Тваринництво

Комплексне будівництво та облаштування свинокомплексів — переваги вітчизняного виробника

Створити зону комфорту

Створити зону комфорту

Комплексне будівництво та облаштування свинокомплексів — переваги вітчизняного виробника

Сьогодні промислове свинарство є однією з найперспективніших галузей сільського господарства. Але, починаючи таку роботу, потрібно розуміти, як важливо правильно доглядати поголів’я — від свиноматок до поросят на відгодівлі. Адже помилки в системі годівлі, вентиляції, недостатній обігрів тварин тощо можуть призвести до значної втрати приросту поросят, продуктивності свиноматок і, врешті-решт, до зниження якості кінцевої продукції. Відтак ще на стадії планування будівництва чи реконструкції будівель власник тваринницького підприємства зобов’язаний урахувати вимоги до благополуччя свиней, щоб уся система обладнання свинокомплексу відповідала сучасним міжнародним вимогам утримання тварин. 

Так, плануючи зведення нового тваринницького комплексу, слід забезпечити достатню його віддаленість від уже наявних ферм — таким чином, можна уникнути ризиків перенесення інфекції від ферми до ферми. Матеріали, які використовують для будівництва приміщень, загонів, станків, обладнання, мають бути нешкідливими для тварин, легко чиститися й дезінфікуватися. Розробляючи дизайн обладнання та розміщуючи його у приміщенні, слід урахувати важливу деталь — воно не повинно мати гострих країв або виступів, які можуть заподіяти шкоду тваринам. Від зручної підлоги до ефективної вентиляції — все має «працювати» на підвищення продуктивності поголів’я. 

На сучасних свинофермах працює досить складне технологічне обладнання, що забезпечує продуктивність і безпеку продукції для вживання. Це станкові системи утримання, годування, напування свиней, обладнання для створення та підтримання мікроклімату, видалення та переробляння гною. Саме такий широкий спектр якісної продукції для успішного ведення свинарства та розведення великої рогатої худоби виготовляють у ТДВ «Брацлав». 

Для свиноферм компанія постачає найсучасніші станки для групового й індивідуального утримання тварин, системи годування, вентиляції приміщень, різні годівниці для свиней, кормові автомати, чашкові та соскові напувалки, обладнання для штучного запліднення, системи гноєвидалення, помпи та змішувачі. Окрім того, спеціалісти ТДВ «Брацлав» розробляють і постачають системи водозабезпечення тваринницьких комплексів, помпове обладнання та багато іншого. А кваліфікований персонал монтажних бригад компанії здійснює якісний монтаж обладнання. 

За результатами апробації повнокомплектного обладнання для свиноферм, здійсненого працівниками ДНУ УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого з урахуванням вимог Європейського Союзу, встановлено високу якість його виконання. А це, своєю чергою, дає змогу забезпечити технологічний процес утримання свиней, створивши для них сприятливі та комфортні умови. Як констатують дослідники, станки ТДВ «Брацлав» для утримання свиней різних статевих і вікових груп забезпечують 100% збереження поголів’я. «Для опоросу свиноматок створено зручні умови та забезпечено збереження новонароджених поросят. Поросят біля свиноматок забезпечено комфортною зоною з підігрівом, вони мають зручний доступ до свиноматок під час годівлі. Обладнання для годівлі свиней не допускає сортування концентрованих кормів — сепарація становить 4,5–5,1%. Точність дозування концентрованих кормів — 97,2%. Система водопостачання забезпечує безперебійне надходження води для тварин. Система для видалення гною забезпечує видалення гною зі станків для утримання свиней самопливом до гноєзбірника. Важливо, що під час створення комплекту обладнання передбачено пристрій для відбирання сперми в кнурів-плідників, у процесі здійснення заходів із відтворення стада», — йдеться у висновках щодо проведеного тестування. 

Від осіменіння до відгодівлі 

Серед вітчизняних свиногосподарств має попит різне обладнання ТДВ «Брацлав», починаючи від штучного запліднення свиноматок. Зазначимо, що метод штучного осіменіння є основним технологічним заходом відтворення поголів’я свиней, оскільки природне запліднення призводить до підвищення собівартості кінцевої продукції — через велику кількість кнурів-виробників, яка потрібна для процесу. А це означає збільшення виробничих площ для утримання свиней, зростання потреби в кормах. Перевага штучного запліднення ще й у тому, що воно дає можливість використовувати цінних племінних кнурів-плідників для підвищення продуктивних якостей і поліпшення породи загалом. Тому у європейських свинофермах метод штучного запліднення використовується на 85%. Вітчизняні комплекси також наближаються до такого показника. 

Утім, якщо в господарстві прагнуть налагодити рентабельне розведення свиней, окрім обладнання для штучного осіменіння не обійтися без якісних верстатів для опоросу, індивідуальних кліток, що забезпечать сприятливі умови для утримання свиноматки під час поросності, опоросу та годівлі поросят. 

Так, до складу комплекту обладнання для утримання холостих і поросних свиноматок входять індивідуальні станки та системи роздавання кормів, напування, видалення гною, створення мікроклімату. 

Обладнання для утримання підсисної свиноматки облаштовано індивідуальною кліткою для фіксації свиноматки, яка не дає їй переміщатися по всьому станку та різко лягати. Це зберігає поросят від задушення, а також обмежує зону годівлі та випорожнення свиноматки. Конструкція клітки дає змогу збільшувати чи зменшувати її довжину чи ширину залежно від розмірів свиноматки. Для локального обігрівання поросят-сисунів у станку передбачено інфрачервону лампу потужністю 100–120 Вт. Свиноматок годують з індивідуальних годівниць. Для привчання поросят до підгодівлі концентрованими кормами застосовують мінігодівницю. Напувають поросяток і свиноматку сосковими напувалками. 

Для групового утримання свиней на дорощуванні першого та другого періодів компанія виготовляє станки, де можна розмістити по 20–30 голів свиней. До складу станків входить бункерна годівниця для видачі сухих кормів і напувалка, розміщена поряд із зоною годівлі. Кришка-брудер із лампами обігрівання (поросят-відлученців) створюють комфортну зону для відпочинку поросят. Для першого періоду дорощування поросят станки облаштовують годівницями на три місяці годівлі, для другого — на чотири. Для напування використовують ніпельні або чашкові напувалки. Молодняк свиней першого періоду розміщують на щілинній підлозі, другого — на частково щілинній. 

Безстресова система 

Сьогодні у свинарстві набули поширення безвигульні технології утримання, економічно найвигідніші. Від народження й до кінця відгодівельного циклу свиней розмішують у спеціальних верстатах, без підстилки на щілинній або суцільній підлозі. 

Типовий свинарник поділяється на кілька ізольованих секцій, де свині перебувають на різних стадіях виробничого циклу: 

• незапліднені свиноматки та кнури для запліднення; 

• опоросні свиноматки та з новонародженими поросятами; 

• поросята на дорощуванні; 

• основне поголів’я свиней на відгодівлі. 

Найпрогресивнішим уважається безстресовий спосіб розведення свиней. Його суть така: між секціями опоросу, дорощування та відгодівлі обладнують спеціальні лази, через які поросята самостійно переходять з одного відділення до іншого. Відбувається стихійне формування груп, у яких свині почуваються комфортно, швидко набирають вагу й не відчувають конкуренції. Розведення свиней в ізольованих секціях відповідає принципу «все порожньо — все зайнято», блоки легко мити та дезінфікувати. Безстресова система покращує якість м’яса, що має важливе значення в умовах насиченого ринку. 

Насамкінець зазначимо, що обладнання ТДВ «Брацлав» доступне за вартістю. Крім того, його можна придбати, скориставшись державною програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки й обладнання вітчизняного виробництва. Тож обирайте вітчизняне! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ