Техніка

Застосування сучасних ворушилок дає змогу істотно підвищити продуктивність заготівлі кормів і зберегти всю поживну цінність

Чиста енергія

Чиста енергія

Застосування сучасних ворушилок дає змогу істотно підвищити продуктивність заготівлі кормів і зберегти всю поживну цінність.  

Попри сьогоднішні негаразди, в Україні й далі якісно розвивається тваринництво, зокрема, утримання ВРХ. Причому йдеться передусім про запровадження новітніх технологій із метою підвищення рентабельності роботи. Молочна продуктивність корів базується на двох «китах»: генетиці та реальній поживній цінності кормів. 

Останній чинник багато в чому залежить від грамотної заготівлі зеленої маси з виконанням усіх рекомендованих операцій, зокрема, і ворушіння. Для цього ж потрібна сучасна техніка відповідного високого рівня. Ефективне ворушіння дає змогу запобігти вимиванню протеїнів із зеленої маси та відмиранню поживних клітин. Завдяки цьому зберігається вища поживна цінність корму, яка трансформується у так звану чисту енергію лактації. І чим швидше та вправніше буде здійснено ворушіння, тим кращими будуть показники продуктивності корів і якість молока. А це — прямий заробіток фермера. 

Тому сьогодні вітчизняні тваринники з інтересом придивляються до новітніх розробок світових виробників. Зокрема, це стосується оновлених ворушилокрозпушувачів VENDRO, які виробляє німецька компанія KRONE. 

Розташований по центру на основній рамі щиток зменшує відкладання рослинної маси, що заготовляють, та бруду на агрегаті

До модельного ряду VENDRO входять агрегати з робочою шириною від 4,7 до 11,2 м. Такий широкий діапазон дає змогу підібрати оптимальну модель практично під будь-яке господарство й трактор. Своєю чергою, робоча ширина від 9 м і більше дозволяє забезпечити надвисоку продуктивність роботи, а отже, зібрати зелену масу набагато раніше, зберігаючи її поживну цінність. Утім, серед українських фермерів найвищий попит мають моделі з робочою шириною від 6,2 до 8,2 м. В наших реаліях це найбільш ходові та найзручніші у використанні модифікації ворушилокрозпушувачів VENDRO.

 Також слід зазначити дуже компактну та стійку конструкцію VENDRO, що дає змогу впевнено працювати на полі навіть за досить складних умов, і зручно розкладати/складати та транспортувати агрегат. V-подібна та компактна навісна рама ворушилки KRONE забезпечує максимально близьке розташування центра ваги до трактора. В результаті досягається менша потреба в підіймальній силі, що дозволяє використання менш потужних тракторів. Також передня вісь трактора розвантажується мінімально і не чинить негативний вплив на керованість. 

До того ж верхня тяга може фіксуватися в різних положеннях для точного регулювання робочої висоти. За використання додаткового копіювального колеса верхня тяга закріплюється в одному поздовжньому отворі. Це дозволяє оптимальне ведення VENDRO вздовж контуру ґрунту й забезпечує підняття кормів для чистого розподілення. 

Дуже цікаво тут реалізоване і керування агрегатом. Ворушилки-розпушувачі VENDRO серійно оснащують механічними або гідравлічними амортизаційними тягами. За допомогою стабілізаційних тяг агрегат самостійно і плавно центрується під час підіймання. Коливання вловлюються так чітко, що VENDRO навіть за проходження поворотів прямує точно за трактором без розгойдування. Це дає змогу підібрати кожне стебло і переробити його на високопоживний корм. Додаткова задня опорна стійка компенсує хід, стабілізуючи тяги вже під час опускання. 

Як робочі органи у ворушилках KRONE — унікальні зубці з п’ятьма витками OptiTurn. Їх ключовою перевагою є найміцніший метал і структура серед аналогів, що автоматично підвищує довговічність роботи. Цікаво, що ці робочі органи є такими вдалими, що їх конструкцію намагаються копіювати чимало інших виробників. 

Це і не дивно, бо нові тривимірно вигнуті зубці забезпечують оптимальну якість роботи. Оскільки форма зубів із подвійним вигином покращує захоплення і широке розкидання без розчiсування та втрат цінної маси, то це є основою чистого та високоякісного корму. 

Зуби закріплено одним ексцентриком на стійках. Завдяки цьому мірою потреби фермер має змогу встановлювати робочі органи в трьох положеннях із більш чи менш агресивним кутом атаки. Також наголосимо, що конструкція VENDRO дає змогу встановлювати максимально крутий, наприклад, для сіна та максимально плаский — для розпушування маси кути, що істотно розширює можливості агровиробникам.  

Обидва плечі зуба мають різну довжину, їх кінці завжди стоять паралельно до поверхні поля, забезпечуючи чисте підбирання кормів. З тим досягається найкращий ефект розчісування зі змішанням різних шарів зеленої маси, що сприяє її однорідному висиханню. 

У конструкції VENDRO дуже вдало реалізована концепція роторів, кожен із яких може індивідуально налаштовуватися. До того ж унікальна конструкція муфт дає змогу забезпечити фактично 100-відсотковий захист від пошкоджень. 

Нові ворушилки-розпушувачі VENDRO стандартно оснащують перевіреною 8-пальцевою муфтою KRONE OctoLink. Вона не лише надзвичайно міцна, а й не потребує змащування. Вісім пальців здійснюють всередині привідного механізму в будь-якому положенні надійне з’єднання із силовим замиканням від одного ротора до наступного. Муфта OctoLink надає надзвичайну свободу маневреності. Так, зовнішні ротори можуть складатися всередину на 180° без ризику поломки в приводному механізмі, що дозволяє зменшити габарити агрегата як під час руху дорогами загального призначення, так і в разі закладання на зберігання. 

Усі ворушилки мають у стандартній комплектації головний редуктор із механізмом вільного ходу. Це забезпечує те, що агрегат із вимкненим валом відбору потужності трактора може рухатися далі. Таким чином унеможливлюється раптова зупинка роботи, яка може призвести до пошкоджень. 

Слід зауважити й те, що всі редуктори не вимагають обслуговування, бо перебувають у мастилі. Завдяки цьому вони мають дуже тривалий термін безперебійної роботи. 

Важливо, що колеса із шинами великого об’єму ведуть ротори рівномірно по поверхні поля і забезпечують те, що корм не засмічується. Навіть на ділянках із нерівним рельєфом ворушилка VENDRO прямує точно за колією трактора, не лишаючи жодної лежачої стеблини. 

Механічні амортизатори дбають про те, щоб навішений на триточковому причіпному пристрої агрегат сам прямував точно за колією трактора на крутих схилах або поворотах. На замовлення механічні амортизатори можуть змінюватися на гідравлічні. 

Тарілки для захисту від намотування зеленої маси на колеса і кронштейни коліс входять до базової комплектації VENDRO. Це вкрай важливо під час роботи з високорослими скошеними культурами. Додатково можна встановити захист від намотування стебел рослин на граблини. 

Конструкцією тут передбачено зручне чотириступеневе регулювання. Серійно всі ворушилки VENDRO оснащено механізмом регулювання кута розкидання від 13 до 19°. Відповідно, можна дуже просто й швидко регулювати чотири ступені інтенсивності обробки під час спушування та ворушіння за допомогою пружинних пальців. Ця операція здійснюється взагалі без використання інструментів. 

Слід зазначити, що кут розкидання впливає на інтенсивність підготовки корму: крутий кут розкидання сприяє інтенсивній обробці та слугує для розпушування. З пласким кутом зелена маса ворушиться дбайливіше, із мінімізацією ймовірних пошкоджень корму. Широкий діапазон регулювань VENDRO дає змогу обрати оптимальну стратегію ворушіння і розпушування кормів. 

Серiйне керування колесами роторiв — чиста робота на краю поля

Також інноваційні технологічні рішення дають змогу точно працювати на краях полів, уникаючи втрат кормів і зниження їх якості. 

Залежно від моделі ворушилки-розпушувачі VENDRO оснащують роторами різного розміру, а також різною кількістю граблин, що дає змогу підібрати оптимальну модифікацію для кожного конкретного господарства. На замовлення ці агрегати додатково можуть оснащувати одним переднім копіювальним колесом. Це забезпечує ще краще адаптування роторів до поверхні поля та сприяє підвищенню якості кормів. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Роман Кузьменко, керівник ФГ «ВІТАС І К» (Полтавська обл.)  

— У нашому господарстві практично вся «зелена лінія» — це KRONE. Окрім ворушилки VENDRO це також прес-підбирач, косарка, роторний валкувальник й ін. 

Ключовим було знайомство з компанією «Агрo Шлях» та пропозиція відвідати завод KRONE у Німеччині і на власні очі пересвідчитись в високому класі техніки, та як якісно її виготовляють. Власний досвід використання вже понад чотири роки підтвердив правильність цього рішення. Сьогодні ні намить не пошкодував через свій вибір. Адже на дилера покладена дуже висока відповідальність, і компанія «Агро Шлях» виконує все повною мірою, як по сервісному обслуговуванню, так і забезпеченні запасними частинами. 

Власне, ворушилка KRONE VENDRO 820 працює у нас вже третій сезон. Що я можу сказати: цей агрегат якісно виконує покладену на нього роботу. Якщо раніше траві потрібно було лежати тиждень-два, щоб як слід підсохнути, то з ворушилкою VENDRO достатньо трьохчотирьох днів. Так само із сінажем — замість двох-трьох днів потрібно буквально кілька годин. Це заощаджує час і знижує погодні ризики втрати поживності кормів. Взагалі про цю модель можу сказати тільки хороше й порадити її українським тваринникам. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ