Агромаркет

Соя — рятівне коло чи пастка?

Соя — рятівне коло чи пастка?

Минулий аграрний рік для України означився кукурудзяним бумом. Однак той, хто зробив ставку на цю культуру, обпікся через різкий обвал цін внаслідок рекордного врожаю. Цьогоріч аграрії можуть зробити ставку на сою. Чи не повториться з нею така сама ситуація, журналісти газети «АгроМаркет» дізнавалися в експертів й учасників ринку.

 

Соя посідає третє місце у зерновому клині після кукурудзи та пшениці. Посівні площі культури у 2013 році за різними оцінками експертів становили 1,3–1,5 млн га. За інформацією УКАБ, рентабельність сої 2013 року становила 6%, що є досить непоганим результатом, зважаючи на рекордні падіння вартості зернових. На сою спостерігається стабільний попит як всередині України, так і за кордоном. І оскільки 50–60% зерна культури постачається на експорт, то внутрішні ціни залежать від світових котирувань.

 

За даними ІА «ПроАгро», торік під цю зернобобову було відведено 1,37 млн га. На 2014 рік аналітики прогнозують збільшення посівів сої до 1,45 млн га. Ще більше посівних площ прогнозують у консалтинговому агентстві «Украгроконсалт». «Попри труднощі зі збиранням через дощову осінь у 2013 році господарства мають намір і надалі нарощувати виробництво сої як за рахунок підвищення врожайності, так і за рахунок розширення її посівів. Площі під культурою зростуть до 1,6–1,75 млн га, може повторитися минулорічний рекорд, коли було отримано понад 3 млн тонн сої», — вважає Юлія Гаркавенко, провідний експерт «Украгроконсалт».

 

Збільшення посівів прогнозують і в агентстві «АПК-Інформ». Андрій Купченко, аналітик зернового ринку, вважає цілком можливим перевищення 1,5 млн га. «Проте наскільки значним буде збільшення посівів — сказати поки що важко, оскільки ще не до кінця зрозуміла ситуація з озимими посівами», — стверджує аналітик.

 

Ігор Остапчук з асоціації УКАБ зазначає, що збільшення посівів сої можливе на 10% як відповідь на зростальний міжнародний попит на культуру. На його думку, соя може потіснити ріпак, адже збитковість виробництва останнього у 2013 році була на рівні 15% у середньому по країні. Крім того, є пропозиції ввести на ріпак експортне мито в розмірі 15%, але не менше ніж 30 євро/т.

 

«Певною мотивацією до збільшення посівних площ під соєю може бути те, що в поточному сезоні (2013/2014 маркетинговий рік — прим. Ред.) ціни на олійну практично залишилися на рівні минулого сезону, хоча за іншими культурами зниження цін становило 20–40%», — вважає Ярослав Левицький, аналітик ІА «ПроАгро». На думку фахівців з «АПК-Інформ», на позитивну динаміку посівів сої впливатиме вища ціна (порівняно з основними зерновими культурами), збільшення обсягів внутрішньої переробки, а також зміна структури посівів сільгоспкультур на фоні коливань агрокліматичних умов.

 

Попит на насіння

 

На користь прогнозу розширення посівних площ під соєю свідчить і зростальний попит на посівний матеріал, про що стверджують виробники насіння. У фермерському господарстві «Світанок», що на Вінниччині, під насінницькі посіви сої відводять приблизно 500 га. 2014 року, за словами директора підприємства Миколи Мельника, ці площі планують наростити на 15%. «Ми вважаємо, що попит на насіння сої буде більшим. І маємо наміри розширювати їх за рахунок площ кукурудзи», — розповів директор.

 

У СФГ «Дослідне», що у Полтавській області, також займаються виробництвом насіння сої. «Уже нині ми очікуємо збільшення попиту на насіння сої, адже вже сьогодні маємо велику кількість замовлень». Проте товарні посіви тут збільшувати поки що не збираються. «Побачимо навесні: як вимерзне ріпак, то пересіємо соєю», — каже голова господарства, Володимир Мокляк.

 

Китайські потреби

 

Зростання врожаю сої в Україні буде дуже доречним з огляду на те, що вже наступного сезону серед покупців української сої опиниться Китай. Адже в листопаді 2013 року в цю країну була відправлена першапробнапартіяй підписані протоколи фітосанітарних та інспекційних вимог, що дозволяють українським підприємствам приступити до експортних відвантажень.

 

Поки що обсяг поставок української сої в Китай незначний. За даними УКАБ, експорт сої в Китай за 11 місяців 2013 року становив 131 т. Казати про їх вплив на розширення посівних площ під культурою поки що не доводиться, вважає Андрій Купченко з «АПК-Інформ»: «Якщо в майбутньому поставки в Піднебесну активізуються, й аграрії відчуватимуть стабільний попит на експортні партії, то, звичайно ж, можна очікувати збільшення посівів».

 

Аналітики називають перші поставки сої в Піднебесну пробним запуском, проте й не виключають можливості повторення сценарію розвитку подій як із соняшниковою олією. За даними «Украгроконсалт», тільки за три місяці 2013/14 сезону Китай закупив понад 170 тис. тонн соняшникової олії з України, у той час як за весь минулий сезон було закуплено 286 тис. тонн, а в 2011/12 — 97 тис. тонн. В «Украгроконсалті» не виключають, що незабаром Китай може стати основним покупцем української сої та потіснити з п’єдесталу країни ЄС. А от в «ААА» упевнені, що й без Китаю попит на сою, як з боку переробників, так і експортерів, є високим і залишатиметься таким і наступного року.

 

Стримувальні фактори

 

Зрештою є й стримувальні чинники розширення товарних посівів сої. «Сьогодні спостерігається зниження цін на сою експортними компаніями, як реакція на зниження цін на соєву олію в ЄС», — повідомляє Ігор Остапчук, експерт УКАБу. Проте найважливішим чинником, що може завадити нарощенню посівів сої, може стати високий рівень витрат на вирощування цієї культури. Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА», вважає, що проблеми з наявністю обігових коштів обмежать бажання сільгоспвиробників збільшити посіви сої. Вона погоджується з думкою про те, що про остаточне коригування посівних площ під соєю можна казати лише після аналізу стану озимих по завершенню зимового періоду, а також стану вологи в ґрунті станом на середину квітня.

 

Чи буде ціна

 

Ціни на внутрішньому ринку України залежатимуть як від обсягів світового виробництва соєвих бобів, так і темпів нарощування переробки олійних всередині країни. На сьогодні світові ціни на так званий «олійний кошик» (соя, ріпак, соняшник) падають через зниження вартості пальмової олії. На думку Ярослава Левицького, імовірно, ця тенденція домінуватиме й найближчим часом. «У подальшому на цінову кон’юнктуру насамперед впливатиме загальне світове виробництво цієї культури, яке має позитивну динаміку. Проте на фоні збільшення світового виробництва сої спостерігається тенденція до зниження залишків, що підтримуватиме ціну», — розповідає Андрій Купченко.

 

Підтримувати внутрішні ціни також буде конкуренція за сировину між переробниками й експортерами, адже переробні потужності сої в Україні 2013 року зросли на 10%. Різке зниження експортних цін на соняшникову олію призвело до падіння рентабельності переробки соняшнику, що змусило підприємства переорієнтуватися на роботу з більш вигідною на сьогодні сировиною — соєю. «Переробники сої можуть цілком реально підтримувати внутрішні ціни навіть в умовах падіння світових цін, хоча за істотного перевищення обсягів виробництва над обсягами внутрішнього споживання їх вплив, швидше за все, буде короткочасним, — переконаний Ярослав Левицький. Із ним не погоджуються Ігор Остапчук. «Важко казати, що утримання цін на сою можливе за рахунок переробників за використання лише 13–15% валового збору для виробництва соєвої олії», — пояснюють в УКАБі.

 

За даними ІА «АПК-Інформ», у 2012/13 МР переробка сої всередині України сягнула 580 тис. тонн і в найближчій перспективі може спостерігатися підвищувальна тенденція, зокрема, прогнозується, що в 2015/16 МР ці обсяги сягнуть 1,1 млн тонн. Усі передумови для цього є, адже сукупні базові можливості з переробки, за оцінками ІА «АПК-Інформ», становлять понад 1,4 млн тонн/рік і продовжують зростати. Зокрема, наприкінці 2013 року агропромисловий холдинг «Астарта» увів в експлуатацію інтегрований комплекс з переробки сої у м. Глобино (Полтавської обл.). Проектна переробна потужність підприємства становить 220 тис. тонн сої на рік. Завод вироблятиме 160 тис. тонн високопротеїнового шроту, 40 тис. тонн соєвої олії і до 10 тис. тонн гранульованої оболонки. До складу комплексу також увійшли потужності зі зберігання готової продукції та елеватор ємністю 42 тис. тонн. Крім того, один із найбільших виробників масложирової продукції в Україні, Група «Креатив», у 2014/2015 МР (вересень-серпень) має намір збільшити потужності переробки сої на 11% — до 300 тис. тонн.

 

Загалом аналітику ринку не прогнозують стосовно сої такого суттєвого падіння ціни, як це відбулося з кукурудзою минулого року. За їх переконаннями, площі та врожаї сої невпинно збільшуються, однак не на стільки, щоб це могло призвести до таких драматичних подій, як на ринку кукурудзи.

 

 Ростислав Панічев

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті АгроМаркет та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету АгроМаркет  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ