Овочі-Ягоди-Сад

Сисні шкідники

Сисні шкідники

В умовах півдня України сисні шкідники здатні прямо чи опосередковано спричиняти значні втрати врожаю винограду.

 

Фото 1. Недорозвинені пагони, які пошкодив

виноградний бруньковий кліщ

За останні п’ять років в умовах півдня України спостережено різке зростання популяції сисних шкідників винограду. Рівень заподіюваної ними шкоди теж збільшується. До комплексу основних видів, що пошкоджують виноградні насадження, належать кліщі-фітофаги різних трофічних груп, цикадові види, трипси і листкова форма філоксери.

 

Кліщі

 

У виноградниках України спостережено понад 20 видів рослиноїдних кліщів. У південній зоні культивування лози поширені виноградний зудень (повстяний кліщ), листковий виноградний кліщ та чотириногий бруньковий кліщ (галова група Eriophyidae). Також спостережено три види павутинних кліщів — звичайний, садовий і туркестанський.

 

Виноградний бруньковий кліщ навесні починає шкодити виноградникам найпершим (фото 1), завдаючи значних збитків. Пошкоджені ним бруньки припиняють розвиток, але згодом розпускаються. Ушкоджені пагони ростуть, але їхні міжвузля значно коротші, а листя — дрібне і зморщене, у місці живлення кліщів його вкривають бурі крапки. Пошкоджена листкова пластинка має хлоротичне забарвлення. Розвиток суцвіть слабкий, грона малі, їх ягоди або горошіють, або й узагалі не розвиваються.

 

Виноградного повстяного кліща, або зудня (фото 2, 3) донедавна вважали малошкідливим, навіть якщо він рясно заселяв кущі. Однак протягом останніх 8–10 років у багатьох господарствах шкідливість зудня зростає. Популяція шкідника збільшується у другій половині травня, а перші прояви його присутності у насадженнях можна спостерігати у першій декаді червня. Усі рухомі стадії цього кліща вкриті ворсинками, тому подіяти на нього хімічними пестицидами важко. Вид є вразливим лише у період масового виходу личинок із галів, коли ті розселюються на нові листки.

 

Загалом розселення шкідника у винограднику має три етапи. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ