Овочі-Ягоди-Сад

Томатні хіти сезону

Томатні хіти сезону

З овочами від провідної селекційної фірми «Гавриш» фахові підприємці добре знайомі. Її бджолозапильні огірки вирощують фактично всі потужні тепличні комбінати. Виробники зеленних культур, що працюють у скляних і плівкових теплицях, віддають перевагу саме гавришівським кропу, салатам, василькам, цибулі. Окремо варто розказати про тепличні томати компанії «Гавриш».

 

Саме з томатів колись почалась історія компанії, адже засновник підприємства — Сергій Гавриш — був відомим як селекціонер томатів.

 

Розповідаючи про історію селекції томатів компанією «Гавриш», директор її українського представництва Олександр Динник згадав про популярну в 90-ті роки ХХ ст. Верліоку F1, що мала на ринку неабиякий попит. На зміну їй було створено Благовіст F1. Із появою на українському ринку голландських компаній ці гібриди втратили свої позиції — голландці перемогли за позиціями «товарність» і «транспортабельність», але в номінації «смакові якості» впевнено тримають лідерські позиції гавришівські гібриди, з-поміж яких варто назвати Фараон F1 і Алькасар F1.

 

Нині спеціалісти компанії щороку виводять близько 100 гібридів томатів, але тільки 1–2 з них вдається прижитися й зарекомендувати себе на споживчому ринку. Так, у Реєстрі сортів, придатних для вирощування в Україні, міститься 6 гібридів і ще 2 нині на випробуванні. Хоча в базовому каталозі компанії «Гавриш» представлено всі сортотипи томатів, що популярні у споживачів різних континентів. Наприклад, в азійських країнах найбільш запитуваним є насичено-червоний томат із плодом масою 150–160 г. Український споживач віддає перевагу червоному чи рожевому томату вагою 160–180 г. Набувають популярності в Україні чорні та жовті томати. Туреччина вирощує винятково червоноплідні томати й взимку є основним постачальником їх на наш ринок. Європейцям до смаку біфтомати масою 220–250 г, а росіяни в захваті від томатів-гігантів, вага яких сягає за 200 г.

 

Є в каталозі компанії томати з підвищеним умістом лікопіну. Їх вирощують на невеликих площах, бо споживачі ще мало обізнані із цим селекційним ноу-хау. Цей сортотип помідора є дуже солодким на смак і продається в найвищій ціновій категорії на рівні з коктейльним сортотипом. Найдорожчими є томат-чері з екзотичним забарвленням, формою та способом подачі (з хвостиком чи на гілці).

 

Нині селекціонери компанії «Гавриш» винайшли і пропонують виробникам придивитися до перспективного гібрида Т-34 — це велика сливка для скляних теплиць вагою 140–150 г. Потенційна врожайність 45–46 кг/м2. Плоди на продаж можна збирати з китицями.

 

Калібр 7,62 F1.

Фото ліворуч — перша китиця (13.05.16),

праворуч — врожайність (13.07.16)

Екзотичний Наомі F1
Однорідність томатів Мопс F1

Фахівці компанії приділяють неабияку увагу технологічним питанням вирощування своїх гібридів. Вони нагадують, що індетермінантні (високорослі) томати мають особливості у формуванні рослини. Якщо проводиться раннє садіння розсади у скляні теплиці, то є сенс залишати на першій китиці 2–3 плоди, на другій — не більше ніж 3, на третій — 4, а потім нехай рослини формують і по 5, і по 6 плодів. Таким чином, рослина на перших етапах росту не навантажується, акумулює сили для свого розвитку, що знадобляться їй для тривалої роботи упродовж вегетації.

 

Зазвичай томати формують плоди нерівномірно. Це швидше генетична, а не технологічна особливість. На першій китиці плоди завжди будуть більшими за розміром, ніж на наступних. Наприклад, гібрид із стандартною масою плодів 160–180 г на першій китиці формуватиме плоди вагою 200–220 г, а на наступних китицях він в’язатиме типові за розміром і масою помідори. Наприкінці серпня, коли температура повітря почне знижуватися, доцільно прищипнути верхівку рослини — почнеться її відновлення, і гібрид формуватиме плоди оптимального розміру. Якщо побачите, що рослина формує на китицях різнорозмірні плоди, знайте — у виробництво потрапила насінина генетично недопрацьованого гібрида помідора.

 

Однією з проблем в період достигання томатів є розтріскування. Щоб уникнути цього, варто поливати рослини в ранковий час і припиняти до полудня. Річ у тім, що після поливання рослина інтенсивно поглинає воду й припиняється процес фотосинтезу. За темнової фази фотосинтезу в рослини підвищується дихання й не відбувається транспірація (випаровування) вологи. Її надлишок накопичується в плоді, що призводить до розривання шкірки. За ранкових поливань рослина встигає отримати належну кількість вологи й рівномірно розвивається, не даючи тріщин.

 

У гонитві за швидкими грошима фермери часто-густо, обираючи для виробництва гібрид, зауважують на такі його властивості, як висока врожайність, стійкість до хвороб, транспортабельність, ранньостиглість, тривале зберігання (до двох тижнів) без втрати товарності, за якими забувають про такий важливий критерій, як смак, за який упевнено голосує гаманцем споживач. Саме тому потужні тепличні комбінати України, зокрема «Калинівка», Зміївська, Харківська, Кременчуцька овочеві фабрики, яким доводиться змагатися на внутрішньому ринку з турецькими виробниками, масово вирощують гавришівські гібриди овочевих культур. Їхній досвід охоче запозичують і невеликі фермерські господарства, які працюють у плівкових теплицях.

 

Саме таке невеличке, але професійне фермерське господарство «Дукат Агро», що в селі Горохове Кагарлицького району Київської області, запропонувало нам подивитися на результати їхньої співпраці із селекційною компанією «Гавриш». Господарство невелике, має в обробітку 20 га, на яких розташовано плівкові теплиці з огірками й томатами, кілька термотеплиць із зеленними культурами (салатом, кропом, руколою, васильками, цибулею на перо). У відкритому ґрунті вирощують квіти, цибулю, часник, кабачки, зеленні, суниці, мають інтенсивний яблуневий сад, до якого додали горіховий і ділянку з фундуком.

Обравши бренд «Стежка життя!», господарство відмовилося від хімічних засобів захисту й працює за біометодом.

 

Керує в «Дукат Агро» Олександр Гроздь — донедавна військовослужбовець, який за 10 років в овочівництві став неабияким професіоналом. Він, зокрема, розповів, що в плівкових теплицях є коротка сівозміна — огірки та томати.

 

Насіння обох культур господарство традиційно купує в ТОВ «Гавриш Україна» — воно чи не єдине на українському ринку пропонує органічним господарствам непротруєне насіння зі 100-відсотковою схожістю. Далі насіння було передане «Київській овочевій фабриці», яка на замовлення фермерів професійно вирощує розсаду. Забирали свої томати у 45-денному віці. «Ми намагалися самостійно вирощувати розсаду, але, оскільки не маємо власного розсадного відділення, якість була не така, як треба. Розсада, вирощена овочівниками-фахівцями з «Київської овочевої фабрики», нас цілком задовольняє, вона доволі міцна, витримує транспортування та всі пов’язані з ним стреси, чудово приживається», — зауважив Олександр Гроздь. Перед садінням розсади гібридів помідорів у теплицю вносили в ґрунт рублену мульчовану солому, торфосуміш і натуральний перегній із найближчих ферм. До садіння розсади в плівкову теплицю поверхню ґрунту обробляли Триходерміном і Планрізом у нормі 100 г на 10 л води, щоб запобігти появі ґрунтових грибів і бактерій, які є збудниками багатьох томатних хвороб.

 

Перед самою посадкою розсади у ґрунт, щоб убезпечитися від вовчка звичайного, корінець вмочували в рідкий розчин Вофатоксу. Після посадки розсади на постійне місце вирощування теплицю повторно обробили Триходерміном і Планрізом.

 

Узимку й ранньою весною плівкові теплиці доводиться опалювати, підтримуючи температуру на рівні +16 °С. Через крапельне зрошення впродовж вегетації томати підживлюють комплексними мінеральними добривами (калієм, фосфором), спеціально підібраним Мастер 2020 (2 г/л води). Хімічні засоби захисту від хвороб і шкідників у господарстві не застосовують, дотримуються сівозміни й користуються біопрепаратами, якими обробляють поверхню ґрунту до та після садіння рослин проти шкідливої мікрофлори. Запилення квіток в рослин гібридів відбувається за допомогою джмелів. Їхній вулик розташовують по всій теплиці.

 

 

«Кожен гібрид томату по-своєму формує китицю та квітки на рослині. В середньому починає цвісти квітка через 1–1,5 місяця після садіння розсади. Від цвітіння до збирання перших плодів проходить 2 місяці. Від садіння розсади до збирання перших плодів — 3–3,5 місяця. У цей період обов’язково проводимо листкове підживлення в період дозрівання плодів брексилом кальцію (2 г/л води). Це дозволяє з однієї китиці великоплідного гібрида зібрати 1,5–2 кг плодів, середньорозмірного — 0,5 кг, із дрібних, чері та коктейльних — 0,2 кг», — наголосив керуючий ФГ «Дукат Агро» і додав, що вже багато років перебуває в захваті від насіннєвого матеріалу компанії «Гавриш», яке не лише демонструє відмінну схожість, приживлюваність, стресостійкість, радує виходом надзвичайно смачної, духмяної продукції з 1 м2.

Керівник фермерського господарства «Дукат Агро» Олександр Гроздь переконаний, що «кожна людина має робити свою справу: одна — винаходити бездоганні гібриди, друга — їх продавати й консультувати виробників, третя — вирощувати професійну розсаду, фермер має 100-відсотково відповідати перед покупцем за готову продукцію».

 

До уваги

 

Мопс F1 — ранньостиглий, індетермінантний, коктейльний. Стійкий до вірусної мозаїки помідорів, вертицильозу, фузаріозу, кладоспоріозу й нематод. Рослини напівгенеративного типу розвитку, в суцвітті до 16–18 плодів округлої форми, без плями, яскраво-червоного кольору, глянцеві, дуже щільні, середньою масою 40 г.

Орігамі F1 — ранньостиглий, високоврожайний, стійкий до розтріскування, верхівкової гнилі плодів, вірусу мозаїки помідорів, фузаріозу, вертицильозу та нематод. Рослини середньорослі, облистяні. Су цвіття просте, компактне, із 14–18 сливоподібними плодами без зеленої плями, яскраво-червоними, дуже щільними, гладкими, відмінної якості, середньою масою 30–50 г. Для зимових обігрівних і плівкових теплиць.

Малібу F1 — ранньостиглий, коктейльний, високоврожайний, генетично стійкий до вірусу мозаїки помідорів, вертицильозного та фузаріозного в’янення, нематод і розтріскуванню плодів. Рослина індетермінантна, міцна, облистяна. Суцвіття симетричне із 16–20 плодами ідеальної округлої форми, однорідними, яскраво-рожевого кольору, з блискучою шкіркою, міцними, масою 40–50 г.

Пейнтбол F1 — індетермінантний гібрид чері, стійкий до вірусу мозаїки помідорів, кладоспроріозу, фузаріозу. Суцвіття з 18–24 плодами сливоподібної форми, яскраво-червоного кольору, масою 20–25 г. Характеризується однорідністю плодів і їх високою якістю. Відмінна зав’язуваність навіть за стресових умов.

 

Наомі F1 — високопродуктивний, середньостиглий гібрид із підвищеним умістом лікопіну. Суцвіття прості, компактні, із 5–7 щільними плодами округлої форми, коричневого забарвлення, середньою масою 200–220 г.

КАЛІБР 7,62 F1 — ранньостиглий, коктейльний, для подовженого обороту. Стійкий до вірусу мозаїки помідорів, фузаріозного в’янення, нематод. Рослина індетермінантна, напівгенеративна, із незначною облистяністю. Суцвіття просте, симетричне, міцне, компактне не потребує нормування, із 14–16 плодами незвичайної перцеподібної форми, середньою масою до 50 г. Придатний для тривалого зберігання.

К 704 F1 — середньоранній, придатний для вирощування в подовженому та літньо-осінньому обороті. Стійкий до розтріскування плодів, вірусу мозаїки помідорів, фузаріозу та вертицильозу. Рослина індетермінантного, салатного типу, міцна, облистяна. Плід плоско-округлий, достатньо міцний, гладкий, рівномірно дозріває, яскраво-червоного забарвлення, масою 200–240 г.

 

К 913 F1 — середньоранній, придатний для вирощування в подовженому та літньо-осінньому обороті. Стійкий до розтріскування плодів, вірусу мозаїки помідорів, фузаріозу та вертицильозу. Рослина індетермінантного, салатного типу, міцна, облистяна. Плід плоско-округлий, достатньо міцний, гладкий, блискучий, рівномірно дозріває, яскраво-рожевого забарвлення, масою 160–220 г.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, липень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ