Техніка

Повністю використати потенціал ґрунту можна лише за правильного вибору технології та застосування відповідних машин

Сівалка з варіантами

Повністю використати потенціал ґрунту можна лише за правильного вибору технології та застосування відповідних машин.  

Віталій Чорнобривець, власник ФГ «Віктор»

Чергове відрядження, і знову зустріч із цікавою людиною. Віталій Чорнобривець, власник і керівник фермерського господарства «Віктор», що розташоване у Смілянському районі на Черкащині, в останні роки переглянув підхід до господарювання і суттєво змінив технологію обробітку ґрунту. Від класичного обробітку з оранкою практично відмовився, і зараз здебільшого застосовує поверхневий обробіток дисковими агрегатами. Під озимий ріпак взагалі ніякого обробітку не робить, сівбу виконує за технологією Strip-till, зберігаючи на поверхні поля рослинні рештки й запобігаючи випаровуванню дорогоцінної вологи. 

До цього методи господарювання практично не відрізнялися від загальноприйнятих, але досвід українських та закордонних фахівців аграрної галузі, які показали, що можна отримувати значно кращі результати, підштовхнув до змін. Звісно, спочатку була недовіра, і власник навіть їздив до колег і особисто сідав у комбайн під час збирання, щоб переконатися в ефективності інших підходів до землеробства. Також свою частку внесли зміни клімату й періодичні посухи. Досвід показав, що на полях, де з осені виконували оранку, запаси продуктивної вологи навесні були відчутно меншими, ніж на стерні або після поверхневої культивації. 

У результаті підхід до землеробства було переглянуто. На перше місце було поставлено збереження структури ґрунту й підвищення популяцій корисних мікро- і макроорганізмів у верхньому (орному) шарі. Це потребувало змін парку техніки, і важливим моментом став вибір посівного комплексу. Розглядали агрегати кількох відомих виробників, і навіть робили польові порівняння. Найбільше сподобалася сівалка Horsch Focus TD, і не в останню чергу через багатофункціональність і широкі можливості у сівбі та внесенні добрив. 

До сівалки обрали опцію MiniDrill для висіву дрібнонасінних культур або добрив у мікрогранулах

Передусім агрегат привернув увагу власника можливістю працювати за технологією смугового обробітку, локально вносити добрива на два рівні, працювати з міжряддям 17,5 см і 35 см завдяки швидкій заміні блоку сошників, використовувати бункери для насіння або добрив залежно від потреби. Додатковим бонусом стала опція MiniDrill для висіву дрібнонасінних культур або добрив у мікрогранулах. 

Агрегат працює з трактором John Deere потужністю 375 к. с. Робоча швидкість — у межах 10–12 км/год. Середні витрати палива становлять 17 л/га, що обумовлюється використанням розпушувальних лап TerraGrip, які заглиблюються на глибину до 35 см і створюють значний додатковий опір. 

Сівалка відсіяла близько 3000 га, особливого зносу не спостережено. Взагалі до конструкції агрегата за цей час претензій у власника не виникало. Що стосується результатів експлуатації, більш-менш повну картину реально буде побачити за кілька років. Однак вже нині можна говорити про значні покращення у роботі з ріпаком: якщо раніше отримували 35–38 ц/га, то зараз вдається досягати 55 ц/га і більше. Головне, щоб умови для сівби були хоча б мінімально сприятливими. Зернові культури також показують хороші результати, хоча вони менше страждають від дефіциту вологи. 

Висівні секції Turbo Edge з міжряддям 35 см — анкерні. Цієї весни ними сіяли соняшник, щоб перевірити ефективність такого розташування рослин. Ярий ріпак ними посіяти не вдалося — прикочувальні колеса підіймали ґрунт разом із насінням. 

Інший висівний блок із міжряддям 17,5 см має дискові сошники TurboDisc. Кожен сошник складається зі здвоєних дисків, прикочувального колеса й граблини позаду. Одразу за висівальною трубкою встановлено «язичок», який не дає насінню вистрибувати з борозни. 

Заміна блоку з 17,5 см на 35 см займає 5–10 хв. Основних кріплень небагато, а насіннєпроводи фіксуються швидкознімними хомутами. Секція з вузькими міжряддями доволі добре показала себе у роботі по вологому ґрунту. Попри значне налипання бруду, якість сівби була на високому рівні. 

Секція з вузькими міжряддями доволі добре показала себе в роботі по вологому ґрунту. Попри значне налипання бруду, якість сівби була на високому рівні

Посівний комплекс оснащено власним комп’ютером, до якого вводять дані про тип культури й норму висіву. Потім чіпляється мішок, вмикається котушка й виважується порція насіння. Насіння зважують на вагах, і отриману цифру вводять у комп’ютер. Після цього роблять ще два зважування, і на цьому калібрування завершується. Зазвичай відхилення від встановленої норми не перевищує кількох десятих відсотка. На ріпаку відхилень практично немає, на зернових культурах трохи більші, але все одно їх важко помітити, і на роботі це аж ніяк не позначається. Калібрування дозувального пристрою для добрив відбувається аналогічно.

 Не обійшлась поїздка і без візиту на поля. Власник демонстрував роботу анкерного блоку з міжряддями 35 см. На цьому полі чотири роки не було оранки, однак і рослинних решток практично не спостерігалося. І це при тому, що урожайність попередника була значною, і після збирання залишалося багато решток. Біота, що активно розмножилася за останні роки, практично усе переробила. 

Сівба з міжряддям 35 см утворює на полі гребені, з яких дощова вода стікає безпосередньо у рядок із посівами. Взимку такі посіви сприяють утриманню снігу й захищають озимі культури. Це також показав власний досвід: коли ріпак зійшов надто пізно і входив у зиму недорозвиненим, були сумніви щодо перезимівлі культури. Однак завдяки мікрорельєфу рослини спокійно пережили зиму, хоча зазвичай ріпак у такому стані не витримує морозів і гине.  

Можливості застосування агрегата Horsch Focus TD  

Сівба ріпаку можлива із шириною міжрядь 30, 35 і 50 см. Змикання листя ріпаку відбувається швидко, незважаючи на велику ширину міжрядь. Також широкі міжряддя можна використовувати для сівби бобових культур. Кожен сошник TurboDisc/TurboEdge рухається точно за стійкою TerraGrip і колесом ґрунтоущільнювача. 

Основні стійки TerraGrip забезпечують розпушування завглибшки 10–35 см, що ідеально відповідає технології вирощування ріпаку та деяких інших культур. Під борозною руйнуються ущільнення, прибираються рослинні залишки й формується запас добрив — це найважливіші передумови для розвитку потужної кореневої системи рослин. Глибину закладення добрив можна варіювати, що дає змогу забезпечити рослини поживними речовинами саме у потрібній фазі розвитку. За несприятливих умов (підвищена вологість, низька температура) можливо вносити добрива на два горизонти у пропорції 50 : 50. Це дасть змогу підтримати рослини в їхній найвразливішій фазі та створить умови для формування кореневої архітектури вглиб ґрунтового масиву. Сівбу зернових культур можна виконувати дисковими сошниками TurboDisc із міжряддям 15 см (опція 17,5 см). Змінюючи положення вирівнювальних дисків перед ґрунтоущільнювачами, можна управляти формою і розміром гребенів або ж формувати вирівняну поверхню. Як додаткову опцію пропонують блок із висівними секціями Maestro RV для роботи з просапними культурами. Господарство вже розглянуло цю опцію і планує її придбання. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Віталій Чорнобривець, власник ФГ «Віктор  

Одного разу під час спілкування з колегою, який працює у Жашківському районі, мова зайшла про урожайність ріпаку. Коли я почув, що його ріпак дає по 50 ц/га і більше, одразу не повірив. Я бачив той ріпак — мій мав вигляд значно перспективніший. Домовились, що я приїду в жнива й особисто переконаюся в такому результаті. Коли прийшов час, поїхав до колеги, сів у комбайн і побачив на власні очі, що урожайність становить 58 ц/га. До речі, ріпак на власних полях того року дав лише 38 ц/га. Так я зайвий раз переконався, що ми не вміємо працювати із землею, не знаємо, що треба їй дати, щоб отримати більше. У світі є багато прикладів, коли досягають високої урожайності стабільно, а не як подарунок долі. 

Придбання сівалки HORSCH Focus TD стало нашою реакцією на потреби у змінах. Цей агрегат має потужні передні лапи, які окрім розпушування виконують функцію внесення добрив на два рівні. Так ми працюємо під час сівби ріпаку. Під інші культури вносимо КАС, тому зазвичай вистачає внесення на один рівень. Дуже зручно, коли у будь-який момент можна щось додати до технології.  

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ