Тваринництво

Ефективний пробіотик може стати успішною альтернативою антибіотикам і не тільки

Три в одному

Три в одному

Ефективний пробіотик може стати успішною альтернативою антибіотикам і не тільки

Сьогодні значних збитків свиногосподарствам завдають хвороби із синдромом метрит-мастит-агалактії (ММА) свиноматок, клостридіози та діареї новонароджених поросят. Причиною виникнення всіх цих проблем є порушення мікробіоценозу кишківника, іншими словами — дисбактеріоз. До порушення балансу мікрофлори та набуття нею вірулентних властивостей призводять забрудненість кормів ксенобіотиками, порушення санітарних правил вирощування тварин, незбалансованість їх раціонів, стреси, вакцинація, застосування лікарських засобів.

Застосування антибіотиків із профілактичною метою не лише не розв’язує проблеми виникнення хвороб, а й, навпаки, може спричинити її — пришвидшити трансформацію умовно-патогенної мікрофлори на патогенну. Тому останнім часом альтернативою антибіотикам усе частіше стають пробіотики — препарати живих мікроорганізмів, представників нормальної мікрофлори кишківника, які мають виражені протективні властивості: біфідо-, молочнокислі та спороутворювальні бактерії, а також стрептококи й анаеробні спороутворювальні бактерії.

Пробіотики — це препарати, що значно полегшують і підвищують результативність праці будь-якого свинаря. З кожним роком пробіотики у тваринництві все впевненіше посідають провідні місця в переліку безумовно необхідних у господарстві препаратів.

Історія застосування пробіотиків сягає кількох століть. Як окремі препарати їх почали застосовувати десь із 1960-х років минулого століття, хоча насправді відомі ще з початку XIX ст. У вітчизняному тваринництві пробіотики з молочнокислих бактерій почали набирати популярності приблизно з 1933 року спільно з профілактичними щепленнями для поросят і свиней, а на початку 1950-х років були отримані рідкі ветеринарні пробіотики з пропіоновокислих й ацидофільних бактерій.

Як відомо, підвищення продуктивності виробництва та зниження собівартості свинарства на 25–30% визначається генетичним потенціалом тварин і на 50–60% — раціоном годівлі свиней і поросят. Оскільки витрати на корми — це основна частина витрат на отримання тваринницької продукції, прогрес в годівлі значною мірою позначається на ефективності всього процесу вирощування та відгодівлі. Не секрет, що на ефективність відгодівлі поросят суттєво впливає збагачення раціонів тварин новими кормовими добавками, зокрема й ветеринарними бактеріальними препаратами — пробіотиками. Науково доведено, що хороший пробіотик сприяє покращенню цілісності слизової оболонки кишківника; конкурентоспроможності щодо патогенних бактерій; виробленню бактеріоцинів і перекису водню; стимуляції імунної системи; виробленню органічних кислот; збільшенню засвоюваності корму.

Вміло підібраний пробіотик ефективно пригнічує патогенну й умовно патогенну мікрофлору кишківника у свиней, сприяє швидкості росту, формує та стабілізує нормальну здорову мікрофлору травного тракту у свиней і поросят за м’ясної, беконної або сальної відгодівлі, нормалізує обмін речовин, виробляє біологічно активні речовини — вітаміни, амінокислоти й молочну кислоту, протидіє шлунково-кишковим захворюванням без застосування антибіотиків, підвищує збереженість поголів’я будь-яких порід свиней.

Польський виробник кормових добавок розробив новий продукт Lavipan®, що працює як антибіотик, пробіотик, пребіотик.

Кормова добавка Lavipan® призначена для свиней. Відповідно до проведених досліджень, її використання значно покращує здоров’я травної системи й продуктивність тварин. Було підтверджено позитивний вплив препарату на кінцеву масу тіла поросят, зафіксовано вищі добові прирости поросят за одночасного зниження коефіцієнта конверсії корму.

Lavipan® є сумішшю молочнокислих бактерій, дріжджових і рослинних речовин. Цей продукт позитивно впливає на бактеріальну флору травного тракту, а також сприяє розмноженню молочнокислих бактерій, завдяки яким пригнічується ріст шкідливих бактерій E. Coli, Salmonella і Clostridium, продукує вироблення β-глюканов і травних ферментів у тварин, а також стимулює вироблення імуноглобулінів, пов’язує мікотоксини, що містяться в кормах.

Варто також зазначити, що продукт являє собою суміш пробіотичних організмів. До його складу входять пробіотичні бактерії, такі як: Lactococcus lactis, Carnobacterium pergens, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum і живі дріжджові культури: Saccharomyces cerevisiae.

Важливо, що бактерії, які містяться в Lavipan®, живі, це — витяжки зі свині, риби коропа, бройлера й індика! Вони захищені жировою й білковою оболонками від високої температури та від шлункового соку! Оскільки ці бактерії живі, то вони виробляють бактеріоцини, що пагубно діють на патогенну мікрофлору! Якщо використовувати Lavipan® для свиноматок, то їх можна не вакцинувати від E. coli! Бактерії поїдають патогенну мікрофлору.

До переваг цієї кормової добавки у вирощуванні свиней належать: здорова мікрофлора травного тракту у тварин, швидше одужання після лікування антибіотиками, унеможливлює розвиток діареї, значне зростання приростів.

Коли краще застосовувати пробітики? Свиноматкам найліпше задавати у другому періоді супоросності. Препарат запобігає закрепам і розвитку патогенної мікрофлори в товстому відділі кишківника.

Поросятам препарат застосовують у період стресу після відлучення (відбирання) від свиноматки, зміні оточення (манеж, поросята з інших приплодів), низьких температур у приміщенні, зміни способу годівлі (враховуючи незрілість травної системи та можливих помилок у годівлі), за наявності шкідливих речовин і мікроорганізмів. Звичайно, препарат потрібен у період одужання після хвороби й антибіотикотерапії. Доцільно застосовувати у два останніх дні з антибіотиком, щоб не дати розвитку патогенній мікрофлорі. За механізмом дії препарати пробіотиків є багатофакторними лікувальними засобами. Вони мають антагоністичну активність щодо широкого спектра патогенних й умовно-патогенних мікроорганізмів, здійснюють коригувальний вплив на біоценоз і стимулюють репаративні процеси в кишківнику.

Оскільки препарат стійкий до високих температур, він добре переносить умови грануляції у виробництві кормів.

Таким чином, застосування пробіотиків у промисловому свинарстві дозволяє підвищити продуктивні якості, особливо молодняку свиней, знизити витрати на лікування тварин, зменшити період технологічного процесу вирощування тварин до забійної кондиції.

Загалом це дозволяє підвищити економічну ефективність свинарства й в умовах обмеження застосування лікарських засобів є надійним інструментом зниження захворюваності свиноматок і поросят.

Інна Бірюкова
журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ