Тваринництво

Раціон із додаванням вітамінів і мікроелементів збереже здоров’я птиці й забезпечить продуктивність

Профілактика гіповітамінозів

Профілактика гіповітамінозів

Правильний і збалансований раціон із додаванням вітамінів і мікроелементів збереже здоров’я птиці й забезпечить їй високу продуктивність.

На сьогодні інтенсивний та ефективний розвиток птахівничої галузі можливий не лише завдяки повноцінній і збалансованій годівлі птиці, наявності у її щоденному раціоні основних органічних і мінеральних поживних елементів, а також завдяки вітамінам, які відіграють особливу роль у годівлі. Численними дослідженнями встановлено, що відсутність або дефіцит вітамінів завжди супроводжується порушеннями обміну речовин в організмі птиці. Це проявляється затримкою росту й розвитку, погіршенням поживної цінності продуктів птахівництва, а також зниженням природної резистентності організму птиці в усі вікові періоди. 

На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів. Установлена їх хімічна структура, що дало можливість організувати промислове виробництво вітамінів. 

Установлено, що вітаміни впливають на формування неспецифічного імунітету птиці. Так, наприклад, за дефіциту вітаміну E зменшується утворення антитіл й активність лімфоцитів. Зменшення вироблення антитіл можливе також за дефіциту вітамінів A, B3 (пантотенової кислоти), B9 (фолієвої кислоти) і H (біотину). Дефіцит фолієвої кислоти знижує швидкість реакції імунної системи на сторонні чинники. Дефіцит вітаміну A послаблює імунну систему організму, вітаміну B12 — зменшує силу реакції імунного захисту й знижує її здатність знищувати чужорідні клітини; вітаміну B6 — зменшує здатність нейтрофілів перетравлювати й руйнувати бактерії. Потреба птиці у вітамінах значно коливається залежно від віку, рівня обміну речовин і залежить насамперед від вмісту в раціоні протеїну, мікрота макроелементів, рівня продуктивності й умов зовнішнього середовища, у яких перебуває птиця. 

Ознаки гіповітамінозу в птиці проявляються не відразу, а впродовж певного часу. У курчат — гіповітаміноз проявляється на 10–14-й день, у дорослих курей — через 7–10 днів після його появи. Типовими ознаками дефіциту вітамінів у курчат є відставання у розвитку, втрата ваги, апетиту, порушення координації руху, в окремих особин спостерігається утруднене дихання, ковтання, розлади кишківника; хвора птиця малорухлива, має скуйовджене пір’я. Типовими ознаками гіповітамінозу в дорослої птиці є посиніння гребеня, параліч окремих груп м’язів, запалення суглобів, зниження та/або припинення несучості. 

Гіповітамінозний стан у курей проявляється головним чином в уповільненому зростанні, порушенні функції відтворення, зниженні продуктивності. За гіповітамінозів знижується стійкість організму до різних захворювань. Недостатня кількість вітамінів у кормах знижує вітамінну цінність безпосередньо продуктів птахівництва. 

Гіповітамінозний стан виникає не лише через дефіцит вітамінів у раціоні, а й унаслідок поганого їх засвоєння чи недостатнього біосинтезу в організмі. Такі явища називаються ендогенними гіповітамінозами. Вони розвиваються в результаті розладу функціонального стану травного тракту, а також незбалансованої годівлі. 

Як забезпечити достатній рівень вітамінів 

Існують такі рівні вітамінів в організмі: 

• мінімальний — той, нижче якого настає гіповітаміноз. Цей рівень забезпечує потреби організму, але він не достатній для формування неспецифічного імунітету птиці; 

• необхідний — задовольняє потреби організму не лише для нормального перебігу обмінних процесів, а й для забезпечення його захисних функцій; 

• надмірний — призводить до гіпервітамінозу й невиправданих економічних витрат. 

Вітаміни зазвичай надходять в організм птиці з кормом у недостатній кількості. Більшість з них організм не здатний синтезувати самостійно. В особливі періоди життя птиці (активне зростання й розвиток, хвороба тощо) потреба організму у вітамінах збільшується. 

Тому сьогодні особливу популярність мають різні вітамінно-мінеральні добавки, які додають у корм. Однією з таких добавок є ОптіВіт АС+СЕ. За її додавання забезпечується потрібний рівень вітамінів в організмі і, як наслідок, нормальне функціонування імунної та гормональної системи птиці. Результативність цієї вітамінно-мінеральної добавки стає помітною вже після кількох днів застосування. Також вона не впливає негативно на одержувану продукцію. Збалансованість корму за використання ОптіВіт АС+СЕ дозволяє підвищити рентабельність усього виробництва, бо правильне поєднання вітамінів і мікроелементів призводить до їх кращої взаємодії і максимальної ефективності. 

У періоди зростання потреб птиці в поживних речовинах, особливо в стресових умовах, рекомендовано застосовувати препарат ОптіВіт Б комплекс, який забезпечує належне функціонування нервової системи й здоровий обмін речовин у птиці. Вітамін В1, що входить до складу препарату, важливий для метаболізму вуглеводів; вітамін В2 допомагає нормальній роботі центральної нервової системи; вітамін B6 бере участь у метаболізмі амінокислот, цукрів і жирних кислот; вітамін В12 бере участь у жировому й вуглеводному метаболізмі, запобігає анемії й порушенню нейрологічних функцій; вітамін Н (біотин) сприяє здоров’ю шкіри. Головне завдання, що виконує ОптіВіт Б комплекс, бере участь як кофермент у багатьох ферментативних процесах, насамперед у постійному оновленні живої речовини. 

Для оптимізації процесів травлення й підвищення продуктивності птиці, профілактики та лікування гіповітамінозів вітамінів А, D3, Е, профілактики стресів та в комплексній терапії рекомендовано застосовувати ОптіВіт AД3Е. Вітамін А регулює функції й регенерацію епітеліальних тканин, тим самим підвищуючи опірність організму. Вживання вітамінів у підвищених дозах перешкоджає зниженню маси тіла й покращує обмін речовин. Вітамін D3 регулює обмін кальцію і фосфору, впливає на їх всмоктування в шлунково-кишковому тракті; вітамін Е регулює окислювально-відновні процеси і впливає на вуглеводно-жировий обмін, підсилює дію вітамінів А і D3. 

Мінеральна частина кормового раціону також відіграє важливу роль в організації повноцінної годівлі птиці. Тільки за наявності в раціоні необхідної кількості мінеральних речовин організм найповніше використовує поживні речовини корму, зберігає здоров’я і дає максимальну продуктивність. 

Для профілактики та усуненню дефіциту мінеральних елементів у кормах, для підвищення їх засвоєння організмом птиці рекомендується застосовувати ОптіФос, до складу якого входить весь набір мінеральних речовин у потрібному співвідношенні. Основна дія цього препарату — збереження імунітету птиці на високому рівні, зменшення витрат кормів на одиницю продукції. Цей препарат можна застосовувати з кормами низької якості, тому що мінеральний концентрат значно збільшує засвоюваність протеїну й клітковини, покращує процеси травлення, всмоктування та засвоєння поживних речовин корму, сприяє створенню середовища, у якому ефективно діють ферменти й гормони. Відмінність ОптіФос від аналогів у тому, що він містить тільки натуральні компоненти, що робить кінцевий продукт екологічно чистим. 

Отже, для нормального розвитку будь-якому живому організму потрібно отримувати життєво важливі вітаміни, мінерали, макрота мікроелементи. Для вирощування здорової птиці слід заздалегідь потурбуватися про умови, в яких її утримуватимуть, і про те, чи достатню кількість органічних речовин вона отримує. Оскільки вітаміни — це запорука нормального росту й розвитку птиці. 

Сергій Бондар, Олег Ворожбітов, ТОВ «АгроПлюсІнвест»  

журнал «Наше Птахівництво», березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ