Техніка

Які критерії стали головними при виборі посівного комплексу Väderstad у Агрофірмі «Сади України»

Відповідальна сівба

Відповідальна сівба

Коли в Агрофірми «Сади України» виникла потреба збільшити посіви озимої пшениці на насіння, пошук відповідної сівалки привів до шведського виробника Väderstad 

Агрофірма «Сади України» добре відома в Україні та за її межами завдяки своїй діяльності у насінницькому напрямі. Компанія застосовує класичну систему обробітку ґрунту: оранка й часткове глибоке розпушування на глибину 40–45 см раз на 3–4 роки. Близько 1000 га зрошуються, і тут також важливо утримувати ґрунт у розпушеному стані, щоб він міг добре накопичувати вологу. Враховуючи, що підприємство займається насінництвом, і основний акцент до останнього часу був на соняшнику й кукурудзі, озиму пшеницю і горох сіяли здебільшого по парах. Для цього було достатньо звичайних сівалок із дисковими сошниками, які працювали по оранці. Однак коли більшу увагу приділили селекції озимої пшениці, кількість парів суттєво зменшилась, і виникло питання, як сіяти по попередниках. В основному це горох, а також соняшник і кукурудза. 

Петро Сєрбін, головний інженер Агрофірми «Сади України»

За словами головного інженера компанії Петра Сєрбіна, після збирання врожаю поля частково обробляють (дискують), але для звичайних сівалок цього замало. Їм не вистачає притискного зусилля, й, крім того, сошники не зовсім пристосовані до роботи у таких умовах. «Звичайні сівалки не здатні забезпечувати нормальні сходи без якісної попередньої підготовки ґрунту. Крім того, за роки господарювання дійшли висновку, що зайві проходи техніки по полю сприяють появі ущільнених шарів. Сучасні потужні трактори стають дедалі важчими, і кожен їхній прохід погіршує стан поля. З часом це потребує виконання глибокого розпушення, що збільшує загальні витрати на вирощування всіх без винятку культур.

Ми бачимо, що сучасні сівалки з відносно простих машин перетворюються на посівні комплекси, які здатні одночасно виконувати багато операцій — підготовку ґрунту, внесення добрив, вирівнювання поверхні поля, зворотне ущільнення і сівбу. Це краще і для ґрунту, і для витрат палива: трактор їде по полю лише один раз, й, відповідно, витрати енергії у цьому випадку є оптимальними». 

Пошук відповідних агрегатів відбувався з вивченням досвіду інших господарств, ретельним аналізом можливостей техніки різних виробників, а також з урахуванням власних потреб. А власні потреби вимагали більш ощадного ставлення до ґрунту. Виконувати всі операції з підготовки поля окремими проходами стало невигідно: окрім ущільнення ґрунту втрачалася дорогоцінна волога. Таким чином, коло пошуку звузилося до посівних комплексів, які здатні одночасно виконувати підготовку ґрунту, внесення добрив і сівбу. 

Чому Väderstad 

У компанії довго приглядалися до техніки різних виробників на виставках, а також дивились, як вона працює у сусідів. Спілкувалися з агрономами, дивилися на сходи. В результаті обрали 6-метровий посівний комплекс Rapid шведського виробника Vaderstad. Основними критеріями стала висока якість сівби й універсальність. 

З початком експлуатації машина підтвердила всі свої позитивні якості — працювала після будь-яких попередників і завжди сходи вдавалися рівномірними. Петро Сєрбін розповів, що посівний комплекс Rapid у них працює вже п’ятий сезон. «Це універсальний агрегат, який може сіяти по парах, по підготовленому й не підготовленому ґрунту. Навіть у вологих умовах він працює напрочуд стабільно. Якщо ґрунт не треба додатково готувати, дискову секцію можна підняти, і тоді сівалка виконуватиме винятково внесення добрив і сівбу, і при цьому витрачатиметься менше палива», зазначає головний інженер. 

Сівалка Rapid A 600 C працює в господарстві вже п’ятий сезон за будь-яких умов

«Після років експлуатації можу сказати, що хотілося б мати дещо більший бункер, а також більшу ширину захвату. Завдяки цим двом чинникам можна було б суттєво збільшити продуктивність. Зараз, коли весь бункер заповнюється насінням, можна досягти продуктивності 150 га на добу. Однак ми зазвичай ділимо бункер навпіл і разом із сівбою вносимо добрива. У цьому випадку продуктивність не перевищує 100–110 га на добу: доводиться частіше заправлятись, а зупинки забирають час. Так прийшло розуміння, що треба максимально механізувати процес завантаження, і в результаті ми придбали вантажівку з маніпулятором, а також залучили телескопічний навантажувач, щоб зупинки на „заправку” були якомога коротшими. За весь період експлуатації на посівному комплексі Rapid ми замінили анкери висівних дисків. Це сталося на четвертому році роботи. Зараз можна спостерігати знос на дискових робочих органах, але це природний процес. Коли настане час, ми їх замінимо, і агрегат продовжить роботу». 

Подальше зростання частки пшениці у структурі посівів призвело до того, що виникла потреба ще в одному посівному комплексі. Вирішили, що розширювати лінійку брендів немає жодного сенсу, і придбали посівний комплекс Vaderstad Spirit. Його призначенням була робота у більш простих умовах — на парах і після гороху. Оскільки питання продуктивності стояло гостро — треба було встигати виконувати сівбу в оптимальні строки — узяли 9-метрову модель. Ця сівалка працює вже третю посівну, і за цей час жодних питань із боку техніки не виникало. Продуктивність агрегата доволі висока й становить 150 га на добу. За більшого бункера можна було б досягати вищої продуктивності, але й так результат хороший. Зараз механізатори вже звикли до цієї машини, і в середині вересня їм вдалося за 15 год засіяти 137 га. 

Єдине, на що слід звернути увагу, це чутливість агрегата до перезволоженого ґрунту. Тут встановлені дводискові сошники, і така особливість наявна в подібних агрегатах будь-яких виробників. Що стосується якості сівби, як у випадку з посівним комплексом Rapid, жодних нарікань не виникало. 

За словами головного інженера, для роботи з посівними комплексами треба підбирати відповідні трактори. Тягові засоби повинні мати достатню кількість гідровиходів, а також досить продуктивну гідросистему. Оскільки посівні комплекси працюють на швидкості 12–13 км/год, дефіцит потужності може стати причиною зниження якості підготовки ґрунту дисковими секціями. Тому краще, щоб був запас, особливо на полях із горбистим рельєфом. 

Агрегат Spirit працює з трактором Fendt 936 Vario, потужності якого цілком достатньо для роботи у будь-яких умовах. Посівний комплекс Rapid агрегатується з трактором John Deere 8310 R потужністю 310 к. с. Спочатку були сумніви, чи впорається трактор із такою сівалкою, але практика показала, що потужності вистачає для нормальної роботи. Цей приклад говорить про відносно невеликі потреби у потужності такого агрегата. Проте під час роботи у деяких моментах трактор працював на максимумі можливостей, тому для кращого забезпечення кінськими силами керівництво вирішило з наступного року агрегатувати посівний комплекс Rapid з трактором Fendt 936 Vario. 

Для зменшення навантаження на ґрунт і збереження його структури у весняний період на тракторах, що працюють із сівалками, встановлюють здвоєні колеса і зменшують тиск у шинах. Це скорочує витрати пального через зменшення пробуксування і дає змогу досягати потрібної робочої швидкості без додаткових зусиль. 

Попри значне напрацювання, робочі органи ще можна експлуатувати

Досвід підприємства також показав, що кращі результати отримують під час роботи по добре підготовленому ґрунту. По дискованому полю посівні комплекси працюють краще, ніж після глибокорозпушувача або взагалі без обробітку. Це не говорить про те, що агрегати не можуть виконати сівбу за будь-яких умов, але кращі результати отримують за хорошого попереднього обробітку. 

Експлуатація обох машин є простою і не потребує особливої підготовки. Достатньо кількагодинного навчання, і механізатори починають розуміти, як усе працює. Звісно, потрібна і практика, але за кілька днів працівники вже добре знали всі особливості роботи посівних комплексів. Тут просте налаштування і калібрування, всі механізми також не мають зайвих ускладнень. Додаючи високу якість роботи, хорошу продуктивність і механічну витривалість, ці агрегати є саме тим рішенням, яке дає змогу збільшити ефективність товарного й насінницького напрямів рослинництва. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ