областях, що межують з південним заходом РФ: це Донецька, Запорізька області, а також поширився на Дніпропетровську, Полтавську, Черкаську області, Південь України. Личинки й дорослі комахи харчуються плодами та молодими пагонами більшості сільськогосподарських культур. Клоп проколює хоботком зовнішні тканини рослин, висмоктуючи сік. Симптомами пошкоджень є поява відмерлих листків, характерні проколи листя і плодів з утворенням некротичних зон, що призводить до подальшого інфікування капуст хворобами.

Розвиток сажкового гриба на рослинах капусти через шкоду від білокрилки

Щодо білокрилок, то перша ознака їх появи на капусті –– це велика кількість маленьких білих комах, які злітають з листя догори після доторку до рослини. На нижній частині листка легко можна побачити велику кількість шкідника. Білокрилка харчується соком рослин, але шкода для рослини від цього незначна. Найбільша проблема –– те, що на її цукристих виділеннях оселяються сажкові гриби, адже це негативно позначається на фотосинтезі. У результаті припинення фотосинтезу рослини можуть загинути зовсім, а товарність продукції буде втрачена.

Як свідчить світовий досвід застосування, зокрема з цими шкідниками відмінно справляється Ексірель® у нормі 0,75–1,0 л/га з додаванням ад’юванту Кодасайд у нормі 2,0 л/га.

Ближче до періоду формування головок білоголових капуст та збирання врожаю значної шкоди завдає тютюновий трипс. Внаслідок пошкодження капусти трипсами на головках з’являється безліч коричневих продовгуватих плям, іноді суцільно. Вони утворюються в результаті ороговіння тканини листка в місцях проколів комахою.

Мірою росту рослини плями збільшуються в розмірах, головки втрачають товарний вигляд і стають непридатними для подальшої переробки та зберігання. Оскільки личинки тютюнового трипса через 8–10 днів після відродження мігрують у ґрунт для подальшого розвитку, основна частина німф недоступна для більшості хімічних засобів захисту рослин. У разі швидкого зростання чисельності шкідника (особливо на пізніх етапах розвитку капусти) для ефективного контролю фітофага доцільно застосовувати інсектицид Фуфанон® у нормі 1,2 л/га самостійно або в бакових сумішах з іншими препаратами.

Щоб уникнути резистентності до інсектицидів, протягом вегетаційного періоду та в проміжних «вікнах» обприскування капуст рекомендуємо використовувати препарат Ф’юрі® у нормі 0,1–0,15 л/га для захисту від комплексу совок, біланів, попелиць.

Тарас Рубанка, спеціаліст компанії FMC

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ