Тваринництво

Впоратися з проблемами відлучення поросят можна дотримуючись принципів годівлі та утримання

Увага до найменших

Увага до найменших

Впоратися з проблемами відлучення поросят можна, дотримуючись принципів якісної годівлі та комфортного утримання

Як і будь-який інший організм, молоді поросята потребують особливої уваги, догляду і, чи не найважливіше — правильного, повноцінного і збалансованого харчування. Кормові потреби залежать від живої ваги, споживання енергії, статі, генотипу, імунного статусу та умов навколишнього середовища.

Фізіологічні особливості раннього постнатального росту і розвитку тварин характеризуються високим рівнем інтенсивності метаболічних процесів, що вимагає постійного надходження значної кількості поживних речовин. Важливо розуміти, що за допомогою генетичного відбору селекційної роботи в останні десятиліття зріс середній показник плідності свиноматок, водночас це призводить до зменшення середньої ваги новонароджених поросяток. Показово, що протягом перших 10 діб життя поросят їх жива маса зростає у 2–2,5 раза. Надалі ці темпи трохи зменшуються, але все ж є високими — протягом 30 діб збільшення становить 6–8 раз, а через два місяці свинки досягають ваги, що переважає цей показник під час народження уже у 15–25 разів. Більша вага відлучених поросят гарантує, що фізіологічний стан їхнього організму досягає достатнього рівня, який необхідний, щоб впоратися з проблемами відлучення. Темпи приросту 220 г/добу прийнятні для комерційного вигодовування свиней, хоча важливо пам’ятати, що це тільки приблизно 40% їх потенціалу, який сягає 550 г на добу.

Вік відлучення

До відлучення поросят, яке переважно проводять на 21 або 28 добу життя, основна кормова потреба тварин забезпечується материнським молоком. Саме у цей час основна увага має бути приділена раціону лактуючих свиноматок, від чого значно залежить рівень секреції ними молока. Молоко свиноматок містить не лише поживні речовини, а й комплекс біоактивних сполук (протиінфекційні агенти, травні ферменти, гормони, фактори росту тощо), які регулюють роботу травної й імунної систем, забезпечують пасивний імунний захист. Власна ж імунна система поросят дозріває в різні фази протягом перших шести-семи тижнів. Тому слід розуміти, що, чим швидше відлучають поросят, тим дорожчі й високоякісніші кормові інгредієнти потрібно використовувати для підтримки тварин у цей фізіологічно складний для них період. Якщо ви не готові до цього, очевидно, розумнішим рішенням буде відтермінувати відлучення до 28 доби. На вік відлучення також можуть впливати процедури боротьби із захворюваннями й стан здоров’я поголів’я. За раннього відлучення, коли поросят починають утримувати ізольовано від свиноматки, зменшується ймовірність їхнього зараження ендемічними та кишковими інфекціями.

Також важливим є дотримання найвищого рівня гігієнічної й зоотехнічної культури в цей період. Власне, протягом перших трьох-чотирьох тижнів у поросят відбувається формування й становлення повноцінних функціональних і морфофізіологічних характеристик травної системи.

Стрес-чинник

Ще одним надважливим чинником, який в Україні все ще часто недооцінюють, є стрес-чинник. Є чітка залежність — чим молодше порося, тим більший ризик стресу. Стрес негативно впливає на добробут поросят, уповільнює ріст і робить їх сприйнятливішими до хвороб. Найбільшого стресу поросята зазнають під час їх змішування й формування великих соціальних груп. Основним біологічним поясненням цього є прагнення тварин до ієрархічного домінування, а не до змагання за першочерговий доступ до корму й води, як деколи помилково вважають. Тому надання тваринам додаткових годівниць і напувалок не усуває проблему. Найкритичнішими є перші чотири години після перемішування, хоча соціальна стабільність установлюється протягом кількох діб. Отже, стрес під час відлучення неминучий, але хороший менеджмент, безумовно, може його зменшити.

Стратегія мінімізації стресу від змішування відлучених поросят має полягати у тому, щоб формувати групи з якомога молодших тварин, уникненні реміксів. Варто намагатися переміщувати всіх поросят у незнайомий загін одночасно або за короткий проміжок часу, змішувати відносно однакові за розміром групи або тварин із подібною масою тіла, якщо це можливо — залишати для тварин додатковий простір, обприскати поросят загальним запахом. Для зменшення стресу пропонують застосовувати навіть такі неординарні заходи, як створення фонового звукового супроводу (радіотрансляція чи музика), що дає змогу відвертати увагу свиней від реакцій, спричинених, наприклад, брязканням обладнання, стуком дверей чи шумом персоналу. Доцільним і ефективним є використання для поросят спеціальних «іграшок», зокрема гумових, що може допомогти зменшити агресію та кусання хвостів. Цікаво, що контакти між різними послідами перед відлученням поросят можуть полегшити адаптацію до соціальної взаємодії між тваринами, зменшити рівень стресу під час відлучення, що призводить до поліпшення добробуту та росту при відлученні.

Температурний режим

Життєво важливе значення після відлучення поросят відіграє температурний режим їх утримання. Відразу після відлучення енергія споживання падає, бо поросята навчаються їсти сухий корм через нерегулярні проміжки часу замість того, щоб пити молоко щогодини. Ці втрати енергії призводять до більшої чутливості поросят до холоду, тому дуже важливо тримати їх у теплі, особливо під час першого тижня після відлучення.

Якщо тварина перебуває в зоні теплового комфорту (тобто в межах температурного діапазону, у якому вона почувається найкраще), вона ефективніше зберігатиме свою енергію, буде повноцінно харчуватися і матиме високий потенціал росту. На це також може впливати рух повітря, щільність і тип підлоги тощо. Наприклад, свині, яких вирощують на повністю ґратчастій підлозі, мають більшу потребу додаткового обігріву, ніж ті, що утримуються на солом’яних підстилках. Установлено, що невеликий протяг 0,15 м/с еквівалентний падінню температури повітря на 3 °C, тоді як протяг силою вже 0,5 м/с відповідає температурному падінню аж на 8 °C! Тому рекомендована швидкість повітря не більше як 0,15 м/с, крім випадків, коли необхідне охолодження.

Загалом температура навколишнього середовища має підтримуватися в максимально вузьких межах (наприклад, ±2 °C) Різкі коливання температури можуть провокувати виникнення діарей та інших захворювань. Слід уникати зниження температури в нічний період. Водночас дуже важливою є якість повітря, адже його забруднення такими газами, як аміак, сірководень, діоксид вуглецю й оксид вуглецю, може спричинити проблеми зі здоров’ям поросят, зменшити споживання корму та повільніші темпи росту. Запорукою добрих продуктивних результатів є сучасні високоякісні вентиляційні системи, що ефективно видаляють водяну пару, пил і шкідливі гази й допомагають контролювати температуру.

Якісна годівля

Сучасні кормові схеми, які застосовують у промисловому свинарстві, передбачають додаткове до молочного підживлення поросят, починаючи уже навіть із 4–5-ї діб життя спеціальними престартерними комбікормами (до 20 г/добу). Ефективна відгодівля розпочинається з престартеру. Це сприяє кращому розвитку мікроворсинок тонкого кишківника поросят, підвищує ензиматичну активність, завдяки чому краще перетравлюються компоненти корму. Уже після відлучення поросят починають годувати так званими кормами-стартерами, які мають забезпечити достатній рівень надходження в організм тварин енергії і протеїнів для їх повноцінного росту і розвитку. Слід забезпечити поросятам споживання стартерного комбікорму досхочу, тобто корм має бути в постійному доступі для тварин. Дуже важливо, щоб поросята також мали постійний безперебійний доступ до якісної чистої води. Середньодобове споживання води поросятам оптимально має бути забезпечене від 500 мл у перший тиждень життя тварин до 3,5 л на 10-й тиждень.

Сьогодні ринок насичений великим спектром різноманітних комбікормів, преміксів, вітамінних комплексів тощо для відгодівлі свиней. Обираючи їх, слід звертати увагу не лише на рекламні характеристики високих приростів, а й насамперед переконатись, що обраний продукт забезпечить використання різних джерел протеїну (оптимально, коли протеїнові складники мають не лише рослинне, а й тваринне походження), збалансований уміст амінокислот (включно з незамінними, метіоніном, лізином, триптофаном, треоніном), вітамінів і мікроелементів, високі смакові якості корму. Фіксована кількість кожної амінокислоти потрібна для виробництва м’язового протеїну. Якщо є дефіцит однієї з амінокислот, організм може виробляти протеїн, що негативно відбивається на продуктивності. З іншого боку, за надмірного надходження амінокислот, оскільки тварина не може їх зберігати, метаболічні особливості їх виведення також призводять до зниження продуктивності.

Важливо, щоб обрана композиція корму не була схильною до утворення пилу, мала високі не лише біохімічні, фізіологічні, мікробіологічні, а й фізичні показники. Тільки комплексне оцінювання якості корму дасть змогу вам обрати такий, який матиме добрі показники засвоєння компонентів корму, буде безпечним і зручним у застосуванні й у результаті забезпечить високий рівень перетравлення, істотні щодобові прирости, добру конверсію корму, що втілиться в кращу м’ясність, зменшить рівень стресу у тварин, покращить усі показники кінцевої продукції.

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ