Тваринництво

Оптимізація кишкового середовища має важливе значення для забезпечення приросту птиці

Як покращити резистентність птиці

Як покращити резистентність птиці

Оптимізація кишкового середовища має важливе значення для забезпечення приросту і продуктивності птиці.

Забезпечення збалансованості мікрофлори кишківника птиці та відсутності загроз для нього з боку патогенів, що спричиняють захворювання, є важливим для підтримання здоров’я та добробуту всіх тварин. Дуже важливо керувати здоров’ям кишківника високопродуктивних кросів птиці, бо будь-яке захворювання призводить до того, що птиця витрачає енергію та поживні речовини корму не на зростання чи відкладання яєць, а на подолання хвороби. 

Оскільки в умовах птахоферми важко захистити курей від впливу патогенних організмів, що викликають захворювання, тому потрібно застосовувати такі стратегії годівлі, що сприятимуть запобіганню їх колонізації в кишківнику птиці. 

Понад два десятиліття тривали дослідження, які довели потребу в доповненні раціонів птиці специфічними олігосахаридами, отриманими з клітинної стінки дріжджів, які використовують для регулювання мікрофлори кишківника. 

Мананова фракція Актиген від компанії «Оллтек» — це високоефективний та очищений продукт, що є результатом багаторічних досліджень. Тривалий час вивчався спосіб дії цього препарату в кишковому середовищі, взаємодія з імунною системою птиці, вплив на засвоєння поживних речовин, а також на ріст птиці та її продуктивність. Було доведено, що ця мананова фракція та її попередник Біо-Мос впливають на кишкове середовище та пов’язані з ним функції кількома способами. По-перше, Актиген діє як принада для джгутиків, наявних у хвороботворних бактерій, за допомогою яких вони прикріплюються до стінки кишківника, після чого ростуть і колонізуються. Після зв’язування з Актигеном їх поглинають М-клітини, вбудовані в кишківник. Випробування на багатьох тваринах показали, що це стимулює імунну відповідь, завдяки чому імунна система птиці готова реагувати на загрозу патогенних організмів, якщо їх кількість у шлунковому тракті зросте до небезпечного рівня. 

У самців індика, яким давали Актиген, рівень жовчного імуноглобуліну A зростав на 27%, а рівень імуноглобуліну  G у плазмі — на 22%. Інноваційні дослідження нутригеноміки показали, що додавання в корм Актигену сприяє виробленню ферментів і покращує захисні сили кишківника птиці. Цей препарат сприяє підвищенню показників продуктивності птиці й діє ефективніше, ніж антибіотичні стимулятори росту (АСР), що робить його ідеальною альтернативою в країнах, де використання АСР обмежено або заборонено. 

Покращення показників вирощування бройлерів  

У досліді, які провели на бройлерах доктори Грег Матіс (Greg Mathis) і Стів Коллетт (Steve Collett) з Університету Джорджії (США), Актиген порівнювали з бацитрацином АСР. Під час забою 42-денних курчат виявилося, що птиця, якій давали Актиген, значно краще набирала вагу та мала кращу конверсію корму (FCR), як порівняти з контрольним раціоном (без добавок), і була чисельно кращою, ніж група, якій давали АСР. 

Установлено, що погіршення здоров’я кишківника птиці призводить до підвищення рівня вологи підстилки та мікробного забруднення у пташнику, що, своєю чергою, підвищує частоту уражень лап. Дослідження показали, що птиця, яку годували раціоном, доповненим Актигеном, мала на 30% менше уражень лап. 

Правильний уміст сліпої кишки (колір і консистенція) вказує на збалансовану мікрофлору, яка формуватиме хорошу флору пташника, і отже, стабільну продуктивність птиці. І, навпаки, поганий уміст сліпої кишки призведе до того, що продуктивність птиці, яку далі вирощуватимуть у цьому пташнику, буде погіршуватись. 

Зменшити колонізацію кишківника патогенами 

Вимірювання популяції мікробів у свійської птиці, яку годують активними компонентами, що містяться в Актиген, показали, що він знижує рівень колонізації поширених патогенів у молодої птиці. Аналогічний вплив спостерігався за оцінювання обсіменіння Salmonella spp. Дослідження показали, що введення в раціон цього препарату зменшило кількість S. Enteritidis у сліпій кишці, печінці та селезінці птиці більш як на 90%. 

Також у дослідженнях встановили, що згодовування Актигену збільшувало кількість корисних бактерій у кишківнику, таких як Lactobacilli spp. 

В епоху, коли більшість країн забороняють застосовувати антибіотики в птахівництві, існує велике питання щодо контролю Clostridium perfringens, яка провокує розвиток некротичного ентериту, що уражає стінку кишківника птиці. 

Активні компоненти Актигену сприяють зниженню рівня C. perfringens. Випробування показали, що цей препарат у комплексному застосуванні захищає мікробне середовище кишківника. 

Підбиваючи підсумки, слід зазначити, що Актиген має багато функцій, які допомагають створити більш збалансоване, оптимізоване мікробне середовище в кишківнику, що покращує травлення і всмоктування поживних речовин. Препарат впливає на розвиток імунокомпетентності. В результаті чого в птиці покращуються показники продуктивності, здоров’я, зменшується ризик передання патогенів. 

Д-р Джулс Тейлор Пікард, комерційний директор «Оллтек» (Ірландія)

журнал «Наше Птахівництво», березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ