Техніка

Посівні комплекси Väderstad Spirit 600C забезпечують кращу якість сівби та рівномірні сходи

Стандарт для сівби

Стандарт для сівби
Олексій Рудяк, заступник директора з розвитку ППФ «Агрохімпромцентр», демонструє різницю сходів озимини, сівбу яких виконувала праворуч сівалка Väderstad Spirit 600C, та ліворуч сівалка іншого виробника

Посівні комплекси Väderstad Spirit 600C забезпечують кращу якість сівби, рівномірні сходи, ефективніше використання добрив і вологи 

Кожен новий сезон має свої особливі умови, і аграрії повинні зробити все можливе, щоб бути готовим до будь-яких викликів. На практиці це означає, що всі технологічні операції потрібно виконати максимально якісно. Кожна помилка зменшує шанси на хороший врожай, тому слід зосередитися на тому, щоб кожна операція була виконана бездоганно. 

Особливу увагу слід приділяти якості сівби. Якщо припуститися помилки на цьому етапі, виправити їх буде неможливо. Зазвичай аграрій помічає проблему вже після появи сходів, коли щось виправити неможливо через брак часу і відсутність оптимальних умов. Доводиться чекати нового сезону й нової спроби. Тому використання сівалок, які не здатні гарантувати дотримання заданих параметрів сівби, слід уважати не лише недоцільним, а й, безумовно, шкідливим для економічного «здоров’я» агропідприємства. Досвід ППФ «Агрохімпромцентр» підтвердив, що сучасний технологічний посівний комплекс здатен забезпечити стабільну якість сівби й допомогти зібрати кращий урожай. 

Підприємство ППФ «Агрохімпромцентр» обробляє 1500 га землі, що розташовані навколо села Горобівка на Сумщині. Тут вирощують переважно зернові культури, гречку, сою й соняшник. Погода й клімат у попередні роки були сприятливими, однак останнім часом ситуація погіршилась. Дефіцит вологи відчувається дедалі більше, що відразу позначилось на врожайності. Спроби замінити оранку «мінімалкою» й «ноутілом» ні до чого не призвели: коли врожайність пшениці впала до 17 ц/га, зрозуміли, що шукати ефективність слід в іншому напрямі. Оскільки серед технічних культур є тільки соняшник, у господарстві обходились тільки зерновими сівалками. 

Посівний комплекс Väderstad Spirit 600C

Якість їх роботи не завжди влаштовувала — глибина розташування насіння не забезпечувалась і могла відрізнятися від установленого значення на 2–4 см. Насіння проростало впродовж тривалого періоду, виникала внутрішня конкуренція, знижувався потенціал поля. Це підштовхнуло до пошуку нової сівалки. 

Обирали серед кількох відомих виробників, які обіцяли суттєве покращення якості сівби. Вивчали технічні характеристики, тестували. Однак коли привезли зернову сівалку Vaderstad Spirit 600C, усі сумніви зникли. Незважаючи на дощ і вологий ґрунт, сівалка засіяла демонстраційну ділянку. Одразу ж перевірили якість виконаної технологічної операції, і з’ясували, що всі параметри було витримано з максимальною точністю. Це стало вирішальним в ухваленні рішення, тому сівалку лишили в господарстві. 

Упродовж минулого сезону сівалка відсіяла близько 1000 га. Весною сіяли гречку і сою, восени — озиму пшеницю. З усіма культурами отримали швидкі рівномірні сходи, і навіть несприятливі погодні чинники не завадили цьому. 

Сівалка точно витримує встановлену норму. За словами заступника директора з розвитку Олексія Рудяка, норма витримується з точністю 99%. Керування агрегатом здійснюється з планшета. На ньому ж одразу видно, коли якийсь із сім’япроводів забивається. Оператор бачить проблему і може оперативно її усунути, а підприємство не отримає збитків. 

Перед дисковим знаряддям встановлено розпушувачі тракторного сліду

Дворядне дискове знаряддя попереду сівалки готує ґрунт до сівби. Позаду кожного ґрунтообробного диска підведено трубки, через які вносять мінеральні добрива. Для зворотного ущільнення передбачено колісні котки, розташовані з поздовжнім зміщенням. 

Висівні дводискові сошники встановлено на індивідуальній підвісці, яка дозволяє якісно копіювати поверхню поля. М’яка гумова поверхня притискних коліс відмінно закриває борозну і створює оптимальні умови для проростання насіння. Важливо, що навіть у вологих умовах на ці колеса не сильно налипає ґрунт. Цьому сприяють чистики з двома знімачами, що забирають бруд із гумової поверхні та шпицевого диска колеса. Завершальну операцію розрівнювання поверхні виконують штригельні борони. 

Для калібрування дозувальних пристроїв насіння й добрив достатньо відібрати контрольну дозу в спеціальний мішок, зважити й внести дані в планшет. Система автоматично налаштує роботу дозувальних котушок відповідно до встановлених норм. 

Бункер об’ємом 5000 л розділено на два відділення — для насіння й добрив. Якщо ж добрива не вносять, можна весь бункер завантажувати тільки насіння. Залежно від технології на день треба робити 4–5 завантажень. Достатньо тримати на полі двох працівників. У господарстві працюють з одночасним внесенням добив, і під час сівби пшениці за весь робочий день доводилося робити всього три завантаження. 

Підприємство не практикує цілодобову роботу, бо у цьому немає потреби. За 10-годинну зміну встигали засіяти 50 га гречки або сої. З пшеницею продуктивність була дещо меншою й становила 35–40 га. Це пов’язано із вищою нормою висіву і частішими завантаженнями. Добрива й насіння завантажували з біг-бегів, на одне завантаження витрачали 5–7 хвилин. Для висіву сої застосовують усі сошники, хоча деякі господарства віддають перевагу більш широкорядним посівам цієї культури з міжряддям 30 і навіть 70 см. Однак у суцільному висіві є свої переваги. Рослини розташовані рівномірно по всьому полі, мають оптимальну площу живлення і вкрай швидко змикають ряди, закриваючи поверхню ґрунту від сонця — знижуючи випаровування вологи й не даючи шансів бур’янам. 

Сівалка працює з трактором John Deere потужністю 320 к. с., і цього цілком вистачає для роботи з 6-метровим агрегатом у будь-яких умовах і за будь-якого рельєфу. Витрати пального — у межах 7 л/га, хоча можуть змінюватись залежно від стану ґрунту й інших умов. 

Розподільчі грибки накриті стійкими до корозії пластиковими кришками

Однією з основних переваг сівалки Vaderstad Spirit 600C є висока робоча швидкість. У підприємстві «Агрохімпромцентр» вона працює на швидкості 14–15 км/год. Однак пробували працювати зі швидкістю 20 км/год — вийшло не гірше. Такий експеримент зробили, коли працювали по полю після соняшнику, з великою кількістю рослинних решток, щоб уникнути забивання. 

Розподільчі «грибки» накриті пластиковою кришкою. Ця деталь у металевому виконанні швидко кородує через вплив погодних чинників і агресивних речовин — добрив, ЗЗР та пилу. Тому конструктори Vaderstad вирішили позбутися цієї проблеми назавжди. 

Результатом роботи сівалки протягом першого сезону в підприємстві повністю задоволені. Агрегат виконав усі поставлені завдання з максимально можливою якістю і тим самим забезпечив оптимальні умови для проростання й розвитку рослин на початкових етапах.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Олексій Рудяк

Олексій Рудяк, заступник директора з виробництва 

— Ми сіяли пшеницю на одному полі двома сівалками: Vaderstad Spirit 600C та іншого європейського виробника. Сівбу виконували в один день, технологію використовували одну й ту саму, глибину висіву і норму також установили однакові. Але тепер на полі чітко видно, яка сівалка де працювала. Поясню, чому так вийшло. Сівалка Vaderstad Spirit 600C забезпечила стабільну глибину 3–3,5 см за встановлених 3–4 см. Інша сівалка не змогла забезпечити такої стабільності, і глибина висіву становила 3–6 см. Відповідно, в першому випадку сходи отримали на 7-й день. До того ж зранку вони з’явилися на перших загінках, і протягом дня згідно з рухом сівалки зазеленіла вся ділянка. За іншою сівалкою сходи отримали на 3–4 дні пізніше. Затримка призвела до дещо гіршого первинного розвитку, і в зиму рослини ввійшли слабшими. Навесні відновлення вегетації відбулося раніше на ділянці, що була засіяна сівалкою Vaderstad Spirit 600C. Вони швидше утворили вторинну кореневу систему, тому рослини мають більш насичене зелене забарвлення. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ