Тваринництво

Підвищення рентабельності свинокомплексу можливе за проведення профілактики уражень ратиць свиней

Легка хода

Легка хода

Одним із резервів підвищення рентабельності свинокомплексу є профілактика уражень ратиць свиней

Кульгавість свиноматок призводить до істотного зниження їхньої продуктивності та погіршення виробничих показників господарства. Саме тому профілактика уражень ратиць й усунення їх наслідків відіграють важливу роль у підвищенні рентабельності свинокомплексу. Оскільки цей дефект значно впливає на продуктивність цінних тварин, від добробуту яких багато в чому залежить успіх в бізнесі. 

Зазвичай на фермах виявляють тільки хронічні випадки захворювання, в той час як невеликі ураження часто лишаються непоміченими, бо вони з’являються, як правило, на внутрішній поверхні ратицевої стінки, що ускладнює будь-які ветеринарні маніпуляції з тваринами та їх лікування. Тим часом кульгавість — третя за поширеністю причина вибракування, яка призводить до виведення зі стада приблизно 15% свиноматок. На жаль, реальне значення цієї проблеми недооцінюють, хоча вона незрідка є однією з передумов до погіршення репродуктивної функції тварин, зниження кількості опоросів, недостатньої кількості народжуваних поросят. Усе це закінчується раннім вибраковуванням. 

Причини кульгавості свиноматок 

Ураження ратиць у свиноматок буває двох основних видів. Визначення переважного в стаді типу захворювання дає змогу провести ефективні коригувальні заходи. З урахуванням того, що лікування кульгавості часто буває складним і малодієвим, особливу увагу слід приділити ефективній профілактиці. 

Прикладом значного поширеного захворювання є розростання ратицевого рога, яке часто спостерігається за групового утримання свиноматок. Як правило, основна причина ураження п’яткової частини ратиці полягає в підлоговому покритті, особливо якщо воно тверде або в поганому стані. Ризик ушкоджень зростає за зношеної щілинної підлоги, особливо яка містить будь-які предмети, що виступають над її поверхнею. 

Ще одним чинником ризику є порушення санітарно-гігієнічних норм: гній розм’якшує ратицевий ріг, спричиняючи бактеріальне зараження тканин. Під час контакту свиноматок із брудною вологою підлогою і за поганих умов утримання в них з’являється інший знайомий багатьом тип ураження — тріщина білої лінії. У цьому разі після розм’якшення ратицевого рога відбувається його інфікування, а потім починається запалення. 

До тріщин білої лінії й підошви призводять і механічні пошкодження у тварин, отримані в результаті бійок, поштовхів і падінь. Передумовами ураження ратиць також можуть бути метаболічні порушення (наприклад, мастит і метрит). Зниження якості ратицевого рога і запалення є особливо гострою проблемою перед опоросом і після нього. Встановивши, який тип ураження переважає в стаді, фахівці можуть вживати заходів щодо зниження захворюваності, виходячи з виявлених причин. 

Способи боротьби з кульгавістю 

Головним способом боротьби з кульгавістю у свиноматок є зміцнення ратицевого рога, оскільки міцний ріг краще протистоїть дії навколишніх чинників, що призводять до розвитку захворювання. Для його профілактики та лікування необхідно вводити в раціони тварин цинк, мідь і марганець у достатньому обсязі й у тій формі, що найкраще засвоюється і метаболізується в організмі. 

Мінерали незамінні для вироблення кератину, а тому їх згодовування позитивно впливає на міцність ратицевого рога і загоєння пошкоджених тканин ратиці та шкіри. Важливо, щоб мікроелементи відрізнялися високою метаболічною доступністю в організмі. Зокрема, щоб вони зберігали стабільність у кислотному середовищі шлунку, не підпадали під вплив антагоністів і мали легкорозчинну й засвоювану форму. Існує ціла лінійка високоефективних метал-амінокислотних комплексів, що мають усі перелічені характеристики й використовують так званий амінокислотний транспортер для засвоєння мікроелементів. 

У рамках одного з дослідів з оцінювання поширеності кульгавості в стаді свиноматкам уводили в корм рівну кількість цинку, марганцю й міді. Частина тварин отримувала мікроелементи тільки з неорганічних джерел, а частина — з неорганічних у поєднанні з органічними. У свиноматок, раціон яких містив 50 мг цинку, 20 мг марганцю і 10 мг міді в органічній формі з високоефективного метал-амінокислотного комплексу, кульгавість спостерігалася на 16,5% менше. 

Таким чином, щоб скоротити фінансові втрати через кульгавість свиноматок, фахівцям слід з’ясувати, який тип пошкоджень ратиць переважає у їхньому господарстві, після чого застосувати заходи для усунення його причин. Рекомендовано вводити в раціон мікроелементи, що сприяють укріпленню ратицевого рога й надійно захищають тварин від подібних захворювань. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ