Тваринництво

Українські свинарі відвідали виставку World Pork Expo

Є чого повчитися!

Є чого повчитися!

Українські свинарі відвідали виставку World Pork Expo.

З 1988 року Національна рада виробників свинини США збирає професіоналів галузі з усього світу на три дні навчання інновацій і спілкування у рамках World Pork Expo — найбільшої у Північній Америці спеціалізованої виставки зі свинарства. Подію, котра проходила у червні, відвідала й українська делегація. Поїздка відбулася за підтримання Агенції міжнародного розвитку США (US AID). Своїми враженнями учасники виставки поділилися з журналом The Ukrainian Farmer

ЄВГЕН ШАТОХІН, офіційний представник Genesus в Україні 

— На World Pork Expo були представлені технології й обладнання для всіх технологічних процесів, пропозиції кормових, генетичних компаній, розробників програмного забезпечення для свинарства тощо. Компанія Genesus також була представлена на виставці двома павільйонами. 

На виставці багато спілкувався з фахівцями галузі — представниками господарств, зокрема клієнтами Genesus із Канади, США, Мексики й тими, хто цікавиться нашою генетикою, а також представниками комерційних компаній. Основний меседж — брак кваліфікованих кадрів на свинофермах. Ця проблема є інтернаціональною. У цьому контексті невибаглива генетика Genesus має активний попит, відтак свині не потребують кваліфікованого догляду, на який витрачається багато часу. Філософія Genesus: свиноматка повинна народжувати помірно велику кількість поросят і сама давати їм раду, що на практиці означає мінімум сортувань. Адже з браком кваліфікованих кадрів проблема сортування тільки зростає, як і тривалість різних операційних процедур на фермі. 

Приємно зазначити, що в Україні ми маємо три господарства, які мають по 14,7–15 живонароджених поросят на перших опоросах, дуже добру збережуваність гнізда й досягають ваги 123 кг в 152 дні. Наша присутність на українському ринку зростає, маємо ще двох партнерів, які планують продукувати свинок F1 — загалом їх буде три. На кінець року ще один наш партнер уведе в експлуатацію ферму-нуклеус, де будуть локалізовані три породи — ландрас, йоркшир і дюрок. Тому Genesus має потенціал для розвитку в Україні. Плануємо до кінця 2025 року охопити мінімум 10% українського ринку. 

ДЖИМ ЛОНГ, президент і генеральний директор Genеsus Inc. 

— Дуже радий бачити українських свинарів на виставці World Pork Expo. Приємно ваше прагнення розвиватися, незважаючи на складні часи у вашій державі. Висловлюю захоплення народом України, його стійкістю та бажаю якнайшвидшої перемоги у війні. 

Війна принесла розруху у вашу країну, але від українських свинарів почув, що свинарство нині має дуже добру рентабельність і перспективи розвитку. Ми розуміємо, що це відбулося частково через втрати, яких зазнала свинарська галузь унаслідок бойових дій чи окупації. Але тяжка ситуація відкриває великі можливості для ефективних операторів ринку, які готові розвиватися. Genеsus Inc. також планує розширювати свій бізнес в Україні, із задоволенням чекаємо нових контрактів, нових партнерів компанії у промисловому виробництві та продукуванні племінних тварин. 

Глобальна ситуація у свинарстві, на відміну від України, значно гірша. Сьогодні збитки від однієї свині, яка йде з відгодівлі на забій у США та Канаді, становлять 50–80 дол. Дуже важко в такій ситуації говорити про розвиток — поголів’я в США активно ліквідується. Чимало компаній, фінансове становище яких не дасть змоги втриматися на плаву. Але ми розуміємо: завжди після зменшення пропозицій на ринку ціни зростають. 

Це ми бачимо на теренах ЄС, де за два роки загальне поголів’я свиней скоротилося на 12 млн голів і ліквідація триває. На сьогодні Європа практично вийшла на рівень самозабезпечення з можливістю експортувати визначені специфічні продукти від забою (шкіра, шпик, субпродукти), які не споживають у ЄС. Ціна живця коливається від 1,90 до 2 євро, зокрема в Іспанії (до речі, це єдина країна, де за два роки загальне поголів’я свиней зросло на 1,3 млн голів). Ліквідація поголів’я у ЄС спричинена стараннями активістів, які опікуються проблемами довкілля та благополуччям тварин, а також через високі ціни на корми. Тренд на зменшення галузі у традиційних виробників свинини — Німеччині, Нідерландах — є незворотним: сімейні ферми, що виходять із тваринницького бізнесу, не планують його відновлювати, молодь не хоче працювати у цьому бізнесі. 

На щастя для України, принаймні найближчими роками, не варто очікувати дешевої свинини з ЄС. Ми вважаємо, що перепони експорту свинини до ЄС, пов’язані з АЧС, будуть протягом двох-трьох років усунені за допомогою різних інструментів, і це відкриє можливості експорту української свинини до ЄС. 

Важлива для розуміння ситуація в Китаї, який знову переживає потужну хвилю ліквідації поголів’я, пов’язану з новим витком АЧС. Китай є дуже закритою країною, тож наша аналітика базується не на офіційних джерелах, а на інформації наших представників у Китаї. Китайські виробники мають збитки, зіставні зі збитками американських чи канадських фермерів. Однак ми бачимо, що хвиля ліквідації сходить нанівець, очікуємо, що у вересні ціна відновиться, але поголів’я так швидко не відновиться, тож Китай почне активно імпортувати свинину. Одним із головних постачальників будуть США, і таким чином тиск на свинарську галузь Північної Америки знизиться. 

САНАСАР КУЮМЧЯН, власник ПП «Сігма» 

— На World Pork Expo я вже втретє. Цього разу найбільше нас цікавило обладнання для свинокомплексів, зокрема, хотіли побачити нові рішення для скотовозів і кормовозів. Окрім того, було цікаво зустрітися з колегами з інших країн, порівняти їхні результати з нашими. Можу сказати впевнено: нас уже складно чимось здивувати. Коли я вперше потрапив на виставку 2011 року, для мене це був шок — все було нове, дивовижне. Нині масштаби виставки менші. Натомість за цей час не лише наше господарство, а й загалом вітчизняне свинарство зробило ривок уперед, ми вже застосовуємо у виробництві передові світові технології. Окрім того, завдяки Інтернету знаємо багатьох виробників з усього світу і якість їхньої продукції. Тому наші свиногосподарства, принаймні передові, нічим не поступаються іноземним колегам у технологічності та сучасному обладнанні. 

Дуже приємне враження справила зустріч із представниками компанії Genеsus Inc. — це справді світовий лідер у галузі генетики свиней. Цікавою та корисною була розповідь генерального директора компанії Джима Лонга про світові тенденції галузі на середню перспективу. Бачу, що вітчизняне свинарство має добру перспективу розвитку. Головне — перемога. 

Окрім того, мали можливість поїздити штатом Айова, який вкотре здивував своїм сільським господарством. Звісно, на господарствах не були, але посіви, тваринницькі комплекси вражають. 

РУСЛАН ПИСАРЕНКО, директор ТОВ «Камчатка» 

— На виставку я їхав із конкретною метою — дізнатися, як в Америці налагоджена взаємодія між фермерами, які вирощують маточне поголів’я, та тими, хто спеціалізується на відгодівлі. Така модель дуже сприяє швидкому зростанню бізнесу. Ця система працює і в нас, але вона не така досконала, тому хотілося розібратися в нюансах. 

У нас здебільшого підприємства працюють за повним циклом, натомість в американських свинарів вузька спеціалізація — або окремо маточник, або відгодівельник. І це зручно всім. У нас, коли ти маєш маточник і хочеш збудувати відгодівельник, щоб заробляти на своїх поросятах, маючи додаткову вартість, треба мати землю, отримати велику кількість дозволів на будівництво — це все затягується в часі й тягне великі витрати. Тому краще витрачати зусилля на пошук партнерів, які все це вже мають. 

Окрім того, зацікавили технологічні особливості будівництва свинокомплексів. Наприклад, глибокі ванни для гною під приміщенням. Я таку схему застосував у себе, і вона добре працює. 

Також на виставці впало в око багато технічних пропозицій, які дають змогу бути фермам більш автоматизованими, позбутися людського чинника. А от результатами роботи нас не здивували — у нас вони не гірші, а в деяких випадках навіть кращі. Тобто щодо виробництва ми на достойному рівні. Треба лише попрацювати над організацією роботи — цього можна повчитися в американців. Приємно було зустрітися з партнерами з компанії Genesus, з якою реалізуємо спільний проєкт. Сподіваюся на продовження співпраці. 

ДЕНИС ПРОКОПЕЦЬ,генеральний директор ПрАТ «Агрокомбінат “Слобожанський”» 

— World Pork Expo відвідав уперше. Хотілося познайомитися з технічними новаціями, які можна застосувати на нашому комплексі, що нині відновлюється після окупації. Сподобалися камери-лічильники, що фіксують кількість поголів’я, яке переміщується по галереї під час перегону з одного цеху в інший: наприклад, із дорощування — на відгодівлю. Зацікавила також 3D-камера, яка контролює добовий приріст тварин методом сканування. Особливо це важливо, коли його показник різко змінюється, наприклад, із переходом з одного раціону на інший. На основі узагальнених середніх даних приростів можна дійти висновку щодо якості комбікорму. 

Вразили властивості комплексних дезінфектантів, які здатні повністю прибирати запах аміаку. Наприклад, після обробки скотовоза вже через 10 хв можна запускати нову партію свиней. Окрім того, обробка такими засобами обходиться дешевше, ніж тими, що є на нашому ринку. На жаль, такі засоби в нас не сертифіковані. 

Багато цікавих рішень у будівництві. Наприклад, очисні споруди як такі взагалі відсутні на американських свинофермах. Там гній виводять у 3-метрову ванну, вміст якої раз на рік викачують на поля, перед цим очистивши гній за допомогою біопрепарату на основі живих бактерій. Це дешевше та менш енергозатратно, ніж наша система гноєвидалення. Так що є чого повчитися. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ