Техніка

Огляд механічних сівалок, придатних для роботи без попередньої підготовки ґрунту

Скоро в поле

Скоро в поле
Сівалка ANZEK

До сівби озимих зернових ще є час, тож із чим можуть вийти в поле українські фермери…

Через нестабільну ситуацію з опадами й частими посухами, які в останні роки мають системний характер, багато фермерів часто сіють озимі культури в необроблений ґрунт для збереження вологи, якої в серпні-вересні зазвичай дуже мало в ґрунті. Також велика кількість аграріїв намагається суміщати підготовку ґрунту і сівбу за допомогою посівних комплексів. Сюди можна додати прихильників нульової технології, які взагалі не чіпають ґрунт і сіють по рештках і стерні. Ми зробили огляд механічних сівалок, придатних для роботи без попередньої підготовки ґрунту. 

ANZEK 

Сівалки ANZEK розроблено для прямого висіву з міжряддям 150 мм зернових і дрібнонасінних культур, таких як ріпак і конюшина, з одночасним унесенням мінеральних добрив у необроблений ґрунт, а також мінімальної та класичної технологій обробітку ґрунту. Застосування сівалки ANZEK дозволяє зменшити час і витрати на пальне, бо за один прохід сівалка виконує кілька операцій: обробіток ґрунту, вносить добрива, сіє та прикочує рядки. У результаті краще утримується волога в ґрунті, зменшується ризик виникнення ерозійних процесів. 

Конструкція причіпного пристрою, гідравлічного притискного механізму та великий діаметр сошників (410 мм) дозволяють знизити вимоги до потужності трактора. Залежно від ширини захвату — від 2,4 до 4,8 м — мінімальна потужність трактора становить від 80 до 120 к. с. 

Робочі органи виготовлено тільки з високоякісних матеріалів для складних умов прямого висіву. Дискові дифазні сошники, що складаються із суцільного та зубчатого дисків, дозволяють швидко створити правильне насіннєве ложе й рівномірно розподілити насіння на потрібну глибину на всіх типах ґрунтів по будь-яких пожнивних рештках. Кожна посівна секція важкого типу має паралелограмний механізм підвіски й працює незалежно від інших, завдяки чому досягається рівномірність сівби навіть за нерівного мікрорельєфу. 

Глибина висіву регулюється блоками пружин, які дозволяють установити необхідне притискне зусилля відповідно до кількості решток і стану ґрунту. Великий об’єм бункерів дозволяє збільшити час роботи без зупинок і досягти високої продуктивності, а їх конструкція запобігає нагромадженню насіння та добрив і сприяє легкому очищенню. СІЧ Завод «Ремсинтез» виготовляє кілька моделей сівалок прямого висіву із шириною захвату 3,6; 4,2 і 6 м. Ці агрегати поєднують високоякісні складники та сучасні конструкторські рішення, що суттєво знижує ризик виникнення несправностей під час сівби та підвищує якість висіву відповідно до заданих параметрів. 

Редуктор нового зразка (2 . 15 передач) забезпечує точне встановлення норми висіву. Висіваючи, апарат може працювати з різними типами котушок, що дозволяє сіяти дрібнонасінні культури. Для більшої зручності маркери можна замовити з підійманням від гідроциліндра. Диски сошників і турбодиски використовують від іспанського виробника Bellota. Сошникові диски обертаються на двох підшипниках, що також збільшує їх довговічність. 

Сівалка СІЧ може працювати на швидкості до 12 км/год. Залежно від умов продуктивність моделі із шириною захвату 3,6 м — 3–4,1 га/год. Для цієї ж моделі місткість бункерів становить 680 і 320 л для насіння й добрив відповідно. Залежно від потреби тиск на сошник може змінюватися від 35 до 160 кг. Прорізальний турбодиск навантажується значно більше — від 200 до 300 кг. Мінімальна потужність трактора для агрегатування становить 90 к. с. 

СІВА НОВА 

У 2014 році компанія ТОВ «Капіталпромресурс» спільно із Заводом Спеціального Технологічного Обладнання ПАТ «Електротехнологія» та за підтримки Фермерського господарства «Грація» освоїла виробництво зернових механічних сівалок прямого висіву СІВА. На сьогодні модельний ряд представлено двома сівалками: «Сіва Нова» 3.6 No-till technology та «Сіва Нова» 3.0 No-till technology. 

Сівалка «Сіва Нова» 3.6 No-till technology

Сівалки працюють практично з усіма типами насіння зернових бобових і дрібнонасінних культур. Одночасно із сівбою є можливість вносити сухі мінеральні добрива. Якщо не треба вносити добрива, місткість бункера для насіння можна легко збільшити, знявши перегородку. Як додаткова опція пропонується встановлення окремого бункера для дрібнонасінних культур. 

Сівалка побудована на двох рамах — основній і знімній. На основній рамі встановлено бункер для зерна, бункер для добрив, редуктори для регулювання висіву добрив і зерен, сошники й колеса самої сівалки. Турбодиски (култери) винесено на окрему раму. Агрегатується сівалка з тракторами потужністю від 65 к. с. Вона повністю адаптована до українських умов експлуатації, тож з обслуговуванням і ремонтом труднощів не виникне. 

АТЛАНТ TurboMax 

Нова лінійка зернових сівалок серії ATLANT TurboMax призначена для сівби зернових, бобових і дрібнонасінних культур з одночасним унесенням мінеральних добрив за технологією mini-till або за технологією прямого посіву no-till. 

У сівалках серії ATLANT ураховано особливості ґрунтово-кліматичних умов України, використання власних запатентованих технологій і узяті переваги закордонних аналогів, усунено всі недоліки класичних сівалок зернових СЗ. 

Додатково до сівалки розроблено приставку TurboMax для роботи за технологією no-till. Приставка є рамною конструкцією й оснащена турбодисками. Завдяки турбодискам відбувається прорізання рослинних решток і розпушування поверхневого шару ґрунту, що дозволяє сошникам витримувати правильну глибину і безперешкодно всівати. Тиск на турбодиски регулюється гідроциліндрами. 

Жорстке 10-ступеневе регулювання глибини притискного колеса дозволяє підтримувати чітке дотримання глибини закладання насіння. Тиск на сошник може сягати 80 кг. Сошникові диски виготовлено з додаванням бористої сталі від іспанського виробника BELLOTA. У ступиці сошника використовується дворядний кульковий радіальний підшипник для підвищених навантажень. 

Ширина захвату агрегата становить 4 м за ширини міжрядь 15 см. Норми висіву можна встановлювати від 0,5 до 400 кг/га. Добрива вносяться з нормою від 25 до 200 кг на гектар. Максимальна глибина сівби — 8 см. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ