Техніка

На Agritechnica 2023 ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» представила удосконалені версії причіпних обприскувачів

Сучасні та майбутній бестселери

Сучасні та майбутній бестселери

 На Agritechnica 2023 ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» представила удосконалені версії причіпних обприскувачів.  

ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка», що є лідером українського ринку з виготовлення причіпних обприскувачів, на виставці Agritechnica 2023 в рамках українського національного стенда представила дві одиниці техніки, які вже стали бестселерами на вітчизняному ринку, серій «Титан» і «Кронос». Аграрії, які не один рік користуються цими машинами, пересвідчилися у їхній надійності та простоті експлуатації. Утім, як то кажуть, удосконаленню немає меж. Відтак торік конструктори компанії суттєво оновили ці машини, завдяки чому значно поліпшили їхню роботу. 

Стійкість і надійність 

«Відтепер “Титан” отримав бочку нової форми — вона стала більш обтічною, як порівняти з попереднім варіантом, що дає змогу гасити хвилі, і зменшує гідроудар під час руху оприскувача, не встановлюючи всередині бочки перемичку, як було раніше, — розповідає технічний директор ПрАТ “Богуславська сільгосптехніка” Микола Гавриленко. — Ми усунули ймовірність, що обприскувач може перекинутися під час руху. Не скажу, що рішення з перемичкою було поганим, але нове — елегантніше. Також воно задовольняє європейських та українських фермерів естетично. Окрім того, завдяки більш обтічній формі ми знизили центр ваги — в оновленій бочці найширша частина розташована ближче до поверхні ґрунту, відповідно, це зробило її ще стійкішою». 

Олександр Малий, директор і СЕО польського представництва, та Микола Гавриленко (зліва направо)

Аналогічно конструктори попрацювали над штангою, опустивши її максимально низько, чим також зменшили ймовірність перекидання машини. Конструктивно ж штанга не зазнала значних змін — має надійну, практично безвідмовну одномаятникову систему стабілізації. Натомість завдяки оновленій рамі відтепер аграрії можуть працювати як з нижнім, так і з верхнім зачепом, не підбираючи трактор. Ця функція є вбудованою, і в будь-який момент, перевертаючи поворотний дишель, фермер матиме можливість змінювати зачеп трактора. Це дає змогу значно зменшити площу пошкоджених технікою посівів. 

Інша новація напряму впливає на продуктивність роботи самого оператора. Якщо раніше всі крани й панель керування були розташовані в різних місцях, через що іноді доводилося походити навколо машини, щоб обслужити фільтри, перемкнути режими роботи машини, то тепер усі крани, які перемикають режими роботи штанги, очищення шлангів, фільтра, закачування хімічних розчинів, чистої води тощо, зведено в одну панель керування. Це не лише зручно оператору, а й збільшує економічний ефект його роботи. 

До речі, оновлена версія «Титану» отримала більшу бочку для чистої води: замість 160 л — 320 л, що забезпечує можливість повністю прочистити і бочку, і штангу за кілька промивань. Збільшення обсягу — реакція на європейські стандарти, згідно з якими бочка для чистої води має бути розміром не меншим за 10% основної бочки (у цьому разі — 3200 л). 

Більше функціонала 

«Ми стежимо за всіма новинками, що з’являються на ринку, намагаємося встановлювати нові опції на наші машини, зокрема що стосуються точного землеробства, пофорсункового, посекційного вимкнення, адже вони допомагають фермерам у роботі», — розповідає Микола Гавриленко. 

Такий підхід конструктори застосували в оновленні серії «Кронос». Зокрема, відповідаючи на запити малих фермерів Польщі та України, для яких критично важливо вписатися обприскувачем у невеликі ділянки поля чи без перешкод проїхати дорогами загального призначення, встановили функцію примусового нахилення штанги та можливість складання штанги вдвоє чи вчетверо. Окрім того, забезпечили опцію примусового нахилення штанги, що дуже важливо за роботи на схилових землях. Дуже приємно, що ця система є ретрофітною — її можна встановлювати на старі моделі обприскувачів.

«Як відомо, під час роботи нахиляти штангу оператору дуже складно, бо йому й так доводиться контролювати велику кількість процесів. Відтак ми автоматизували більшу кількість цих процесів. Норми виливу, посекційне або пофорсункове вимкнення — все уже працює автоматично, — веде далі Микола Гавриленко. — Ми також подбали про те, щоб оператору не доводилося ще й контролювати висоту штанги на нерівній поверхні. Для цього імплементували в систему нахилення штанги систему автоматичного контролю висоти штанги до цільової поверхні. Оператору треба тільки натиснути відповідну кнопку, і комп’ютер сам вирішує — підіймати чи опускати штангу, забезпечуючи її стандартну висоту 50 см від поверхні». 

Чимало удосконалень «Кроноса» стосуються гідравліки. «Раніше обприскувач приєднували до двоканальної гідравліки трактора і трактор керував підійманням і розкладанням штанги обприскувача. Тепер таких опцій набагато більше — завдяки встановленню електричних гідравлічних клапанів, що керують штангою. Окрім того, використовується всього один канал гідравліки трактора — щоб олива трактора не змішувалася з оливою обприскувача, адже іноді вони не збігаються. Натомість гідравлічна лінія в обприскувачі не під’єднана до трактора, тобто повністю незалежна», — зазначає технічний директор. 

Нині роботи з удосконалення «Кроноса» тривають, зокрема щодо встановлення опції гідравлічного підрулювання — для малих фермерів у Європі це — критично, для українських, коли вони підрахують економіку, це також буде доцільним. З установленням цієї опції оператор автоматично зможе виводити обприскувач у колію трактора, менше витоптуючи посіви. Наразі в «Богуславській сільгосптехніці» виготовили тестову модель обприскувача та проводять його випробування, щоб наступного року вивести на ринок. 

Майбутній бестселер 

На жаль, через блокування польськими перевізниками руху вантажівок через пункт пропуску на кордоні з Україною до Ганновера не доїхала найбільша гордість «Богуславської сільгосптехніки» — причіпний обприскувач серії «Атлант» 4200-28. Цю машину завод виготовив невеликими партіями, протягом кількох років обкатуючи її разом із клієнтами в польових умовах, удосконалюючи, підвищуючи надійність та ергономічність. 

«Оновлена модель “Атланта” має всі переваги наших бестселерів “Титана” і “Кроноса”, але визначальна перевага — виведена на новий рівень штанга, — розповідає Микола Гавриленко. — Уперше в шасі машини передбачили гідравлічну підвіску, яка значно зменшує динамічні навантаження на раму та на штангу. Стабілізації штанги досягнули завдяки двомаятниковому механізму, а також великій кількості демпферів у горизонтальній та вертикальній площинах штанги. Усі її коливання відбуваються не обертаючись навколо осі, а горизонтально. Тобто паралельність до землі є сталою». 

Окрім того, завдяки змінній геометрії секцій досягнуто більшої гнучкості у способах вирівнювання штанги до цільової поверхні. До класичних можливостей — підійняти/опустити — в «Атланті» додано ще й незалежне підіймання лівої та правої секцій, що на більших захватах штанги дає більшу гнучкість до рельєфу. 

«Ми також реалізували унікальну систему стабілізації штанги — опція автоматичного утримання штанги до цільової поверхні “ступінь 2”. Тобто не лише утримуємо штангу стабільно на висоті 50 см, а ще й ліве та праве крило незалежно копіює рельєф поля, — наголошує Микола Гавриленко. — Ці дві опції технічно дуже складно впровадити, вони є тільки в передових гравців на ринку причіпних обприскувачів. Переваги, які від цього отримує фермер, — суттєві. Зокрема, підвищується ефективність застосування пестицидів». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ