Тваринництво

Дизайн стінового вентилятора забезпечує оптимальний рух повітря в приміщенні пташника

Стінові вентилятори нового покоління

Стінові вентилятори нового покоління

Дизайн стінового вентилятора забезпечує високу продуктивність й оптимальний рух повітря в приміщенні пташника, дозволяє зменшити витрати підприємства на енергоносії. 

Ще донедавна власникам тваринницьких господарств доводилося обирати між високопродуктивними або енергоефективними настінними вентиляторами. Тепер не потрібно йти на компроміси, адже доступні стінові вентилятори нового покоління. Вони мають високий рівень енергоефективності. 

Завдяки своєму дизайну такий вентилятор забезпечує високу продуктивність й оптимальний рух повітря, а його заслінками керує привод, і в закритому положенні вони майже не пропускають повітря (ізоляційна заслінка герметично закриває його). Це означає мінімальні тепловтрати через вентилятор і відсутність протягів (у приміщення не потрапляє повітря з вулиці) в зоні, де птиця. Так, температура всередині стабільна, що забезпечує рівномірний розподіл птиці в пташнику та комфортний мікроклімат. 

Рис. 1. Стінові вентилятори нового покоління

Крім того, стіновий вентилятор нового покоління є одним із найстійкіших до перепадів напруги й енергоефективних пристроїв для вентиляції. У поєднанні з динамічно-мультиступеневою системою вентиляції він дозволяє значно скоротити споживання електроенергії для виведення повітря з тваринницьких приміщень. Його використання дозволяє зменшити витрати на енергоносії, підвищити рентабельність інвестицій, також він має низку переваг (рис. 1). 

Факти в цифрах 

Стіновий вентилятор нового покоління тестували на кількох тваринницьких фермах в Австралії, Саудівській Аравії й Таїланді. 

Фото 2. Конструкція стінового вентилятора
нового покоління

У результаті було зазначено, що він має значно менший рівень шуму, як порівняти з іншими вентиляторами; у закритому положенні, коли вентилятор вимкнено, його заслінки майже не пропускають повітря; використання такого вентилятора дозволяє заощадити до 70% електроенергії; заслінки вентилятора відкриваються за допомогою аварійного генератора. 

Водночас виробники порівняли економічну доцільність можливої заміни наявного вентилятора (продуктивність 1,5 к. с.) на енергоефективний вентилятор нового покоління. Для цього порівняли їх за основним показником — витратами на електроенергію на рік (таблиця).

Таблиця. Порівняння енергоефектвиності різних вентиляторів

Витрата електроенергії кВт-год./рік
Звичайний вентилятор77 300
Стіновий вентилятор нового покоління39 300
Економія на рік38 000 = на 49% менше електроенергії

З огляду на те, що європейський виробник платить 0,10 євро за кВт⋅год, за рік він зможе заощадити 3800 євро (рис. 2)

Рис. 2. Економія від використання вентиляторів нового покоління

Це означає, що середній період окупності — 30 місяців. Тож стіновий вентилятор нового покоління забезпечує мінімальне споживання електроенергії та високу стабільність роботи за зміни тиску, тим самим забезпечуючи оптимальні мікрокліматичні умови в пташнику. До того ж річна економія залежатиме від групи тварин, типу системи та кліматичних умов. Розрахунки демонструють, що середня річна економія від їх експлуатації може становити до 70%.  

Матеріал надала компанія «Агроклімат Україна»

журнал «Наше Птахівництво», березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ