Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля від «Бейо»: удосконаленню немає меж

Десятки цибулевих сортів і гібридів від нідерландської селекційної компанії «Бейо Заден» давно й упевнено прописалися на українських полях. Щоб гарантувати фермерам найкращі результати, компанія постійно працює над новинками: 2020 року український реєстр поповнився гібридами Монделла F1, Орленда F1 і Сонома F1, а в чергу вже вишукалися нові. Ознайомитися з лінійкою кращих бейовських цибуль фермери змогли на семінарі в Миколаївській області. 

Ігор Браїло з гібридом Орленда F1

20 серпня на базі двох господарств Миколаївської області, що спеціалізуються на вирощуванні цибулі — ТОВ «Агро Макс» і ТОВ «С-Росток» — компанія «Бейо Україна» провела семінар «Сучасні методи вирощування цибулі в умовах Півдня України». Серед 15 гібридів цибулі, які представив овочівникам менеджер компанії Ігор Браїло, були як ті, що продовжують демонструвати своє право на комерційне вирощування, так і новинки, які дали обнадійливі врожаї. Теорія від фахівця переконливо підтверджувалася виглядом здорових товарних цибулин на полях господарств. 

Добре зарекомендували себе в Україні середньостиглі (110 днів від посіву) гібриди Манас F1, Седона F1, Песо F1. Приміром, Песо F1 шанують за здатність утворювати цибулини великих розмірів — за норми висіву 500 тис./га вони досягають 10 см в діаметрі й більше. Така продукція чудово йде на експорт, затребувана в переробників, незалежно від розміру цибулини добре зберігається. 

Середньостиглий Мелорі F1 (114 днів) добре почувається в умовах Півдня України. Має щільну бронзову «сорочку», доволі стійкий до пероноспорозу, кореневої гнилі, фузаріозу, випередив своїх селекційних попередників за врожайністю, довго зберігається та добре продається. Власник господарства «Агро Макс» Вадим Цап давно відкрив для себе переваги Мелорі F1, але не зупиняється у випробуванні новинок. Так на полях ТОВ «Агро Макс» з’явився Брекстон F1 — ранній гібрид (95 днів), що має потужне прямостояче листя, яке добре вкривається восковим нальотом, і потужну кореневу систему. Цибулини швидко набирають вагу, вирівняні, правильної округлої форми, які щільно вкривають жовто-бронзові луски. Має хороший термін зберігання як для ранніх сортів — 3 місяці. 

Чималі плани у Вадима Валерійовича на червону озиму цибулю Ред Спрінг F1 — найновіший гібрид раннього терміну достигання: висівають його в серпні, а збирають у червні. Ред Спрінг F1 має гарний смак із помірною гостротою та виявляє високі товарні якості. 

Особлива увага була приділена гібриду Орленда F1. 

— Орленда F1 — середньопізній гібрид (110–115 днів) іспанського типу, — презентував новинку менеджер «Бейо» Ігор Браїло. — На відміну від інших представників цього типу, має не лише добре розвинену кореневу систему, а й потужний листовий апарат із міцним восковим нальотом. Це дає йому змогу гідно протистояти не лише ґрунтовим, а й листовим хворобам. Як і в гібрида Песо F1, розмір цибулини можна регулювати шляхом норми висіву. За норми 1 млн насінин на гектар 70% урожаю матиме калібр 6+, дрібними виявиться не більше 3–4%. Рослини пробачають огріхи в технології, тож вирощувати гібрид можуть навіть початківці. Наша компанія випробувала його в кількох регіонах, і скрізь гібрид Орленда F1 показав високу врожайність. Орленда F1 як представниця іспанського типу є цибулею середнього терміну зберігання. 

Гібриди Орленда F1, Ред Спрінг F1 і Песо F1

Ще два новачки «Бейо» — Онейда F1 та Пантано F1, обидва із терміном вегетації 110–115 днів, мають здатність швидко набирати масу листя й цибулин. Пантано F1 на західноєвропейських ринках уже отримав схвальні відгуки, адже вигідно відрізняється потужною кореневою системою і розвиненим листовим апаратом. 

Позитивні відгуки аграрії дали про середньопізній високоврожайний гібрид Монделла F1 (110 днів). Він демонструє підвищену стійкість до хвороб і шкідників, зокрема до трипсів. Цибулини великі, округлі, вирівняні за формою  й розміром. За рахунок міцних коричневих лусок і тоненької шийки, яка добре закривається, продукція без проблем зберігається до травня. 

— Той, хто хоче мати цибулеву лінійку різних термінів достигання, між надраннім Брекстоном F1 і середньопізніми гібридами Орленда F1 і Монделла F1 може додати 100-денний Шерман F1, — радить Ігор Браїло. — Шерман F1 — урожайний гібрид, що поєднує ранньостиглість із відмінною лежкістю, яка забезпечується щільністю бронзових лусок: 8 із 10 балів. Це також перевага для механізованого збирання. Цибулини вирівняні, одного розміру. 

Тип цибулі райнсбургер, як порівняти з іспанським, характеризується сильним восковим нальотом на добре розвиненому листі, щільністю й міцністю лусок, високим умістом (понад 13%) сухих речовин, що забезпечує рослині здоров’я під час росту і тривалий термін зберігання. Всі ці ознаки мають Хайвей F1 і Хайтек F1, пізні гібриди (від 120 днів) довгого дня. Їхні цибулини будуть останніми, що залишаться в сховищі, адже виходити з ними на ринок можна до кінця червня. Водночас Хайвей і Хайтек мають особливість: вони чутливі до високих температур, тому оригінатори пропонують їх до вирощування в Центрі й на Заході. Обидва є ідеальним варіантом для механізованого збирання завдяки міцним лускам. 

Під час семінару також було презентовано єдиний в асортименті «Бейо» циліндричний гібрид Капа F1 та гібрид Бірді F1 (105 днів), який наразі перебуває на державній реєстрації. 

Особливий вид — цибуля шалот. Якщо французи без неї не уявляють своїх салатів, бутербродів, перших і других страв, то в Україні вона й досі малопоширена. Компанія «Бейо» представила дві новинки цибулі шалоту: Амбішн F1 і Консервор F1. Треба врахувати, що висівають шалот більшою нормою насіння, а врожай, як і в цибулі ріпчастої, отримують за один сезон. Амбішн F1 жовтий зовні й білий усередині. Консервор F1 — червономідний зовні й рожевий усередині, більш видовжений. 

Після демонстрації новинок у ТОВ «Агро Макс» семінар продовжився на полі господарства «С-Росток», котре є найбільшим в Україні виробником цибулі. Посадки цієї культури займають у господарстві до 200 га, а основним постачальником насіннєвого матеріалу (понад 60%) багато років поспіль залишається «Бейо». 

Ігор Браїло зазначив, що цей сезон для цибулі виявився особливим. Відсіялися фермери рано, але через холодний травень рослини затрималися в рості, тож і врожай збирали у нетипові терміни. Цього сезону рання цибуля майже зрівнялася по вегетації із сортами більш пізнього терміну дозрівання. Попри все, ті господарники, хто дотримувався технології, зібрали якісний урожай і озимої, і ярої цибулі.  

Відгуки господарств 

Равшан Садрідінов

Равшан Садрідінов, ТОВ «С-Росток» 

— Компанія «Бейо» є нашим основним постачальником насіння овочевих культур понад 10 років. Гібриди Седона F1, Мелорі F1, Манас F1 ми висаджуємо щороку. У цьому році асортимент розширили гібридами Брекстон F1, Дербі F1, Шерман F1, а також додали гібрид іспанського типу Орленда F1. Вирощуючи цибулю від «Бейо», ми завжди впевнені в результаті. Наша компанія рада бачити в гостях голландських та українських колег для обміну досвідом й налагодження співпраці. 

Вадим Цап

Вадим Цап, директор ТОВ «Агро Макс» 

— Співпрацюю з «Бейо» упродовж багатьох років. Серед усіх сортів і гібридів цибулі особливо виділяю Мелорі F1. Він мені подобається стабільною врожайністю, привабливими бронзовими лусками, хорошою лежкістю. Кілька років поспіль у рамках тематичних семінарів, які організує «Бейо», приймаю в своєму господарстві гостей зі всієї України. Завдяки цьогорічному Дню поля і тестовим посівам особисто я відкрив для себе нові гібриди — Орленда F1, Пантано F1, Бірді F1, які в умовах Півдня демонструють свої найкращі генетичні властивості.  

Юлія Коротич 

журнал “Плантатор”, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ