Елеватор

Проста й надійна в експлуатації система аспірації убезпечить елеватор від пожеж і вибухів

Без шуму та пилу

Без шуму та пилу

Проста й надійна в експлуатації система аспірації убезпечить елеватор від пожеж і вибухів.   

Зерновий пил є справжньою проблемою елеваторів. І це не дивно, адже його вміст в кожній тонні збіжжя становить від 1 до 5 кг. Тому кожен технологічний процес, починаючи з приймання та доробки зерна і закінчуючи його відвантаженням, супроводжується виділенням пилу, який у великій концентрації не лише збільшує вибухопожежну небезпеку, а й забруднює довкілля та шкодить здоров’ю людей. Тож елеваторники добре розуміють: без сучасної системи аспірації боротися з цією проблемою неможливо. 

Небезпека у квадраті 

Аерогель — так називають пил, що осідає на поверхні. Він легко займається, але горить тільки на поверхні й горить повільно. Нижня концентраційна межа розповсюдження полум’я зерновим пилом, залежно від виду зерна — у межах 10–18 г/м., а зернового (елеваторного) пилу — 40–50 г/м.. А ось пил, що літає у повітрі, є вибухонебезпечним. Нижня межа вибухонебезпечної його концентрації становить 40–60 г/м., а верхня — 900–1100 г/м.. Пил у концентрації від 7 г/м. і більше міститься в повітроводах і машинах елеваторів, млинів та крупозаводів, і уникнути його у цих місцях майже неможливо. Але абсолютно неприпустимо, щоб така концентрація пилу створювалася внаслідок виходу його з машин або звихрення пороху, що осів на стінах, стелях, конструкціях і поверхнях машин. 

Зерновий пил у великій концентрації також суттєво впливає на органи дихання працівників елеватора. У співробітників підприємства зі збільшенням стажу роботи збільшується схильність до виникнення хронічних ринітів, фарингітів, бронхітів тощо. Тому одним із ключових завдань зернопереробних підприємств є запобігання та зниження утворення пилу в технологічному обладнанні та робочих зонах. 

Ще одним важливим чинником є вплив зернового пилу на довкілля. Зокрема, гранична концентрація викидів забруднювальних речовин зі стаціонарних джерел не має перевищувати 50 мг/м.. А зерносушарка, через яку проходить 300 тис. кубометрів за місяць безперервної роботи, накопичує 10,8 т зернового пилу, які осідатимуть навколо елеватора, навряд чи сприятиме добрим відносинам із місцевим населенням. А з урахуванням євроінтеграційних кроків України такі викиди становитимуть загрозу функціонування підприємства загалом, допоки воно не вирішить свої «брудні справи» за допомогою обладнання, завдяки якому концентрація зернового пилу зменшується в рази. 

Вибір вирішує усе 

Українські агровиробники наразі мають великий вибір аспіраційних систем, зокрема провідних іноземних виробників. Але все частіше елеваторники надають перевагу вітчизняним виробникам. Адже таке обладнання має бути простим в обслуговуванні, енергоефективним й одночасно не таким, що не вимагає вливання великої кількості коштів, надійним. Також важливий індивідуальний підхід, адже в кожному випадку проєктування та постачання систем очищення повітря, залежно від конструкції елеватора, є унікальним. 

І одними з тих, хто найкраще відповідає цим вимогам, є українська компанія ТОВ «Фабрика рукавних фільтрів», представлена брендом BFF, — ефективність рукавних фільтрів фільтрації продукції компанії перевищує 99%. Компанія забезпечує повний цикл супроводу замовника: від дизайну до шеф-монтажу та післяпродажного обслуговування. До того ж, ураховуючи, що Україна долучається до стандартів і норм ЄС, використання «Фільтрів рукавних BFF» в технологічних циклах дає можливість дотримуватися вимог чинного законодавства про промислові викиди. Саме тому системи аспірації — це не просто про ведення бізнесу, це — про відповідальний бізнес: за людей, довкілля, якість життя та майбутнє.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Ігор Кеба, старший майстер зміни елеватора в с. Андрушки (Житомирська обл.), ТОВ «Сігнет-Центр»  

— Потужність одночасного зберігання нашого елеватора становить 60 тис. тонн. Але щоосені ми також закладаємо додаткові обсяги збіжжя в рукави на полі. Як тільки на елеваторі з’являється місце, ми зерно з рукавів забираємо. Таким чином, потужність зберігання зростає до 100–190 тис. тонн. Тому ми чітко усвідомлюємо необхідність аспірації зернового пилу, в чому нам допомагають аспіраційні системи. 

Від початку в нас на елеваторі було встановлено дві фільтрувальні установки Buhler. Але, щоб не витрачати зайві кошти на фільтрувальні рукави, з 2014 року купуємо та замінюємо їх раз на рік у вітчизняного виробника — ТОВ «Фабрика рукавних фільтрів». У 2019-му дообладнали елеватор ще однією фільтрувальною установкою, яку нам розробила й встановила ця компанія. Ми задоволені роботою української системи аспірації. Вона дуже проста у використанні й у технічному обслуговуванні. Коли це потрібно, її запускає наш основний комп’ютер, а весь процес фільтрації й очищення контро лює автоматизована аспіраційна система. Регенерація відбувається завдяки імпульсу стисненого повітря за встановленим часом або по перепаду тиску. 

Для нас ТОВ «Фабрика рукавних фільтрів» також розробила й встановила додаткові механізми пилеобвалення в бункері перед шлюзовиком, щоб зерновий пил, який частково може злежуватися, краще проходив через систему. Маємо про цього виробника хороші враження. Фахівці компанії дуже відповідальні й за потреби допомагають нам: безпосередньо виїжджають до нас або консультують у віддаленому режимі. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ