Овочі-Ягоди-Сад

А чому не абрикос?

А чому не абрикос?

Сорти абрикоса, які цвітуть пізніше, ніж це звичайно для культури, мають перспективу у промисловому садівництві України — їм не шкодитимуть приморозки навесні.

 
 

У журналі «Садівництво по-українськи» останні два роки статті розкривали найрізноманітніші аспекти ведення саду, розглядалися мало не всі породи плодових, але абрикос майже не згадувався. У чому причина? Чому ніхто не садить абрикосові сади? Спробуймо у цьому розібратися.

 

Страшать приморозки

 

У абрикоса найбільші ризики пошкодження приморозками під час цвітіння — він зацвітає найраніше за решту плодових культур. І вимерзання квіток під час цвітіння або щойно зав’язаних плодів на абрикосі стається дуже часто. В умовах Львівської області найраніше цвітіння абрикоса починалося 20 березня, найпізніше він зацвітав 17 квітня. Були роки, коли після 20 лютого у його дерев різко збільшувалися квіткові бутони, за тим ішло незначне похолодання і цвітіння припадало на кінець березня. Утім, лютнева тепла погода та наступне похолодання на врожайність культури істотно не впливали.

 

Загроза моніліального опіку

 

Майже щороку моніліальний опік проявляє себе в абрикосових садах — різниться лиш міра ураження. Сортів, стійких до цієї хвороби, у культури майже немає. Та у нас є солідний генофонд стійких до моніліозу рослин абрикоса. Буваючи у Полтавській, Рівненській, Волинській та у південних областях, абрикосові дерева можна бачити на узбіччях доріг чи у присадибних садах. І у цих дерев узагалі немає ознак моніліозу. Хвороба є загрозливою — 2016 року майже увесь урожай абрикоса, вирощуваного у різних регіонах Львівщини, було знищено моніліозом. Причиною є те, що ці сади або взагалі не обприскували для захисту від хвороби, або захист був неправильним. За правильного захисту в абрикоса не було навіть натяку на хворобу. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ