Техніка

Досвід використання сівалки Väderstad Tempo L16 у підприємстві «Родіна»

Швидко та якісно

Швидко та якісно

Між хорошою й найкращою сівбою пролягає прірва. Прірва втрачених можливостей і недоотриманого прибутку  

У селі Богданівське, що на Харківщині, працює ПСП «Родіна», яке добре відоме своїм тваринницьким підрозділом на 3000 голів ВРХ, з яких дійного стада — 1000 голів, усі інші — телята й нетелі. Усе молочне виробництво повністю автоматизоване. Під час доїння визначають параметри молока з кожної окремої корови. Таким чином, можна не лише бачити вплив раціонів на продуктивність і якісні показники, а також оцінювати кожну корову і надавати покупцям нетелей інформацію про те, як доїлася мама, і чого можна очікувати від наступного покоління. 

Господарство має в обробітку 3500 га, на яких вирощують переважно корми для тваринницької ферми. Близько 1100 га відведено під кукурудзу на зерно і силос, 700 га — під соняшником. Також вирощують люцерну, озиму пшеницю і ячмінь. Загалом близько 70% продукції рослинництва використовують для власного споживання. 

Олег Шишкунов, директор ПСП «Родіна»

Власник підприємства Олег Шишкунов зазначає, що підприємство повністю забезпечено технікою. Це машини провідних світових виробників, які гарантують відповідний рівень якості й продуктивності у виконанні технологічних операцій. Однак досконалість не має меж — завжди хочеться щось поліпшити. Тому, коли партнер підприємства — компанія «Агрістар» запропонувала придбати сівалку точного висіву Väderstad Tempo L16, погодились. 

«На сьогодні рослинам потрібно дати добрива, тепло, вологу, засоби захисту, забезпечити високу якість посівного матеріалу — тільки так можна досягти прийнятних результатів, — зазначає власник. — Але кожний чинник має певний люфт: вплив природних чинників, фізичні параметри обробітку, вибір ЗЗР, норми тощо. Однак у сівбі ніяких відхилень бути не може. Слід чітко дотримуватись усіх установлених параметрів: норми, відстані між рослинами, глибини. У цьому разі, якщо на гектар сіють 65 тис. насінин соняшнику, завданням для сівалки є розмістити їх точно на відстані 22 см, а не 15 чи 28 см. Раніше взагалі рахували кількість насінин на метрі, що свідчило тільки про витрати насіння, а не про ефективність живлення. 

Якщо сівалка здатна забезпечити всі параметри, — норму, рівномірність розподілення у рядку, глибину, — тоді всі ті чинники, про які згадувалося вище, спрацюють, і буде отримано бажаний результат. Усі 65 тис. рослин отримають потрібне живлення, вологу, світло і максимально розкриють свій потенціал». 

Сівалок на ринку є багато, і кожен виробник пропонує певні переваги. У господарстві поганими сівалками взагалі не користувалися — завжди були гідні агрегати. Ніби все виходило добре — параметрів дотримувалися і бажати кращого не було потреби. Однак, коли почали розглядати сівалку Väderstad Tempo L16, різницю в технологіях було важко не помітити. Тут рівномірність сівби практично ідеальна — насіння розташовується на однаковій відстані одне від одного, і таким чином забезпечуються оптимальні умови розвитку рослин упродовж усієї вегетації. Рослини отримують рівну кількість вологи, сонячного світла й поживних речовин, не створюючи конкуренції. Другий важливий момент стосується продуктивності. Наприклад, нині із сівалкою Vaderstad працюють два механізатори (по 12 год кожен). До цього працювали три сівалки, і, відповідно, було залучено шість механізаторів. Продуктивність вони видавали таку саму, яку тепер забезпечує один трактор із сівалкою Väderstad Tempo L16. 

Олег Шишкунов зазначив також моменти, що стосуються налаштування й контролю. Кожну сівалку можна правильно налаштувати, однак не всі сівалки витримують встановлених параметрів, і періодично потребують перевірки. Якщо цього не зробити, виправити помилку буде неможливо. Як кажуть, помилився із сівбою — чекай наступного року. Сівалка Väderstad Tempo L16 просто не дає помилятися. За словами механізаторів, налаштування такі прості й зручні, що ніяких сумнівів у дотриманні параметрів не виникає. Оператор на планшеті бачить, як працює сівалка, і якщо раптом щось забивається або перестає працювати, можна відразу зупинитися й усунути проблему. 

Власник підприємства зазначив кілька важливих зручностей, що суттєво впливають на кінцевий результат. По-перше, тут можна налаштовувати кожен сошник окремо. Наприклад, коли одне насіння закінчилось і треба досіяти іншим, потрібну кількість сошників калібрують під нове насіння, щоб забезпечити дотримання норми висіву. Великий бак для добрив забезпечує роботу без зупинок протягом тривалого часу. Також на сівалку встановили систему внесення рідких стартових добрив, баки для яких установлено на передню навіску трактора. 

Баки системи внесення рідких добрив встановлені на передню навіску трактора

«Для мене важливим чинником у роботі є реакція механізаторів на техніку, з якою вони працюють, — зазначає власник підприємства. — Коли вони задоволені й усміхнені, це означає, що є впевненість у роботі агрегата. Усе добре працює, якість сівби забезпечується на 100%, і після появи сходів ніяких претензій не буде. Механізатор не втомлюється, не нервує, його працездатність — на високому рівні всю зміну. Сівалку Väderstad Tempo L16 працівники відразу сприйняли нормально, і з перших днів роботи побачили її переваги. Протягом доби встигають засіяти 200 га — це враховуючи обслуговування й завантаження. Зерно під тиском проходить крізь висівну трубку швидко, без затримок. Таким чином, нерівності поля не впливають на траєкторію й час руху зерна, відповідно, рівномірність сівби не страждає. 

Планували сіяти цією сівалкою великі поля, а невеличкі клаптики вирішили сіяти старими сівалками. Я у цей час був у від’їзді й не контролював сівбу особисто. А коли приїхав, з’ясувалося, що всі площі засіяли тільки сівалкою Väderstad Tempo L16. Виявилося, що вона досить маневрова й може без проблем працювати на малих площах. Механізатори відпрацювали з нею на клаптиках у 5–7 га і не відчули жодного дискомфорту. 

На сьогодні ми не підраховували, який приріст урожайності отримали за допомогою сівалки Väderstad. Для цього потрібно робити контрольні ділянки й відпрацювати щонайменше 3–5 сезонів. Однак я точно впевнений, що ми в „плюсі” тільки завдяки технологічності та якості сівби. Загалом це придбання — на 10 балів, на мою думку, нічого кращого ринок на сьогодні не пропонує». 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Олександр Лисенко

Олександр Лисенко, Механізатор 

— Із сівалкою працювати зручно — вона проста, швидко навчилися з нею працювати. Якщо порівнювати з іншими сівалками, тут усі параметри легше налаштовуються, і їх краще дотримувати. Нині сіємо соняшник із нормою 55 тис. Гранульованих добрив даємо 70 кг/га, рідких — 35–40 л/га. Відповідно, однієї заправки насіння вистачає на 100 га, добрив — на 50–55 га. 

Сівалка працює з трактором потужністю 350 к. с. Цього цілком достатньо для роботи на швидкості 16–18 км/год як на рівних, так і на горбистих полях. За 3000 га агрегат «не просив» запчастин, що свідчить про його надійність. Витрати пального на сівбу також незначні — вони не перевищують 7 л/га, а на рівних великих полях можуть бути ще нижчими. 

Сергій Масловський

Сергій Масловський, менеджер ТОВ «Агрістар» 

— Під час першого запуску сівалки власник підприємства особисто спостерігав за процесом і розкопував рядки, щоб побачити розподілення насіння. Розкопували всі рядки — за кожним сошником, на відстань від 10 до 18 м, щоб вибірка була повністю репрезентативною. 

Перший сезон завершився напрочуд швидко: за п’ять днів встигли засіяти 1007 га. Таким чином, посівна у цьому господарстві тепер відбувається без затримок, у найкоротші строки. Якщо ж насіння потрапляє у ґрунт в оптимальні строки, це збільшує шанси отримати максимальний урожай. З тим використовується мінімальний парк техніки й працюють усього два механізатори. 

Володимир Свинаренко

Володимир Свинаренко, регіональний менеджер ТОВ «Ведерстад» 

— Ми раді надавати нашим клієнтам такі чудові агрегати, що допомагають не лише досягати високих урожаїв, а ще й отримувати хорошу кормову базу для ВРХ, тим самим збільшуючи продуктивність стада у виробництві молока. Це впливає на кінцевий результат: підприємство заробляє більше, до того ж виробничі процеси стають простішими й вимагають менше ресурсів. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ