Овочі-Ягоди-Сад

Другий оборот огірків у плівкових теплицях

Другий оборот огірків у плівкових теплицях

Водяне і Кам’янка-Дніпровська — добре відомий в Україні регіон вирощування овочів закритого ґрунту. У вересні місцеві фермери почали збирати урожай огірків другого обороту. Про особливості сезону журнал «Плантатор» розпитав кількох виробників, що разом із перевіреними гібридами вирощують новинки від компанії «Енза Заден».  

Надійний і непримхливий Северін F1

Фермер Сергій Соколов із Водяного має 2 га плівкових теплиць, вирощує огірки у два обороти. Для другого обороту фермеру найбільше подобається Северін F1, у вересні в його теплицях почали плодоносити майже 15 тис. рослин цього гібрида. Це партенокарпічний гібрид раннього строку дозрівання — 32–45 днів. Зав’язує стабільно залежно від живлення від 1 до 3 плодів у пазусі, циліндричної форми. Вирізняється підвищеною стійкістю до кладоспоріозу, борошнистої роси, вірусу пожовтіння судин та вірусу огіркової мозаїки. Врожай віддає стабільно, навіть за стресових умов. 

Насіння на розсаду фермер висіяв 5 серпня в касети, згодом із касет пересадив на постійне місце вирощування. Станом на 23 вересня рослини вже були прищеплені, тобто було прищеплене головне стебло для активного росту плодів. До цього часу фермер встиг провести 5 збирань урожаю. 

Олександр Ящук і Олександр Сокол

— Северін F1 подобається мені тим, що дає привабливі плоди: форма в них видовжена, оптимальне співвідношення довжини до діаметра. Ми збираємо огірки в середньому завдовжки 15 см. Навіть якщо вони трохи переростають, все одно мають привабливий товарний вигляд і не бочкуються. Щоб плоди мали хороше зелене забарвлення, я коригую дози магнію, — поділився секретами вирощування Сергій Соколов. Також серед переваг гібрида Северін F1 фермер відзначив його непримхливість: він стійкий до перепадів температур і недостатнього освітлення. 

Із досвіду фермера, надзвичайно важливим для отримання доброго врожаю є комплексне живлення рослин. 

— Огіркам для хорошого росту й плодоношення потрібно давати, окрім NPK, достатньо кальцію, магнію, мікроелементів, — говорить Сергій. — Рослини треба забезпечувати комплексним живленням, щоб вони добре віддавали врожай. Зібраний урожай Сергій, як і більшість фермерів-односельців, продає через гуртовий ринок у Водяному, на який їдуть закупівельники з усієї України. Його огірки тут знають, адже якість товару завжди має високу. 

— Огірки в першому обороті — це велике споживання газу для обігріву теплиць, але й ціна на них зазвичай хороша, —  коментує Сергій Соколов. — Щоправда, цього року втрутився коронавірус і у квітні частково заблокував продаж тепличних овочів. Натомість восени затрати на обігрів не такі значні, але й ціна нестабільна. Скажімо, в другій половині вересня було зниження ціни до 3 грн/кг. Важливо протримати рослини в доброму стані до грудня, адже зазвичай найкращий заробіток у другому обороті дає продаж плодів в кінці осені й на початку зими. Непримхливий Северін F1 із цим завданням справляється добре. 

Северін F1 у теплицях Сергія Соколова

Окрім гібрида Северін F1, цього року в теплицях Сергія Соколова були висаджені номерні гібриди від «Енза Заден»: 353 F1 і 435 F1. До них фермер поки придивляється, висновки робитиме за результатами вирощування. 

Стійкі та динамічні 

Фермери села Нововодяного Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області Олександр Никифорович Сокол і його зять, агроном господарства Олександр Ящук, вирощують овочі в закритому ґрунті на площі 1 га. Від початку це були винятково томати. Та коли побачили, що в їхньому районі томатів виробляється достатньо, а огірків бракує, частину площі віддали під цю культуру. 

Основним гібридом в господарстві є Северін F1, але Олександр Никифорович не зупиняється на добутому, тому продовжує експериментувати та підбирати нові гібриди для свого господарства. З новинок йому сподобалися два гібриди 353 F1 і 435 F1 від компанії «Енза Заден». 

Перший оборот закінчився в господарстві 28 червня, хоча залишили одну невеличку теплицю з експериментальними гібридами, які плодоносили ще три місяці. Перед посівом огірків на другий оборот приготували теплицю. Прибрали рештки рослин, обробили конструкції теплиці інсектицидами від шкідників, витримали три дні теплицю закритою для кращого ефекту. Ґрунт у теплиці обробили фрезою, розклали та запустили крапельне зрошення. Посів проводили прямий в заздалегідь зволожений ґрунт. 

— Прямий посів у ґрунт на другий оборот ми провели 8 серпня, — розповідає Олександр Ящук. — На трьох сотках теплиці розмістили 800 рослин. Гібриди під номерами 353 F1 і 435 F1 позиціонуються як для весни, так і для осені. Ми як осінні їх будемо випробовувати вперше, але точно знаємо, що вони не розчарують. Раніше їх висаджували у весняному обороті й помітили, що вони холодой хворобостійкі. Щоправда, це не скасовує профілактичних обробок, адже хвороби на огірках вкрай підступні. Пероноспороз може знищити рослину за пару днів, тож ліпше не ризикувати. Тим паче, що в цьому осінньому обороті сприятлива погода для цієї хвороби. Гібрид Северін F1 має добру стійкість до пероноспорозу, та якщо уникнути захворювання не вийшло, застосовуємо хімічні препарати. 

— Зазвичай на рослині три-чотири плоди ростуть, а наступна партія зав’язі чекає, — продовжує Олександр. — У гібридів 353 F1 і 435 F1 налив плодів відбувається динамічно, особливо в пік плодоношення, який триває приблизно два тижні. Щоб пік припав на період найвищих цін (а в жовні-листопаді ціна збільшується до 30 грн за кілограм), ми вираховуємо терміни посіву. Після періоду піку в плодоношенні відбувається деякий спад. 

Зазвичай опалення вмикають у жовтні, але цієї осені довелося вмикати його в кінці вересня. Температуру вночі намагаються тримати не нижче 14 °С, але буває, що вона опускається до 8–10 °С. Збирають огірки раз на три-чотири дні, далі — раз на тиждень. 

Живлення подають із поливом. В осінньому обороті порівняно з весняним вирощуванням різниця в такому: навесні полив проводять щодня протягом одної-двох годин, восени — через день, а коли стане ще холодніше — через два. Восени полив проводять не рідше ніж через 14–16 год. Добрив у другому обороті вносять менше, оскільки земля ще має деяку кількість добрив із весняного обороту, до того ж в умовах короткого світлового дня й низької температури коренева система повільніше засвоює поживні речовини. Другий оборот завершується в листопаді, після цього теплицю звільняють від решток рослин і закривають до наступного сезону. 

Товарний і стабільний  

Фермеру з м. Кам’янка-Дніпровська Андрію Валю, як і його колезі з Водяного Сергію Соколову, теж до вподоби гібрид Северін F1, бо він дає плоди насичено-зеленого кольору, рівненькі, як на малюнку. Такі плоди завжди затребувані, особливо восени, коли покупцеві хочеться продовжити сезон огірків «щойно з грядки». 

Андрій вирощує Северін F1 у плівкових теплицях на площі 15 соток, у цілому обробляє 0,5 га закритого ґрунту. До цього у фермера вже був досвід культивування огірків, але іншої селекції. Порівнюючи результати, Андрій розповідає: 

— Інші гібриди зберігають товарний вигляд до ваги 130 г, а потім форма в них псується. Северін F1 не втрачає її навіть при вазі 180 г, до того ж не змінює кольору внаслідок зниження температури. Гібрид достатньо стійкий до хвороб, тобто в підсумку він дуже стабільний, що найважливіше для виробника. 

Северін F1 від «Енза Заден» Андрій Валь вирощує другий рік поспіль у другому обороті після томатів від цієї ж компанії. Посадка відбувається на початку серпня прямим висівом насіння у ґрунт і через розсаду. Поки розсада підіймається в касетах, у господаря є 15–16 днів, щоб повністю звільнити під них теплиці, в яких ще дозрівають томати, та підготувати ґрунт. Щоб попередити пероноспороз і кореневі гнилі, щойно з’являються сходи огірків на грядках і в касетах, їх поливають фунгіцидним розчином. Коли через два тижні з’являється другий справжній листочок, це означає, що розсаду з касет можна пересаджувати на місце постійного вирощування. 

Від щільності посадки в теплиці залежить її провітрюваність і освітлення, тому восени огірки ліпше садити з інтервалами не менше 40 см. Андрій висаджує три рослини на погонний метр, але при цьому не забуває прибирати пасинки й велике листя. 

— Спочатку виганяємо листову масу, потім прибираємо шість зав’язей знизу, щоб вони не відтягували на себе поживні речовини й не заважали стеблу як слід піднятися, — ділиться своєю технологією фермер. — Полив, звісно ж, крапельний. Як правило, поливаю щодня, норму визначаю за ситуацією. Один день можу поливати впродовж 15 хв, інший — із годину. Якщо на вулиці, наприклад, дощ і повітря наситилося вологою, взагалі не даю води. Зайва волога — загроза хвороб, якою б стійкою до цього чинника не була рослина. Комплексні добрива рослини отримують разом із поливом. Коли рослина піднялася, змінюю добрива й профілактично обробляю від кліщів та трипсів, вношу в ґрунт препарати від личинок хруща. Кліщ — таке створіння, що пролізе в будь-яку шпарину й дошкулятиме весь час вирощування, тому краще не допускати розмноження шкідника в теплиці й застосовувати для цього запобіжні заходи. Скажімо, я проводжу обробки раз на тиждень. 

На думку пана Андрія, друга половина серпня й вересень — ідеальний для огірків час: вже немає спекотних днів, а нічні температури прийнятні для розвитку огірків у плівкових спорудах без обігріву. Його теплиця не опалюється, тож фермер сподівається вдало витратити теплі осінні дні, щоб отримати від скоростиглого гібрида урожай і прибуток, адже Северін F1 в умовах фермера починає плодоносити приблизно через 40 днів. Минулого року сподівання фермера цілком виправдалися. Водночас Андрій не дуже поспішає з висівом насіння, бо вигідна ціна встановлюється приблизно після 20 вересня й тримається в жовтні. Якщо погода дозволить, то Северін F1 у неопалюваному балагані Андрія приноситиме хороші гроші ще й у листопаді. 

Олена Сухорукова

журнал “Плантатор”, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ